Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sens podziału na kategorie względem pasów.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
282 odpowiedzi w tym temacie

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Sens podziału na kategorie względem pasów.
Ja się na aikido nauczyłem obserwować, ale z tym padaniem to chyba przesada. Owszem, nauczyłem się robić ładnie przewroty, ale wysokie pady okazały się niepraktyczne kiedy zacząłem judo. Przede wszystkim przez krzyżowanie nóg - owszem, łatwiej się płynnie wstaje, ale obiliście sobie kiedyś porządnie kolano o kolano po mocnym rzucie? Conajmniej kilka dni z głowy.
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Ja się na aikido nauczyłem obserwować, ale z tym padaniem to chyba przesada. Owszem, nauczyłem się robić ładnie przewroty, ale wysokie pady okazały się niepraktyczne kiedy zacząłem judo. Przede wszystkim przez krzyżowanie nóg - owszem, łatwiej się płynnie wstaje, ale obiliście sobie kiedyś porządnie kolano o kolano po mocnym rzucie? Conajmniej kilka dni z głowy.

Mnie twardych padów uczyli tak jak na judo tylko dokładniej, więcej i bardziej indywidualnie bo grupa była mała, co do długich padów to true, krzyżowanie nóg wypłaciło jednym obitym kolanem ale:
- to jeszcze nie powód żeby opuścić trening
- łatwiej się przestawić niż kaleczyć od podstaw :-)
  • 0

budo_nefilim
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 169 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Witam,

MMA to nie odrębna SW tylko formuła w której dopuszcza się stosowanie technik z różnych SW.

Ju jitsu sportowe jest tak przekrojowe, że w zasadzie to czyste MMA.

Żeby się uczyć MMA trzeba najpierw mieć co pomieszać -czyli solidną baze różnych SW.

Oferowane MMA jako odrębna SW i uczone jako MMA od zera, jest w istocie dużo mniej warte niż osobny trening np Judo i Kick Boxingu.
NIe owijając w bawełne napisze, że Osoba trenująca oddzielnie.... w 9 na 10 przypadków zmasakruje w walce tego MMA-mowca z reklamy na przystanku.

Blad. Cwiczac oddzielnie zapasy, bjj i boks (tak dla przykladu) mozesz byc dobry wlasnie w zapasach, bjj i boksie. Nie w MMA, w ktorym kazda z ww sztuk walki jest zupelnie inna. Dlatego tez MMA jest juz w tej chwili stylem i to bardzo dynamicznie sie rozwijajacym. A ze wazna jest jakas baza? Zgadzam sie, z tym ze nie musi to byc wcale sztuka walki, a jakis 'prawdziwy' sport, dzieki ktoremu ma sie dobra koordynacje, motoryke i ogolny atletyzm. Aaaa i jeszcze jeden drobiazg.. Talent!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024