Skocz do zawartości

Zdjęcie

kettle - zacząć przygodę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
604 odpowiedzi w tym temacie

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: kettle - zacząć przygodę
mam pytanie te winylowe czym sa wypelniane?
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ej z calym szacunkiem moze ja tu czegos nie rozumiem? tak jak ta laska macha tym kettlem - szczegolnie ten swing miedzy nogi to bez sensu jest?
w huj idzie wtedy przeciazenia na krzyz a wlasciwie nic nie robi specjalnego na miesnie?
to powinien byc chyba sposob na dynamiczne generowanie sily z ziemi poprzez biodra.
Inna sprawa jak sie laska gnie na lewo i prawo podczas.

wlasnie ja sie idealnie tu zgadzam - to jest wlasnie technika gierowego sporta - na ilosc nie na jakos :idea:

tak tez ja naprawde nierozumiem novo tego co napisales:

skoro wygrala, to znaczy, ze robi dobrze.

:nie: :roll:

wystarczy ze wyprostuje lokiec i kolana i ma zaliczone - jak wyglada reszta to niewazne

ona w ogole pochyla sie do przudo caly czas, my podniesiony bark, przegiety tylow do reki co widac w jej ulozeniu glowy i notroycznie obija sobie ramie kettle co widac nawet jak jej reka czerwienieje...
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

polecam sprobowac zrobic jak najwiecej powtorzen w 10 minut nie odkladajac kettla- to naprawde jest bardzo meczace baaardzo ;)
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

ej z calym szacunkiem moze ja tu czegos nie rozumiem? tak jak ta laska macha tym kettlem - szczegolnie ten swing miedzy nogi to bez sensu jest?
w huj idzie wtedy przeciazenia na krzyz a wlasciwie nic nie robi specjalnego na miesnie?
to powinien byc chyba sposob na dynamiczne generowanie sily z ziemi poprzez biodra.
Inna sprawa jak sie laska gnie na lewo i prawo podczas.

wcale nie idzie przeciazenie na krzyz, sila jest wlasnie generowana przez biodra. wygiecie ma miejsce kiedy sie uzywa jednego kettla.
jak wg ciebie powinno to wygladac?

wlasnie ja sie idealnie tu zgadzam - to jest wlasnie technika gierowego sporta - na ilosc nie na jakos :idea:

tak tez ja naprawde nierozumiem novo tego co napisales:

skoro wygrala, to znaczy, ze robi dobrze.

:nie: :roll:

wystarczy ze wyprostuje lokiec i kolana i ma zaliczone - jak wyglada reszta to niewazne

no i? a w podnoszeniu ciezarow to jest na jakosc, czy na ciezar? a w sportach walki? sport =/= zdrowie.

Dołączona grafika
czy to jest poprawny przysiad?

ona w ogole pochyla sie do przudo caly czas, my podniesiony bark, przegiety tylow do reki co widac w jej ulozeniu glowy i notroycznie obija sobie ramie kettle co widac nawet jak jej reka czerwienieje...

to mozesz wrzucic filmik gdzie ktos robi jak ty uwazasz za poprwnie? dla porownania.
co do odbijania. jest kobieta. kobiety musza uwazac na piersi, wiec ich rack position wyglada troche inaczej. no i zrob 100 powtorzen bez zaczerwienienia. jesli nie ma sincow, to znaczy, ze jest ok.
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

novo chcialem zlosliwie wkleic clip Dana ale jakos nie moge znalesc :lol:

tu masz klip z zawodow, jedynie ladna laseczka w czerwonym tshircie i czarnych obcislych spodenkach robi prawidlowo - reszta to strach sie bac, co jedna go gorzej a stratuja w zawodach... i to ze 10 lat beda mialt rozjebane stawy i kregoslupy ich trenerow wali....

• 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ta po prawej calkiem? przeciez ona tez skreca sie w strone ketla!

szukaj dalej, moze znajdziesz :lol:
  • 0

budo_matee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 701 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

novo chcialem zlosliwie wkleic clip Dana ale jakos nie moge znalesc :lol:

tu masz klip z zawodow, jedynie ladna laseczka w czerwonym tshircie i czarnych obcislych spodenkach robi prawidlowo - reszta to strach sie bac, co jedna go gorzej a stratuja w zawodach... i to ze 10 lat beda mialt rozjebane stawy i kregoslupy ich trenerow wali....

kurde a co z siłą w drugiej łapie? nie ma dysproporcji? bo jestem ciekaw jak to z treningami pod takie rekordy
  • 0

budo_audi
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

120 razy i to kettlem 24 kg
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wcale nie idzie przeciazenie na krzyz, sila jest wlasnie generowana przez biodra.

Nie dogadamy sie - nie szkodzi:) . Ja widze ze kiedy konczy jest w huj pochylona i ciagnie krzyzem.
Ze potem tylek jej chodzi na lewo i prawo to nie znaczy ze jest sila z biodra :) - tak to widze.

Pod koniec szczegolnie widac.
Calkiem inny sposob generowania sily. Jones robi tez na oko jakims super masywnym kettlem wiec tym bardziej widac jak dobra ma technike.
Porownaj co sie dzieje z jego kettlem w kategoriach momentu pod koniec ruchu a z kettlem tej laski.

no i? a w podnoszeniu ciezarow to jest na jakosc, czy na ciezar?

Jakby mnie interesowal sport zawodowy to bym poszedl do liceum sportowego i dolaczyl do reszty kolegow inwalidow co poszli:) Ja uwazam, ze na tym forum jako amatorzy jednak w 1 kolejnosci powinnismy patrzec w kategoriach benefit dla zdrowia vs. szkoda dla zdrowia.

podsumowujac ty rob jak chcesz ja tez jak chce i kazdy zbierze rezultaty:)
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a sprawdzilem - KB na tym filmie powyzej to 48kg.
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ta po prawej calkiem? przeciez ona tez skreca sie w strone ketla!

szukaj dalej, moze znajdziesz :lol:

co Ty opowiadasz???? przeciez jest idealnie prosto jak skonczy :!: gdzie Ci sie ona skreca??????

edita: chodzi Ci jak robi na lewa czy na prawa reke? dopiero teraz obejrzalem ten klip do konca i na prawa robi zle ale na lewa na poczatku klipu to idealnie
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no i? a w podnoszeniu ciezarow to jest na jakosc, czy na ciezar?

Jakby mnie interesowal sport zawodowy to bym poszedl do liceum sportowego i dolaczyl do reszty kolegow inwalidow co poszli:) Ja uwazam, ze na tym forum jako amatorzy jednak w 1 kolejnosci powinnismy patrzec w kategoriach benefit dla zdrowia vs. szkoda dla zdrowia.

podsumowujac ty rob jak chcesz ja tez jak chce i kazdy zbierze rezultaty:)

no to nie wrzucaj filmikow sportowcow cwiczacych sport i mow, ze zle robia ;)
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no to nie wrzucaj filmikow sportowcow cwiczacych sport i mow, ze zle robia

Cross fit? To taki sport jak squash i golf:)
Powazniej to tak jak Jones generuje sile ja jestem w stanie to zrozumiec np. tez z perspektywy jak sie to przelozy na ippon seoinage, tak jak robi ta laska nie.
Ale podoba mi ie trend tych podkolanowek.
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no bo w ippon seoinage uzywasz sily w odwrotnym kierunku ;) tutaj masz ciezar z przodu i rzucasz go do gory/tylu (gdybys zatoczyl ketlem kolo), w rzucie robisz od tylu w przod przez cialo. tutaj sie prostujesz, w rzucie sie zginasz ( no wiem, nogi tez prostujesz, i wypychasz biodra, ale w grucie rzeczy swing a rzut to dwa rozne ruchy. zwroc uwage, ze dan porownuje swing do footbolowego "tackle", gdzie wbijasz sie w przeciwnika).

gdzie ty masz crossfit jak rozmawialismy o GS?
crossfit w ogole robi american swing.

6:00, 7:00 potem 9:00
zwroc uwage na poziom zgiecia nog jaki ma dan (nie patrz jak robia ludzie, bo go nie sluchaja :P ). ten jones uzywa duzo nog/czworoglowych, a swing ma uzywac glownie dwuglowych/posladkow - te miesnie zginaja glownie biodra.

tu masz wiecej. swing to hinge. ma byc minimalne zgiecie kolan. jones robi pol przysiad (1:00~ filmiku ktory wkleiles)

tak samo jak i tutaj

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

mozesz sie z tym oczywiscie nie zgadzac.
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tutaj sie prostujesz, w rzucie sie zginasz ( no wiem, nogi tez prostujesz, i wypychasz biodra, ale w grucie rzeczy swing a rzut to dwa rozne ruchy.

Widze ze nawet ippon seo inaczej robimy :)
Dla mnie ten element snapu biodrem jest rzutem - tym co generuje energie w rzucie - , cala reszta to wejscie i kierowanie wyrzuconym juz przeciwnikiem, nie az tak istotne. W tym kontekscie ten snap biodrem jaki zawsze robi Jones mi pasuje.
Pamietam bylem kiedys na zawodach we Wroclawskim Zmechu gdzie kolega z sekcji zrobil 100% poprawne wejscie na ippon seoi ale probowal to ciagnac silowo a nie z bioder i niestety przegral z lokalnym wojakiem co akurat na silownie mial caly dzien codziennie:)

Powiem szczerze ze jak sie zastanawialem jak robic te swingi i ogolnie kettla - ogladalem te filmiki Dana Jona, troche innych i Tomasz mi w koncu polecil Bretta Jonesa i tak jak on robi ja rozumiem zalozenia, podoba mi sie koncepcja strzalu biodrem, uwaga na krzyzowa czesc kregoslupa i nie bola mnie przy tym plecy po 100 swingach np. (w moim wieku to wazne:):)

Tak wiec ja raczej zdania nie zmienie, jesli dla ciebie dziala inny system dobrze to fajnie.

Ta laska co napierdala tym kettlem oby wiecej te pierwsze 3 linki to nie byl cross fit?
Pasowalo mi po podkolanowkach i tym calkowitym braku stabilnosci:)

robie sobie przerwe od Budo i FB na miesiac przynajmniej - wiec good night and good chins!
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

az wstalem z kanapy i sprawdzilem jak macham kettlem a jak robie rzut na sucho:) praca troche inna ale podobna w sensie tego dynamicznego snapa.
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Novo zaczynam sie zastanawiac czy ty sie klucisz aby klucic????? DAn John i Brett Jones lansuja ta sama technika kettle wedlug Pawla, RKC standard, hard style jak kto woli - powoluja sie czesto na siebie nawzajem i z tego co pamietam robili tez razem seminaria

A Ty w tej chwili bronisz jak westerplate techniki sportowej GS po ktorej oni aby jada a twierdzisz ze robisz hard style wedlug Dana..... :roll:

nie pisze tego posta aby jakies wojny wywolywac tylko naprawde nie rozumiem co tu sie dzieje
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Powiem szczerze ze jak sie zastanawialem jak robic te swingi i ogolnie kettla - ogladalem te filmiki Dana Jona, troche innych i Tomasz mi w koncu polecil Bretta Jonesa i tak jak on robi ja rozumiem zalozenia, podoba mi sie koncepcja strzalu biodrem, uwaga na krzyzowa czesc kregoslupa i nie bola mnie przy tym plecy po 100 swingach np. (w moim wieku to wazne:):)

polecam Gray Cook & Brett Jones - Kettlebells From the Center Dynami - duzo cwiczen ktore rozwijaja
  • 0

budo_freed
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 187 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

szybkie pytanko:
to

czy to
?

Jeden i drugi to chujnia. Przy tym żeliwiaku krawędzie koła na którym wygrawerowano napis ciężaru będą ci obijać nadgarstek, o plastiku nie ma co gadać bo to produkt jednorazowego użytku.
  • 0

budo_audi
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja ostatnio trochę zmieniłem trening z kettlami, zamiast robić 3 serie po 10 L+P robiłem 2 serie po 15 L+P.
Niby tyle samo powtórzeń, ale czułem się bardziej spompowany.
SWING 2 serie 15 L + 15 P
SNATCH 2 serie 15 L + 15 P
CLEAN + PRESS 2 serie 15 L + 15 P
ROW 2 serie 15 L + 15 P
krążenie do okoła głowy 3 serie 10 obrotów w lewą stronę i 10 w prawą
Robię przerwy niędzy seriami, czajnik 24 kg
  • 0