Systemy i sztuki walki, a ulica. Częste pytania nt ulicy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Shaft: Co do tego noza to albo ty nie umiesz zrozumiec o co mi chodzilo albo ja nie umialem tego tak napisac zeby bylo to w 100% zrozumiale w kazdym razie nie jest tak jak to co niektórzy zrozumieli
Napisano Ponad rok temu
jezeli chyba mowimy o ulicy to trzeba patrzec na ta sprawe pod wzgledem kto Cie atakuje
1. amatorzy jeden dostanie reszta ucieka
2. amatorzy ktorzy skaldaja sie jak zapalki i nic nie umieja
3. osoby ktore juz tam troche sie potlukly
4. osoby ktore planuja Cie skopac od pewnego czasu i na Ciebie "poluja"
wtedy mozna oceniac czy ma sie szanse czy nie tak mi sie przynajmniej wydaje bo:
1. to wiadomo jeden szczal gosciu lezy resta ucieka
2. chyba jezeli jestes czujny i jednak zdeterminowany to masz szanse
3. tu juz jest sytuacja gorsza chyba trzeba miec poprostu szczescie zeby sie udalo
4. najprawdopodobniej zaatakuja z zaskoczenia albo uzyja narzedzi albo to i to wiec szanse to chyba 1/100 ale wiadomo moze Ci sie jakims cudem uda wyjsc
no ja to tak widze pewnie zle albo mozna inaczej ale chetnie uslysze komentarze lub zobacze inny punkt widzenia
ale jezeli wmiare dobrze widze to rozgraniczajmy jak o czyms mowimy wlasnie na takie przypadki i starajmy sie dopasowac sytuacje do kazdego podpunktu
Napisano Ponad rok temu
muchol sprawa jest taka jak cię napada 3 lub 4 to może masz jakieś szanse natomiast trzeba rozgraniczyć jak napadanie od bicia, bo jak cię bije 2 to już twoje szanse stają się bardzo mizerne nie mówiąc o większej liczbie przeciwników. Wiem to z własnego doświadczenia, bo parokrotnie napadało mnie 2 3 kolesi i wychodziłem z tego obronną ręką właśnie, dlatego że tak naprawdę tylko jeden brał czynny udział w akcji a jak dwóch kolesi zaczęło mnie naprawdę prać to naprawdę nie miałem nic do powiedzenia.
fakt... oczywiście wszystko zależy od umiejętności broniącego się, ale w sytuacjach 2 -> 1 i 3 -> 1 (mówię o treningu) przy lekkich, niezbyt szybkich ciosach nagle okazuje się że blokujesz na początku tylko 30%, później może 50% uderzeń, a reszta (niestety) dochodzi celu... jeżeli uwzględnisz to, że po jednym dobry ciosie możesz już leżeć, to... wnioski nasuwają się same.
ja zrozumiałem zagrożenia walki z kilkoma przeciwnikami dopiero na trenigu, wcześniej widywałem tylko sytuacje 1 -> 1 z kilkoma (po kolei) (?) aż dziw bierze, nie 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mianowicie, czego ucza na szkoleniach Spec Nazu, Mosad'u czy takich Rangers'ow (chociaz Mosad to z tego co wiem Krav Mage chyba) skoro te wszystkie style walki nie sa tak do konca skuteczne w praktyce jakby sie moglo wydawac? Przeciez taki żołnierz Gromu na przykład bez wątpienia poradzilby sobie z grupka piecu dresow, nawet jakby jeden mial noz. Czy tez moze moje wyobrazenia sa zbyt wybujale
Napisano Ponad rok temu
sadze ze twoje wyobrazenia sa dobre. zolnierz gromu bez problemu poradzil by sobie z grupka dresow. Seriami po 3...Doszedlem do trzeciej strony wątku i wybaczcie mi, jeżeli powiem teraz cos co juz bylo tutaj poruszane, ale jedna rzecz tak bardzo mnie nurtuje, ze nie moglem cierpliwie przebrnac przez wszystkie strony nie wyjasniwszy uprzednio moich watpliwosci.
Mianowicie, czego ucza na szkoleniach Spec Nazu, Mosad'u czy takich Rangers'ow (chociaz Mosad to z tego co wiem Krav Mage chyba) skoro te wszystkie style walki nie sa tak do konca skuteczne w praktyce jakby sie moglo wydawac? Przeciez taki żołnierz Gromu na przykład bez wątpienia poradzilby sobie z grupka piecu dresow, nawet jakby jeden mial noz. Czy tez moze moje wyobrazenia sa zbyt wybujale
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No, ok. Juz rozumiem
Ale z ciekawosci, ktos wie czego oni ich tam ucza? Albo gdzie moge znalezc jakies info o stylach jakich ucza np. Grom walki wrecz?
Marines (piechota morska USA) trenują MCMAP (który to system to nic innego jak FMA + BJJ + Muay Thai)
Rangersi trenują (co za zaskoczenie) BJJ (Brazylijskie Ju-jitsu)
US Army (zwykła armia amerykańska) trenuje BJJ -> patrz program szkoleniowy FM 3-25-150,
Navy Seals trenują m.in. BJJ,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pięciu współpracujących, średnio choćby sprawnych facetów, którzy oprócz mięśni używają jeszcze mózgów oraz noża kontra JEDEN facet, to ja nie mam pojęcia kim by ten gość musiał być. Stawiam, że w piątkę wdepczą w ziemię KAŻDEGO
no tak ale kto ci na ulicy mózgu uzywa.....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się z w/wPięciu współpracujących, średnio choćby sprawnych facetów, którzy oprócz mięśni używają jeszcze mózgów oraz noża kontra JEDEN facet, to ja nie mam pojęcia kim by ten gość musiał być. Stawiam, że w piątkę wdepczą w ziemię KAŻDEGO
Wystarczy ze tych 5 miało juz wcześniej jakieś "akcje" to będą jakoś zgrani, tzn. nie będa sobie wchodzić pod nogi, czy zachodzić drogę, tylko okrążą tego JEDNEGO i wdepczą w ziemię, nawet bez noży czy innego "sprzętu" - żeby wyjść cało potrzeba w takiej sytuacji potrzeba:
1 - SZCZĘŚCIA
2 - Świetnej pracy nóg = poruszanie w walce + sprint podczas ucieczki
3 - Techniki tzn. celnego, szybkiego, mocnego uderzenia... (żeby sobie utorować drogę do wycofania się)
w tej właśnie kolejności!!!!
Napisano Ponad rok temu
ulica? najlepszy styl na ulice? polecam codziennie 2km w srednim tempie zeby sie zmeczyc a potem (2 razy w tygodniu?)biegasz 100m na max, 5 minut przerwy i znowu 100m dopoki dasz rade (...)
przeciez temat tez byl walkowany tutaj nie raz
kazdy zna walory biegania tylko nie kiedy trzeba pomyslec o bliskich: dziecko, zona, dziewczyna, babcia, dziadek itp. nie wiesz z kim akurat bedziesz co nie?
pozdr. mjr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...a jak przyjedzie policja to kolo oskarży Cie o napaść bo to on został poszkodowany...polecam gaz na psy z odleglosci 2-3 metrow kolo ma dobre 40minut na plakanie a ty masz 40 minut na ucieczke lub zadzwonienie po psy,
...bo nie jest ważne jak było naprawdę, a to co zdołasz udowodnić przed sadem...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
streetboxing
- Ponad rok temu
-
Opis zdażenia
- Ponad rok temu
-
O przemocy na ulicy w "Rozmowach w Toku"
- Ponad rok temu