[
bo odpowie ze nalezy sie rozwijac i uczestniczyc w treningach z roznymi nauczycielami...hehe...że chcesz się uczyć aikido tylko od niego.
A skąd wiesz że tak odpowie, jeśli nie zapytałeś? :roll: :wink: :roll:
Napisano Ponad rok temu
[
bo odpowie ze nalezy sie rozwijac i uczestniczyc w treningach z roznymi nauczycielami...hehe...że chcesz się uczyć aikido tylko od niego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Intuicja, Redakcjo, intuicja, empatia i 6 zmysl - to sie rozwija poprzez bezposredni kontakt mistrza z uczniem. Przykro mi, ze jest ci to nie znane :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem rozczarowany To uchodzi tak normalnie zapytać bez rozwijania sił nadprzyrodzonych :? Nie wszyscy sie z tym zgodzą na tym forum 8)bo słyszalem jak udzielal takiej wlasnie odpowiedzi....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chyba to uwzglednie natepnym razem.....bede musial sprobowac uzyc energii ki, przed rozmowa pomedytowac troszeczke, moze uzyje talerzyka i fluidow, moze tarot lub pasjans pomoze, albo uzyje zdolnosci przewidywania i unikow itd, itp...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To na takie teksty bajerujesz te małolaty 8O 8O I kupuja to Zaiste jestes wielki i wierze że ta droga dojdziesz do owych sakralnych rytuałów o których tak czesto gawędzimy . Oczywiście wszystko w imie zaufania do instruktora :wink: 8)Szanowna Redakcjo,
Początkujący (przysłowiowe 5 kyu) powninen mieć zaufanie do swojego Nauczyciela i podązać w tym samym kierunku... 8) ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracam do starego wątku .Co to są stopnie państwowe? 8O
Soma odpowiedz proszę na to znakomicie postawione pytanie, chyba twoje związki z Francją powodują, że mylisz La Pologne z La France.
W Polsce okresu o którym mówimy nie było stopni państwowych, jedynym stopniem "tego typu" był stopień instruktora sportu lub rekreacji.
PRL regulował te sprawy prosto, nie rejestrował żadnych organizacji sztuk walki, za wyjątkiem PZK. Nie ma organizacji nie ma problemu.
Stopnie nadawane przez PZK V komisję stylową to były stopnie PZK a nie państwowe(choć wtedy wszystko w jakimś sensie było państwowe).
Stopnie te nie miały żadnego znaczenia bo papiery instruktorskie robiło się przez TKKF ewent.AZS, parę osób z aikido pokończyło AWF-y i nikt ich o nic nie pytał.
Ci co na cytowanym przez ciebie zebraniu o mało nie wyrzucili Romka i Witka, rok później wspólnie zakładali PFA, pamiętasz chyba kto był jej pierwszym prezesem (nie ja) , no cóż łaska ludu na pstrym koniu...
A czy pamiętasz ile osób się poobrażało, że czarna naszywka nie była potem zrównana z 1 danem.
Nie jestem pewien o jakim artykule mówisz ale z Romkiem do spółki nigdy niczego nie opublikowałem.
Jak tak jeszcze pociągniemy ten temat to powstanie całkiem niezły szkic o historii aikido w Polsce 8) :wink: 8)
Napisano Ponad rok temu
[ .
Artykuł ,o którym wspomniałem, ukazał się w piśmie Bushido , we Francji lub w Niemczech . Był to wywiad z R. H i J.P przepropwadzony w pazdzierniku 1986 r.
Nie pamiętam kto się obraził ale dobrze pamiętam aferę z brakiem zapłaty za jeden ze stopni Dan .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jusi Króliczku, a to a propos czego bo chyba nie wątku Licencje Hombu dojo.8O :? Coś ci sie pozajączkowało lub poróżokróliczkowało ? 8)A ja się zgadzam z Łabędziem ("Szanowna Redakcjo,
Początkujący (przysłowiowe 5 kyu) powninen mieć zaufanie do swojego Nauczyciela i podązać w tym samym kierunku... "). Moim zdaniem ma w pełni rację.
Napisano Ponad rok temu
Warto było , gdyz nie spotkałem się z tą wersją wydarzeń . Przypuszczam , że nie tylko mnie ta sprawa poruszyła w tamtym czasie . Byłem na zebraniu ,na którym wybieraliśmy osoby do egzaminu . Było to na Racławickiej .W trakcie tego spotkania nie było mowy o Braunie ale o opłaceniu 4 stopni przez Szwedów .[ .
Artykuł ,o którym wspomniałem, ukazał się w piśmie Bushido , we Francji lub w Niemczech . Był to wywiad z R. H i J.P przepropwadzony w pazdzierniku 1986 r.
Nie pamiętam kto się obraził ale dobrze pamiętam aferę z brakiem zapłaty za jeden ze stopni Dan .
A wywiad być może był, ale nie wspólny artykuł.
Sprawa sprzed 17 lat.
Spotkanie w ośrodku J.R.Brauna na Korkowej w Warszawie
Cecylia Stelander ze Szwecji, ja, J.R.Braun, Marian Osiński i kilka innych osób. Nastepnego dnia 8 osób ma zdawać po raz pierwszy w Polsce na 1Dan. Egzamin jest drogi 120 USD. J.R.Braun mówi że za egzamin Osińskiego on zapłaci by zachęcić Szwedów do pomocy finansowej, ja tłumaczę to Cecylii ona na to że Szwedzi zapłacą za 3 osoby.
Zatem mamy obietnicę 4 wpłat od sponsorów, osoby zdajace uzgadniają solidarnie kto płaci a kto korzysta ze sponsorów.
Po egzaminach papiery idą do Szwecji , tam Szwedzi płacą za trzy osoby z wyjątkiem Osińskiego ,Braun nie płaci jak obiecał z przyczyn mi nieznanych, Szwedzi czekają aż z Polski wpłynie opłata za Osińskiego.
Osiński myśli ,że za niego płacą Szwedzi, a w centrum całego zdarzenia organizator egzaminów czyli ja. Ostatecznie bo głupio mi było przed Szwedami założyłem za egzamin Osińskiego z funduszy Aikikai Warszawa. Klub nigdy tych pieniędzy nie odzyskał. Były ksiegowane z roku na rok jako strata.
Wywołałeś Soma dość obrzydliwe dla mnie wspomnienie, zastanów się czy było warto.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego?? Przecież wszystkie kwasy biora się z niedopowiedzeń czy róznej interpretacji tych samych zdarzeń Jawność sprzyja oczyszczeniu atmosfery pozbyciu sie uprzedzeń i wyrobieniu sobie własnego zdaniamam wrazenie panowie ze takie rzeczy powinniscie czyscic na privie....
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu