Oyama Karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Heh, jak znam już nieco to forum, to zaraz się zjawi karateka1 i zacznie głosić swoje poglądy na temat Oyama Karate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Oyama Karate - jak w każdym stylu- wiele zależy od instruktora i sekcji. Moim trenerem jest shihan Jan Dyduch (nasz kochany szef

Nigdy nie byłem rozczarowany Oyama Karate, może waśnie dlatego, że trafiłem pod skrzydła człowieka, który jest pasjonatem tego sportu...
Napisano Ponad rok temu
W obecnej systuacji nie podejrzewam, że Oyama karate jest w stanie przetrwać na świecie a już o rozwoju słowa nie mówiąc. Organizacyjnie jest bardzo słabe i prawdopodobnie umrze, zwłąszcza, że mój leader tej organizacji Miura zabrał nogi za pas.
Napisano Ponad rok temu
Starsi cwiczacy pamietaja moze Thomsona z Kyokushin , on rowniez probowal przekazac swoim cwiczacym swoja specyficzna prace nog , niestety rowniez nigdy mu sie to nie udalo.
Oyamas rzeczywiscie pomalu umiera i to wszedzie , wyglada na to ze Shigeru , przestalo juz chyba zalezec na eekspansji systemu.Ilosc sekcji i cwiczacych kurczy sie strasznie z roku na rok , ilosc startujacych w zzawodach jest symboliczna.Jedny region gdzie trzyma sie dosyc mocno to kanadyjska prowincja Quebec i NY i NJ w US.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Już raz wam napisałem żebyście sie nie bali o Oyamę - nie umrze .
My mamy Shihana Dyducha i nie mamy problemów.
Napisano Ponad rok temu
Czy to sekta ? ja wiem jedno facet kroji kase jak inni i od cała prawda.

Napisano Ponad rok temu
Najbardziej dziwną formą życia na tym forum jest karateka1. Chłop lubi się czasem rozpisać, a jak już tematem jest Oyama Karate, to po prostu pisze wypracowania (aż czasem bardziej mi się wydaje, że on zna lepiej Oyama Karate niż sam założyciel - Shosu Shigeru Oyama

Pozdrowienia dla tego pana.

Oyama Karate RLZ

Napisano Ponad rok temu
budo_karateka1 napisał
a moglbys dodac jakies konkrety drogi kolego? bo jak narazie to keidsy tam napisales ze we wrocku na egzaminach nie bylo walk i coz popytalem ludzi ktorzy zdawali ludzi ktorzy byli sparringpartnerami i co powiedzieli? ze byly walki nawet na niezlym poziomie...pisales ze na ostatnich mistrzostwach polski poludniowej bylo mniej zawodnikow niz napisalem ( relacja z miejscowej gazety) i coz sie okazalo? ze znow poniosla cie fantazja...o wszystkim donosi ci z tego co dobrze pamietam tajemniczy sensei z oswiecimia czy skadstam ...mysle drogi kolego ze albo daj sobie spokoj z tematem oyama karate gdyz robisz za kazdym razem z siebie glupca lub pisz konkrety!!!!akurat u nas w kraju oyama karate stoi dobrze ( okolo 50 klubow) i okolo 5 tysiecy trenujacych...ci instruktorzy odchodzacy ze stylu o ktorych tak wiecznie piszesz to dwoch instruktorow z jeleniej gory ktorych osobiscie znam ( odeszli na skutek konfliktu osobistego z szefem klubu )...Zgadzam się z tym co Jarek napisał i jedynie dodam,że moda na Oyamas równiez przemineła w naszym karaju o czym świadczą nieliczne reprezentacje klubów na zawodach,gdzie nie żadko jest więcej medali do rozdania niż startujących.Do tego ponoć Sigeru ma problemy zdrowotne związane z uzależnieniem i przebywa ciągle w szpiatalu, więc najlepszi opościli ta organizacje przechodząc do innych jak Kyoksuhin lub tworząc nowe własne szkoły
damiano: oyama karate w Polsce ma sie dobrze styl w zasadzie niewiele sie rozni od innych kontaktowych karate...dodatkowo jest wprowadzony fullcontact ( na powaznie a nie wg widzimisiow trenera ktory jak ma humor to da rekawice i karze sie lac a jak nie to nie)...na dzien dzisiejszy oyama karate wspolpracuje z ifk i iko3 w polsce ( wspolne zawody )...inaczej ma sie sytuacja na swicie organizacja staje sie coraz slabsza soshu oyama w pogoni za dolarami chyba zagubil sens tego co chcial robic...tzw. mś w nowym yorku to porazka ( nie wiem czy nie jest wyzszy pozioem na mistrzostwach polski lub pucharze polski)...wiec wybor zalezy od ciebie jesli chcesz spokojnie trenowac w miare nowoczesny styl to mysle ze oyama karate jest dobrym wyborem ( oczywsice tak naprawde to trzeba patrzec nie na styl tylko na klub w ktorym sie trenuje...np osobiscie we wroclawiu gdzie studiuje majac do wyboru oyama karate i kk wybralbym kk bo poprostu klub jest lepszy)...jesli myslisz o karate jako o sporcie z mozliwoscia rozwoju sportowego startu w naprawed dobrych zawodach w kraju i za granica to mysle ze lepszym wyborem bylby shidokan ( choc niestety nie wszedzie jest)...
Napisano Ponad rok temu

Co do innych temató to ja wiem swoje ty chcesz wiedziec cos innego , więć nie ma spraw, a życie zweryfikuje resztę jak w PZK
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Cytat
Nie wszystkie kluby prowadzą zajęcia full contact, formuła tych zajęć też jest różna, np. w Krakowie istnieje osobna sekcja full contact, tam nie chodzi się w kimonach, nie ma kata, taka sekcja "kik boxing +low kick+ kolana" - ci którzy trenują w kimonach moga tam chodzić za darmo ; tymczasem w Lublinie na zajęciach ćwiczy się kombinacje z technikami ręcznymi na głowę, ale nie stosuje się ich w sparringach. Rozgrywany jes Puchar Polski Full Contact Oyama Karate, ale jako że nie wszytkie kluby uczą ull contactu więc nie jest to duża impreza.damiano: oyama karate w Polsce ma sie dobrze styl w zasadzie niewiele sie rozni od innych kontaktowych karate...dodatkowo jest wprowadzony fullcontact ( na powaznie a nie wg widzimisiow trenera ktory jak ma humor to da rekawice i karze sie lac a jak nie to nie)...
Nie wybieraj organizacji tylko NAUCZYCIELA - jeśli znajdziesz dobrego instruktora i fajną sekcję to nawet bierki full contact dadzą ci dżo satysfakcji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Szkoly Karate w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Oszołomy w Karate
- Ponad rok temu
-
Jak mozecie...
- Ponad rok temu
-
GOJU RYU FILM
- Ponad rok temu
-
Oyama a Shidokan... ;)
- Ponad rok temu
-
Dlaczego Karate jest lepsze od Taekwondo?
- Ponad rok temu
-
Zawody w shotokanie
- Ponad rok temu
-
Życzenia
- Ponad rok temu
-
Uderzenia w Ryu-te
- Ponad rok temu
-
okinawa kluby