kettle - zacząć przygodę
Napisano Ponad rok temu
po tym dramtycznym wstępie ;P
Panowie jestem na etapie kupna kettla i mam problem jaki ciężar wybrać i czy kupić od razu dwa
jerz, ktory jest kompaktowy ale jednak z tego co czytałem straszny zwierz ;P mówi, ze 16 była dla niego za cięzka i zaczynał od 12
większośc z Was pisze o 16 tce na początek
w sumie nie jestem dużo większy od jerza i po redukcji mam 74 kg przy 177 wzrostu
po kontuzji barku miałem ok 9 miesięcy przerwy od większych i średnich ciężarów
teraz jeste mw trakcie rovienia treningu spartakusa i bez więskzego problemu robię podrzuty z 7,5 kg sztangielka w kazdej dłoni
podobnie bujanie hantli jednorącz
przyznam szczerze, ze myslałem nawet o 10 kg na początek, ale wszędzie pisza, że to cięzar dla kobiet
no i przyznam ,ze zakrećiłem się w tym trochę
więc prosze o radę
a cycki wrzuce z domu, bo w pracy jestem ;P
Napisano Ponad rok temu
Ja robiłem przed kupnem kattla magic 50 18 kilową sztangielką (i myślałem nad przejściem na 21) więc pomyślałem, że zrobienie tego samego 16 kettlem nie będzie problematyczne. Myliłem się
Teraz znów będę rezygnował z 16 na rzecz 12 (może 14 sobie kupię) bo przy 16 nadwyrężyłem sobie barki i musiałem przez ostatnie 2 tygodnie odpuścić trening kettlami w ogóle.
Bardzo dużo zależy od techniki a uczenie się techniki za dużym ciężarem może skończyć się tragicznie.
P.S. teraz ważę równe 66 kg ale to dlatego że zawody się zbliżają. Normalnie ważę pomiędzy 67-68 i wydaje mi się mimo wszystko że 6 kg różnicy w masie mięśniowej (zakładając że nie jesteś spasiony ) to dość dużo.
P.S.2. W warszawie na kabatach jest [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] w którym można dostać kettle co prawda są to plastiki z jakimś dziwnym wypełnieniem ale można się przynajmniej o ciężarze na żywo przekonać .
Napisano Ponad rok temu
myślę, że spoko dasz radę 16ce, tylko daj sobie dłuższą chwilę na oswojenie baniek i nauczenie się techniki albo już się zapisz do lekarza
chłopak, który ze mną trenuje waży ok 66kg i szarpie armijnymi 17,5
i z innej beczki: co to cholery jest crush press situp???
Napisano Ponad rok temu
i z innej beczki: co to cholery jest crush press situp???
strzelam, ale czy to nie rwanie z przysiadem i wyciskaniem ? znaczy rwiesz, zarzut, przysiad, wstanie, wyciskanie, zrzucasz ciezar na glebe... i tak w kółko, robiłem cos takiego ze sztanga, reza ciało
Napisano Ponad rok temu
na razie punkt dal 12-ki - Jerz mnie przekonuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jęsli chodzi o mnie najbardziej zalezy mi na stabilnosci stawów i równomiernej sile ciała.
akurat nadmierna siła maksymalna jest włąsnie moim problemem ( tzn szybki gwałtowne szapniecia)- stawy mi nie wytrzymuja przeicążeń generowanych przez mięśnie ;P
czyli może para 12 tek?
Napisano Ponad rok temu
to jest zwykly brzuszek(sit up) tylko, ze z ketlem trzymanym za kule przy klatce piersiowej (to jest to crush)i wypychanym w momencie przejscia do gory(press)i z innej beczki: co to cholery jest crush press situp???
ja ostatnio sobie zrobilem obwod:
1. one arm swing 2x10
2. one arm snatch 2x10
3. one arm c&j 2x10
4. woodchop 2x10
5. halo 2x10
zajelo to 4 minuty, 1 minuta przerwy i calosc 3 razy, na koncu brzuszki.
calosc zajela 17 minut i niezle sie wymeczylem.
Napisano Ponad rok temu
ponad 20 latek temu w woju albo dawałeś radę 17,5 albo nie jeździłeś na chatę i wymiar sie nie liczył
myślę, że spoko dasz radę 16ce, tylko daj sobie dłuższą chwilę na oswojenie baniek i nauczenie się techniki albo już się zapisz do lekarza
No az sie sam zdziwilem jak ostatnio mnie ojciec odwiedzil i zlapal 16 i zaczal machac - okazalo sie ze z wojska pamieta:)
Moje doswiadczenia - niepomny rady Tomasza - nabylem tylko 16 (sknerstwo) po czym po pierwszysch podejsciach musialem robic przerwy - zle pracowalem i problemy w krzyzu.
Musialem na sucho praktycznie pocwiczyc technike do swingu i powoli przechodzic na 16. - teraz jest ok ale jakbym mial wiecej hajsu kupilbym z bazy 8 i 16 - 8 sie nauczyl a 16 machal - naprawde oszczedza czasu, ktory traci sie na male kontuzje/przerwy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U mnie na silce nie bylo nic mniejszego niz 17.5 kg i..... jak zaczalem... to wymiekalem tylko na tureckim wstawaniu, zamiast 10 robilem np. 6 na strone. No i nie zawsze miescilem sie w limicie czasu dla calego zestawu.
Po jakims czasie zabieralem sie jednak juz do 25 kg. Ale... odezwala sie stara kontuzja szyji i nie moge robic ani wyciskan, ani rwan jednoracz (robie dwuracz). Proponuje Ci 16 kg. Mam zblizone gabaryty.
Mam w domu teraz dwie 25 kg i robie bear complex (trudniej niz sztanga), etc.
Probowalem zrobic Spartakusa jednym 25 kg czajnkiem, ale wymieklem, i chyba przyniose sobie do domu 17.5 kg do tego. Ale pozyczlem koledze i glupio mi zabierac.
A tak naprawde to chce 32.5 kg do domu, mam taki na silce, jest swietny do podrzutow, przysiadow, Couture'a. Jednoracz klatka, jednoracz wioslowanie etc., m.in. do robienia "sily".
K_P
Napisano Ponad rok temu
biust będzie dziś wieczór 9 jak wrócę z treningu ;P
tymczasem- za rada sznurka własnie jedzie do mnie 8 kg
jak obczaję technike sięgnę po 16 albo po 20 kę
ty Kubuś to jesteś hardcore- więc nawet nie biore pod uwage porównania z tobą
druga rzecz to ja nie chcę trenowac siły maksymalnej, bardziej intweresuje mnie dynamika i zdolnośc do działania dłuższy czas pod obciązeniem w nierównym tempie
plus zbudowania rownowagi mięsniowej
Hm ja robię na razie spartakusa dwoma hantlami po 7,5 kg i raczej wiecej na nogi bym nie wziął- fakt ,że ja mam nieznośną sklonnośc do wpadania w szybkie tempo
( tym bardziej więc zgodnie z sugestiami Jerza lepiej zacząć od czegoś mniejszego)
btw jak skończe cały cykl Spartakusa to podziele się wrażeniami
moim zdaniem całkiem fajna rzecz
Napisano Ponad rok temu
Jaki hardcore? Z braku innego ciezaru probowalem zrobic spartakusa jednym 25 kg czajnikiem, oczywiscie modyfikujac go w miejscach gdzie trzeba dwoch ciezarkow, np. T-pompki - bylo zerowe obciazenie.
K_P
Napisano Ponad rok temu
dzięki wszystkim
biust będzie dziś wieczór 9 jak wrócę z treningu ;P
tymczasem- za rada sznurka własnie jedzie do mnie 8 kg
jak obczaję technike sięgnę po 16 albo po 20 kę
ty Kubuś to jesteś hardcore- więc nawet nie biore pod uwage porównania z tobą
druga rzecz to ja nie chcę trenowac siły maksymalnej, bardziej intweresuje mnie dynamika i zdolnośc do działania dłuższy czas pod obciązeniem w nierównym tempie
plus zbudowania rownowagi mięsniowej
Hm ja robię na razie spartakusa dwoma hantlami po 7,5 kg i raczej wiecej na nogi bym nie wziął- fakt ,że ja mam nieznośną sklonnośc do wpadania w szybkie tempo
( tym bardziej więc zgodnie z sugestiami Jerza lepiej zacząć od czegoś mniejszego)
btw jak skończe cały cykl Spartakusa to podziele się wrażeniami
moim zdaniem całkiem fajna rzecz
Mort moim zdaniem bardzo madrze zrobiles - ja sam mialem dluga przerwe po kontuzju barku i operacji i w niektorych cwiczeniach jak np press to z 6stka mialem na tym barku problemy......
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
dzięki za kazde zdanie, moja decyzja była wypadkowa wszystkich rad i własnych przemysleń
Napisano Ponad rok temu
a mógłbym go wówczas użyć w grach i zabawach towarzyskich
Napisano Ponad rok temu
czy ten kettle jest rozowy?
nie wierze wrócił
Napisano Ponad rok temu
dobrze cie novo widziec znowu
Napisano Ponad rok temu