Siłownia tylko pod SW
Napisano Ponad rok temu
siła uderzenia bokserskiego bierze się tylko częsciowo ze skretu bioder za pomoca mięsni.
przede wszystkim jest generowana przez upadek czyli przeniseienie cięzaru na noge wykroczną. największa wartośc osiąga tuż przed przeniesieniem ciezaru na noge wykroczną ( na marginesie zadaniem nogi wykrocznej jest tylko uzyskanie punktu podparcia wraz z noga zakroczną- zgodnie z trzecią zasada dynamiki- inaczej częśc siły zostalaby zużyta na odbicie się od celu ciosu.
skret bioder bierze się z upadku a mięsnie brzucha moga go jedynie wspomogać, przyspieszac ten ruch
biorac pod uwagę, ze przy brzuszkach ( nawet skretnych) 1) mechanika ruchu ma inny charakter ( nie wykorzystuje grawitacji lecz jej przeciwdziała używajac samych miesni) , 2) punkt podparcia wygląda zdecydowanie inaczej niż przy rzeczywsitym ciosie ( aby był podobny musielibyśmy podpierac sie łokciem frugiej ręki_- przydatność brzuszków jako cwiczenia specjalistycznego jest niska
na marginesie chciałbym zauważyć, że ramię przy uderzeniu nie jest biczykiem ale ma za zadanie przenieśc sile wygenerowaną za pomocą kontrolowany upadek, chwilę wcześniej
dla efektywnego przeniesienia istotna jest zdolność do uzyskania szybkiego krótkotrwałego usztywnienia wszystkiego co znajduje się miedzy punktem podparcia, biodrami, a pięścią.
zatem siła ciosu wcale nie wynika z silnych rąk czy barków ale z silnych albo cięzkich bioder i koordynacji pomiędzy upadkiem a odzyskaniem podparcia ( koniecnze do przeniseinia siły, czyli ciosu inaczej sie odbijecie od celu)
tułów, barki i ramiona maja za zadanie jedynie przez chwiolwa sztywnośc nie dopuscic do rpzproszenia w innych kierunkach siły wygenerowanej ruchem bioder.
Napisano Ponad rok temu
Pompki i brzuszki, razem z przysiadami, podciąganiem, bieganiem, skakaniem, skłonami, skrętami i różnymi innymi wygibasami należą do standardowego zestawu ćwiczeń, po których można ocenić czy człowiek jest sprawny czy nie. To rola ważna, piękna i dobra; i dlatego pompki i brzuszki warto robić (z umiarem, bez przesady).(...) co do pompek to ich rola w boksie jest zupelnie inna niz (...)
Napisano Ponad rok temu
Dla jasności, chodzi mi o to ćwiczenie:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1:19 co te ćw rozwija?
Izolowane ruchy naprzemienne (unerwienie reciprokalne) - do czego służą chyba w tej chwili nie ogarniemy, stanowią część planu treningowego. Niestety nie wiemy czy są el przemyślanego konceptu czy może są kolejnym ruchem dodanym ot tak sobie
A trener nie podzieli się tą wiedzą ...
Napisano Ponad rok temu
leg raises.
ponowie pytanie z poprzedniej strony: Czy te ćwiczenie nie szkodzi na plecy? Kiedy opadają mi nogi i są tuż przy ziemi, to w kręgosłupie coś mi leciutko przeskakuje - sam przeskok nie boli, ale jest dyskomfort mentalny
Sam odcinek lędźwiowy czasami lekko boli przy robieniu tego ćwiczenia.
Aha, przy wykonywaniu tego ćwiczenia w momencie jak nogi są tuż przy ziemi to moje lędźwie są oderwane od podłoza.
Napisano Ponad rok temu
plus zawsze moga to byc jakies indywidualne roznice, tobie to cwiczenia moze po prostu nie pasowac.
aha. teraz przeczytalem ostatnie zdanie. leg raises tylko w zwisie. przy lezeniu sa zle dzwignie na kregoslup
Napisano Ponad rok temu
Póki co robię rollouts (tylko zamiast kółka rehabilitacyjnego używam hantla). Podnoszenie nóg w zwisie też robię, ale lipnie mi to wychodzi, bo robię to na drążku i: 1) zaczynam się bujać, 2) ręce szybciej padają niż brzuch i nie moge sie utrzymać na tyle by zmęczyć brzuch (tak ok 10 powtórzeń)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zda to egzamin ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zda to egzamin ?
Napisano Ponad rok temu
nie. grappler jest na wytrzymalosc. jesli celem jest sila, to wg mnie co najmniej 2 dni potrzebne.panowie a pod cel siła moze byc 1 x w tyg grappler by sie porzygal i 1 x w tyg typowa silowka np 3x5 ?
zda to egzamin ?
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym sobie porobić podnoszenie nóg w zwisie na drążku / szrugsy z hantlami, ale kiedy czuję, że mięśnie dałyby radę zrobić jeszcze parę powtórzeń, to wtedy dłonie powoli zaczynają mi się otwierać.
Mam ściskacz, ale jestem w stanie go utrzymać przez 2minuty, więc nie wiem czy nie jest za słaby.