Sens podziału na kategorie względem pasów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie twardych padów uczyli tak jak na judo tylko dokładniej, więcej i bardziej indywidualnie bo grupa była mała, co do długich padów to true, krzyżowanie nóg wypłaciło jednym obitym kolanem ale:Ja się na aikido nauczyłem obserwować, ale z tym padaniem to chyba przesada. Owszem, nauczyłem się robić ładnie przewroty, ale wysokie pady okazały się niepraktyczne kiedy zacząłem judo. Przede wszystkim przez krzyżowanie nóg - owszem, łatwiej się płynnie wstaje, ale obiliście sobie kiedyś porządnie kolano o kolano po mocnym rzucie? Conajmniej kilka dni z głowy.
- to jeszcze nie powód żeby opuścić trening
- łatwiej się przestawić niż kaleczyć od podstaw :-)
Napisano Ponad rok temu
MMA to nie odrębna SW tylko formuła w której dopuszcza się stosowanie technik z różnych SW.
Ju jitsu sportowe jest tak przekrojowe, że w zasadzie to czyste MMA.
Żeby się uczyć MMA trzeba najpierw mieć co pomieszać -czyli solidną baze różnych SW.
Oferowane MMA jako odrębna SW i uczone jako MMA od zera, jest w istocie dużo mniej warte niż osobny trening np Judo i Kick Boxingu.
NIe owijając w bawełne napisze, że Osoba trenująca oddzielnie.... w 9 na 10 przypadków zmasakruje w walce tego MMA-mowca z reklamy na przystanku.
Blad. Cwiczac oddzielnie zapasy, bjj i boks (tak dla przykladu) mozesz byc dobry wlasnie w zapasach, bjj i boksie. Nie w MMA, w ktorym kazda z ww sztuk walki jest zupelnie inna. Dlatego tez MMA jest juz w tej chwili stylem i to bardzo dynamicznie sie rozwijajacym. A ze wazna jest jakas baza? Zgadzam sie, z tym ze nie musi to byc wcale sztuka walki, a jakis 'prawdziwy' sport, dzieki ktoremu ma sie dobra koordynacje, motoryke i ogolny atletyzm. Aaaa i jeszcze jeden drobiazg.. Talent!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
spis graficzny technik
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa w Rio- lista obecnosci
- Ponad rok temu
-
Czy można trenować BJJ w lęborku
- Ponad rok temu