Napisano Ponad rok temu
Re: Smacznie i zdrowo czyli przepisy
MAKARON RAZOWY Z NAGIETKOWYM SOSEM
Składniki: paczka ciemnego razowego makaronu; składniki na sos: 1 1/2 szklanki mleka sojowego (lub krowiego), l duża cebula, 4 łyżki stołowe płatków nagietka świeżych (lub suszonych), 2 duże marchewki, 2-3 łyżki oliwy, sól i pieprz.
Wykonanie: cebulę pokroić na ćwiartki. Do rondla wlać mleko, włożyć cebulę, płatki nagietka, marchewkę. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż marchewka zmięknie. Wyjąć marchewkę i cebulę, a do pozostającego płynu dodać mąkę uprzednio wymieszaną z niewielką ilością wody i podgrzewać 2-3 minuty mieszając. Stopniowo dodawać oliwę i przyprawy i gotować, stale mieszając, przez 2 minuty, aż powstanie gładki sos. Przetrzeć przez sito cebulę oraz marchewkę i dołożyć do sosu. Włożyć makaron do garnka z osoloną wrzącą wodą i ugotować. Podawać polany sosem nagietkowym.
KRUSZONIEC PAROWY
Składniki: 2 szklanki pokruszonego razowego chleba, 3/4 szklanki posiekanych różnych orzechów, l zmiażdżony ząbek czosnku, l łyżeczka bazylii, l łyżeczka posiekanego rozmarynu, l łyżeczka lebiodki, 2 łyżki oliwy; składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 4 pory, 1/4 szklanki mąki, l szklanka mleka sojowego, 2 pomidory, 2 łyżki stołowe posiekanej szałwi, sól i pieprz.
Wykonanie: Wymieszać w misce pokruszony razowy chleb, orzechy, rozdrobniony czosnek i zioła. Łyżką zagnieść ciasto dodając na końcu oliwy. Wylepić ciastem posmarowaną oliwą prostokątną formę do ciasta. Piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotować sos: w rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone na drobne kawałki pory. Dusić przez około 10 minut, aż zmiękną. Stale mieszając, dosypać mąki, potem dolać mleko i gotować 5 minut. Dodać pokrojone w ćwiartki i obrane ze skórki pomidory, szałwię, sól i pieprz. Sos porowy wyłożyć na upieczony uprzednio kruszoniec. Zapiekać jeszcze razem 10 minut.
ZIOŁA W CIEŚCIE
Do przyrządzenia tego dania można użyć liści każdego rodzaju ziół o intensywnym zapachu. Polecamy liście szałwi, bazylii lub szczawiu.
Składniki: szklanka liści ziół, olej na zimno tłoczony do smażenia; składniki na ciasto: 3/4 szklanki ciemnej mąki, szczypta soli, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 4 łyżki stołowe ciepłej wody.
Wykonanie: Liście ziół opłukać i osuszyć. Przygotować ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą, dodać oliwy i wody tyle, aby osiągnąć gładką i puszystą masę. Pozostawić w chłodnym miejscu na l-2 godziny. Rozgrzać olej do takiej temperatury, by wpuszczona do niej kropla ciasta szybko brązowiała i nabierała kruchości, ale by się nie paliła. Liście zanurzać w cieście po jednym. Smażyć po kilka naraz przez 2-3 minuty, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy. Ostrożnie wyjmować i odsączać z tłuszczu.
Nie jest to może najzdrowsze danie, ale bardzo smaczne.
KAPUSTA Z JAŁOWCEM
Składniki: 70 dag kapusty, l łyżka stołowa oliwy, l cebula, l ząbek czosnku, 8 jagód jałowca, sól i pieprz.
Wykonanie: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Dobrze osaczyć. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać oliwę w rondlu, podsmażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut, aż zmiękną. Mieszając dodać zmiażdżone jagody jałowca, włożyć kapustę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Kapustę z cebulą przełożyć do formy nasmarowanej oliwą. Przykryć pokrywką. Zapiekać w piekarniku przez około 35 minut. Gotowa kapusta powinna być miękka, ale krucha.
WARZYWA PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU
Składniki: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 25 dag ziemniaków, 25 dag zielonej fasolki, 1 średnia cukinia, 2-3 cebule, l łyżka stołowa posiekanej kolendry, sok z l cytryny, 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki.
Wykonanie: Pokroić cukinię i cebulę w plasterki. Ziemniaki w kostkę. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i obsmażyć warzywa: zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną cukinię i cebulę oraz ziemniaki przez około 5 minut. Pod koniec dodać kolendrę. Dodać sok z cytryny, trochę wody, obraną fasolkę, przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Przybrać pietruszką.
PIKANTNA OBERŻYNA
Składniki: 2 duże oberżyny l łyżka stołowa oliwy, l łyżeczka nasion kminku, 45 dag pomidorów, 2,5 cm korzenia świeżego imbiru, 4 ząbki czosnku, łyżeczka zmielonej kolendry, łyżeczka zmielonego kardamonu, l szklanka wody, sól i pieprz, na przybranie liście świeżej kolendry.
Wykonanie: Obrać ze skórki i pokroić pomidory. Obrać i zmiażdżyć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce korzeń imbiru. Oczyścić oberżyny, wydrążyć i pokroić je na kawałki wielkości palca. Smażyć w oliwie przez około 5 minut, aż zbrązowieją. Odsączyć z tłuszczu. Na rozgrzaną oliwę włożyć pokrojone pomidory, cały czas mieszając dodać, nasiona kminku, starty imbir, zmiażdżony czosnek, kolendrę, kardamon, a na końcu dodać wodę. Przykryć pokrywką i dusić przez około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec duszenia dodać kawałki obsmażonej oberżyny i dusić jeszcze około 5-10 minut. Przybrać liśćmi kolendry.