Rekonstrukcja wiązadeł - gdzie ??
Napisano Ponad rok temu
Takze no teraz robi to duzo lekarzy inne sa tylko metody w jaki sposob mocuja to wlokno wew kolana rodzaj laczenia i na ogol sie robi to artroskopowo w wyjatkowych przypadkach otwiera sie kolano
Napisano Ponad rok temu
Ile orientacyjnie wyniosly Cie koszta rehablilitacji ?? I jak to wygladalo czasowo ?? Planowalem zrobic operacje na poczatku wakacji,studiuje na kierunku ,ktory bardzo mnie absorbuje czasowo,wiec zastanawiam sie ile czasu trzeba poswiecic na rehablilitacje po 2,5-3 miesiacach od operacji.
Z gory dzieki !!
Napisano Ponad rok temu
Czasowo- ogolnie regula jest chodznie o kulach do 6 tygodnia, w tym okresie trzeba bywac na rehabilitacji jak najczesciej- walczysz z zanikiem miesni. Poczatki sa trudne kolano puchnie meczy sie szybko, czujesz zanik miesnia. Do tego 6 tygodnia z reguly trzeba unikac chodzenia, a juz zupelnie warunkow typu tramwaj pociag itp Ja generalnie przez ten okres tylko robilem trase z auta do windy w gab. fizjoterapii jedynia
Poprzestalem na 3 dniach zabiegow w tygodniu. Duzo zalezy jakie sa miesnie przed operacja, licza sie głownie zginacze i miesien czworoglowy. Kasa leci leci leci ale coz zrobic.......ogolnie upewnij sie czy ci ludzie do ktorych pojdziesz na rehabilite maja doswiadczenie w leczeniu tego typu schorzen. Latwo jednak cos tu spieprzyc, a znachorow nie brakuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja sobie noge rozwalilem garajc w pilke na plazy. Chcialem okrecic sie wokol kolesia ale noga zapadla sie w piach i okrecila sie tylko gorna czesc nad kolanem Olalem sprawe bo przeciez dalej moglem chodzic. Kidys bieglem z plazy do domu zaqczal padac deszcz i musial;em przeskoczyc przez kaluze. I wtedy kolano bez wiazania dalo znac o sobie i sie wylozylem...tak oderwal sie kawalek łąkotki. )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
POzdrawiam
ps. zaniepokoilem sie troszke 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może nie bardzo łatwo, ale łatwiej, gdyż są już uszkodzone i osłabione.Mam przez to rozumiec ze w wypadku ponaciagania, bardzo latwo pozrywac wiezadla?
Napisano Ponad rok temu
A co do naderwaych wiezadel podobnie jak porozciagasz sobie po rekonstrukcji - nie spelniaja swoich funkcji i wtedy latwo o zerwanie .
Napisano Ponad rok temu
Dziekuje wogole Kimura za odpowiedz, mam niezla srake z tym kolanem
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem pewien, ale chyba nie. Ostateczną pewność daje artroskopia, z badań nieinwazyjnych rezonans i tomograf. Miałem naderwane poboczne i się zagoiło, przestało boleć mimo iż trenowałem. Ale to takie troche nieodpowiedzialne z mojej strony. :wink:Czy USG wykryje zerwanie lub naderwanie wiezadel?
Napisano Ponad rok temu
Na nartach nie jezdze - ale sporo waze i mam delikatnie zbudowane nogi . Na Waszym przypadku widze ze dazenie do mistrzostwa zawsze jest okupione ofiarami. NO coz pozyje i zobaczymy .
Dziekuje za odpowiedz.
POzdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a ostatnio poznalem kol;esia ktory zrobil impreze w domu i jak sie towarzystwo nawalilo zaczelo tanczyc i jakis kolega skoczyl na niego cos w stylu " na barana" noi tym samym poszlo kolesiowi wiezadlo przednie krzyzowe i poboczne = 2 operacje z 15 tysiecy w plecy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze jestes dla nich wrzodem na dupie i chca cie splawic jak najszybciej. Mi np nie powiedzieli ze musze po zabiegu aplikowac sobie zastrzyki antyzakrzepowe ba!!! sa one dosyc drogie i sie skoczyly w szpitalu w 2 dniu mojego pobytu tam ofkoz po co powiedziec ze powinienem sobie je kupic.
Po drugie klinika panstwowa - bylem po zabiegu na 3 punkcjach to jest odsysaniu krwi z koolna , a klinika prywatna punkcja byla nie potrzebna.
najwazniejsze w klinice panstwowej lubia wejsc do kolana i nic nie zrobic ...mnie kurwica trafila jak lekarz sobie zrobil artroskopie diagnostyczna i za 1 zamachem nie zrobil mi wiazadel ale nie mieli odpowiednich wszczepow itp itd
Ogolnie przy braku kasy popytac sie ludzi poczytac fora i wybrac najlepszy szpital z panstwowych. I na koniec znieczulenie w panstwowym dostalem jeszcze pelna narkoze ....ogolnie jak ktos lubi fazy narkotykowe to polecam ....milo jest sie dusic milo jest rzygac po przebudzeniu...w prywatnych jest znieczulenie podpajenczynowkowe jakos tak sie to nazywa dostaje sie zastrzyk w rdzen kregowy i jest sie w miare swiadomym podczas operacji ja np jakies ostatnie 30 minut zabiegu zdazylem sobie poogladac kolanao w monitorze zaptac sie lekarza co widze itd......chociaz uczucie paralizu nog tez mile nie jest
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ile kilometrów dziennie można biegać?
- Ponad rok temu
-
trening a wplyw na rozwoj ciala ( i ducha jak kto woli)
- Ponad rok temu
-
Artroskopia
- Ponad rok temu
-
KROSTY NA DLONIACH,ALERGIA,CZY BRUD OD MATY?
- Ponad rok temu
-
worek treningowy
- Ponad rok temu
-
Trening
- Ponad rok temu
-
Palec u nogi-defekt :)
- Ponad rok temu
-
Trening w domu