Pasy, paski, paseczki...
Napisano Ponad rok temu
Druga sprawa to czastkowe stopnie dla dzieci- jest to rozwiazanie typowo komercyjne - kazdy z trzech połstopni jest płatny , a pieniadze leca do kieszeni egzaminatora- inna sprawa była by gdyby płacono za tylko ii wyłacznie za cały stopien a połstopnie byłyby bezpłatne.Mowiłes takze o tym ,ze wprowadzono je aby osoba o niskim poziomie technicznym szybko nie awansowała , to jak to sie ma do kompetencji instruktorow i trenerow , ktorzy decyduja o tym czy dana osoba ma zdawac egzamin?Na jednym z egzaminow był chłopak, ktory zdawał na 5 kyu a nie potrafił wykonac poprawnie tsuki z fudo dachi i nie był to 10 latek tylko 16 czy 17 latek;
Kolejna sprawa - nadawanie stopni bez egzaminow tez sie odbywa - osoba, ktorawystartowała na jednych zawodach podrzednaj rangi nie wygrywajac ich dostała 2 kyu!!! To chyba cos nie tak !!
Kwestia obozow organizowanych przez osrodki Pzk tez jest dyskusyjna drogi Karateko.Byłem na takich obozach , na ktorych był tylko 1 trening dziennie , a jezeli chciało sie pocwiczyc to juz tylko w własnym zakresie i ci co chcieli .Dzien wygladał tak ze nie było poranneego treningu , był tylko popołudniowy , ktory wygladał tak ze sie kopało hiz , mae itd. zadnych kombinacji , walk- szkoda.
To wyzej napisałem nie jest obecne we wszystkich osrodkach PZK, ale niestety sie zdarza , przynajmniej w tym osrodku ,ktory ja znam .
Napisano Ponad rok temu
I na egazminie widziałem jak mój sensei 2 dan żle robi tsuki jodan -hi hi hi (al;e jestem fachowiec co?)
Pierwszys raz słyszę aby w obozie PZK ,który jest organizowany na obiekatch AF-u w Krakowie odbywały sie jeden trening.Nie raz tam bywałem i codziennie było ich 4 .
Kasa z egzaminu idzie do kieszeni egzamoinatora-hihihih i co jeszcze może dotacja PZK też.Pieniądze z Egzaminu w 60% trafiają do ZPK w Warszawie , a aż po 20% do klubu i egzminatora.
Z tego co wiem egzamin kosztuje 10 dolców na całym Świcie czyli u nas 40 złotych w przypadku zdawania powyżej 4 kyu trzeba zapłącić 20 dolców ale ile osób zadaje na tak wysokie stopnie.Z mojej grupy 100 osobowej tylko ja dotrwałem do egzaminu ,hgdzie można było zdawać na 4 kyu i wyżej -hi hi hi reszta odpadał z braku kasy czy z nygustwa .Ja stawiam na to drugie 1000 baksów -hi hi hi
Napisano Ponad rok temu
A z tego co ja wiem to egazminy nie kosztuja "20 dolcow"w Warszawie tylko ponad 100 zł. A ztymi proporcjami jezeli chodzi o przekazywanie pieniedzy to chyba odwrotnie !
Wiesz co Karateka , widocznie Warszawa i jej osrodek rozni sie w duzym stopniou od innych klubow - nie jest tak cacy jak u ciebie , gdzie wszystko jest zgodne z "postanowieniami" Krakowa -chociazby sprawa tych egzaminnow -mowisz o 20 dolarach za wyzsze stopnie , czyli ok 80 zł.-ja i inne osoby płaciły grubo ponad 120 zł za te egzaminy i dodatkowo mielismy wykupic jakies legitymacje czy ksiazeczki, ktore do niczego nie byly potrzebne- i co to tez zgodne z uchwałami PZK?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PZK to PZK i opłaty egzaminacyjne sa takie same w całym kraju, więc nie chrzań farmazonów.Łatwo kogos pomówić jeżlei nie dyponujesz odpowiednia wiedzą .Z tego co widzę jesteś początkujący i musisz wiedzieć ,że stawki podziału egzaminacyjnego są takie jakie są 60% PZk i po 20% klub-egzaminator. :twisted: :wink:
Napisano Ponad rok temu
2.Ne jestem poczatkujacy w KK , trenuje dłuzej iz ci sie wydaje i nie mow o czyms , o czym nie wiesz.Bo to ze ty trenujesz dłuzej niz ktos inny nie swiadczy o tym ,ze jestes wszechwiedzacy-( bo nie jestes i ci duzo jeszcze brakuje) i , ze wiesz jaka jest sytuacja w klubach w całej Polsce.
3. W karcie , o ktorej mowisz , wpisuje sie min.posiadany stopien, starty w zawodach , udział w seminariach...itd. i z tego co wiem to nie wszystkie osoby posiadajace stopnie powyzej 4 kyu maja ta karte .A czy nie jest tak ze jest ona w zasadzie przeznaczona dla osob bioracych czynny udział w imprezach zarowno krajowych jak i miedzynarodowych?
4.Kiedy ja miałem 4 kyu to nikt nie wymagał ode mnie tej karty , teraz zreszta tez nikt nie woła o nią .
5. Karateka dobrze ze masz swoja karte - mnie do szczescia nie jest potrzebna i nie mam zamiaru płacic za nia "10 baksow".
6.Widze karateka , ze sie szybko denerwujesz gdy ktos mowi cos co nie jest po twojej mysli lub jest czyms niewygodnym - nie kazdy ma takie zdanie jak ty wiec pogodz sie z tym ze pojawiaja sie rozne opinie na ten sam temat.[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O
czy ty wiesz o czym mowisz???
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (poczytaj wymogi egzaminacyjne)
Napisano Ponad rok temu
hehehe akurat inna federacja i inny majsterczy ty wiesz o czym mowisz???
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (poczytaj wymogi egzaminacyjne)
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
Maniak: ściskam prawą górną kończynę, gratuluję spokoju wypowiedzi.
Karateka1: jeśli piszesz w podpisie "karate to sposób na życie", to pamiętaj, że pewne zasady obowiązują też w necie...
Pozdrówka wszystkim
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Gizmo ja jestem spokojnym człowiekiem , do czasu.
Napisano Ponad rok temu
Legitymacja IKO jest identyczna jak nowe prawo jazdy czy dwoód osobisty (jednostronny dokument zalaminowany ze zdjęciem w karatedze),wieć nie wie jak mozna cos tam wpisywać.
Maniak chyba dałes sairy z tym swoim 4 kyu nie wiedząc jak wygląda dokument IKO ale siara wstyd.
Co do TDK to faktycznie po tym co przeczytałem to niezłem idą tam przekręty ale tak to jest juz z dyscyplinami rodem z olimpiady biznes to biznes i mało co ma wspólnego ze sztukami walki.
Na konkurencyjnym forum wyczytałem taki link ,że TKD mozna zdobywać paski poprzez kursy korespondencyjne jaja
Napisano Ponad rok temu
"Karate to sposób na życie".
Po prostu przemyśl, nic nie pisz przez jakiś czas, przemyśl (i może jeszcze poczytaj o innych stylach też). Przykro się czyta pewne sformułowania. Mnie kiedyś nauczyli czegoś takiego: "dużo szacunku dla wiedzy i umiejętności innych i dużo krytycyzmu wobec własnych". I jeszcze: "nigdy nie zrozumiesz swego stylu w pełni, póki nie zajmiesz się innym". Ludziom, którzy takie zasady mi wpoili, jestem dozgonnie wdzięczny.
A do Twoich komentarzy na temat taekwondo nie ustosunkuję się, sorry. Po prostu szkoda mi czasu, jeśli nie potrafisz odróżnić patologii od normy, przy czym u siebie widzisz tylko to drugie, a u innych tylko to pierwsze.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Niestety i do mnie do klubu przychodzą sempaie z zielonymi pasami i nie umieją zrobić nawet pierwszego Pinana...
Napisano Ponad rok temu
A jezeli chodzi o legitymacje IKO Matsui to z tego co wiem nie zawsze miała taka postac jaka przedstawiasz.I powiedz mi jeszcze jaki widzisz zwiazek miedzy posiadanym stopniem a wiedza na temat wygladu legitymacji?(tak sie akurat składa ,ze wiem jak wygladaja dokumenty zarowno IKO Matsui jak i IKO Midori)Czyz by ta wiedza tajemna była wymagana na 2 dana???
I jeszcze odnosnie Olimpiady - zapomniałes juz chyba ze p.Drewniak jest członkiem PKOL'u i podejmuje wszelkie starania z innymi działaczami , aby wprowadzic Karate na Olimpiade(a wiadomo z czym sie to wiaze) , co jest sprzeczne z decyzja Mas Oyamy, ktory trzykrotnie odrzucał propozycje wprowadzenia Karate w krag dyscyplin olimpijskich, argumentujac ,ze Karate jest sztuka a nie sportem.
Gizmo dobrze Ci napisł , przemysl pewne rzeczy ...
I na koniec musze Ciebie rozczarowac , ale juz od dawna nie jestem "dzieciakiem".
Napisano Ponad rok temu
Bardzo się cieszę, że wreszcie ktoś normalny jest w stanie obiektywnie zanalizować sytuację polskiego kyokushin. Obawiam się jednak, że to wnikliwe studium przypadków jakiego dokonałeś niczego w efekcie nie udowodni, gdyż osoby z drugiej strony mają kondona na oczach naciągnietego (gwoli ścisłości myślę o jednej osobie).
Napisano Ponad rok temu
Cieszę się, że ćwiczę KK w solidnej sekcji. Dba się u nas nie tylko o kumite, ale i kata. Gdy widzę klienta z 4kyu, który na polecenie senseia "kihon kata sono ich" mówi "my tylko ćwiczyliśmy w sekcji kumite" to się pytam skąd 4kyu Krew mnie momentami zalewa, że tacy ludzie noszą karategi KK i zielone paski
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy raz słysze aby w KK na dan były jakies egzaminy teoretyczne aby cos tam wiedzieć co sugerujesz.Mam prosbe zobacz na naszykę stylową która masz na kimonie i upewnij się czy trenujesz KK.
Ps.Jarek pokazuje swoje obicze po przelecaniu wszystkich styli z korzyściami-hi hi hi
Napisano Ponad rok temu
Po drugie to nie sciemniam - takie informacje były u mnie w klubie odnosnie tych legitymacji- teraz widze ,ze jest inaczej.
Po trzecie to nie twierdze ,ze na dany sa wymagania teoretyczne(przynajmniej nie w KK) , tylko sie zapytałem czy ta wiedza tajemna odnosnie legitymacji(jej wygladu ...itd) jest wymagana na jakies stopnie- twierdziłes ,ze kazdy powinien wiedziec ze legitymacje sa odowiazkowe wiec sie zapytałem jaki widzisz zwiazek miedzy posiadanym stopniem a wiedza na temat legitymacji .
Po czwarte to specjalnie dla Ciebie spojrzałem na kimono i musze Ci powiedziec ,ze od 10 lat jest tam KYOKUSHIN i jeszcze na długo pozostanie .
Po piate Jarek ma racje - niechcesz pewnych rzeczy zrozumiec i przyjac do wiadomosci;jest to poprostu niewygodne ,ze nagle po tylu latach ktos zaczoł mowic zle o PZK-ludzi nie uciszysz; PZK to nie jest wyjete "spod prawa" ,ze nie mozna nic powiedziec- to przeciez ONI powinni słuchac głosow z dołu , osob ,ktore trenuja , tworzacych sekcje i kluby,bo to dzieki nim ONI istnieja.
Jarku wystarczy tylko spojrzec na to wszystko z dystansu , pewne fakty połaczyc logicznie w całosc i obraz sam wyjdzie .A tych przypadkow to jest znaaaacznie wiecej - i to zarowno na naszym podworku jaki na swiecie- coz takie zycie , niektorym odpowiada taka sytuacja , a innym wrecz przeciwnie i dlatego nastepuja zmiany w KK w naszym kraju.
Jarku macie w planach jakies imprezy (Matsushima) w najblizszym czasie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ale jestem pazerny
- Ponad rok temu
-
Okinawskie style w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Seminaria Koryu Uchinadi 2002 - relacja
- Ponad rok temu