Aiki:[quote]
Jedyne co można stwierdzić ,ze dobrze,że się znalażlo to co się lubi i tu sie czlowiek spełnia.
[/quote]
Wreszcie jakieś sensowne zdanie.
[quote]
...cytowanie B. Lee uwtrierdza mnie w przekonaniu,że wiedze o sztukach walki czerpiesz z kaset video nienajwyższego lotu.
[/quote]
B. Lee uwazam za reformatora, realistę, który próbował przetransformować starodawne, skostniałe sytemy walki, wykorzystując nowożytną wiedzę o metodach treningowych. Te słowa wyrażaja moja filozofię poszukiwań w sztukach walki, na Aikido nie ma w niej miejsca, uznałem, że dla mnie nie jest ono użyteczne.
P.S. Hmm, tak rzeczywiście B. Lee robił kiepskie filmy.
[quote]
Tak .. idziemy ku hroyzontowi i mamy to zajebiste szczęście,że mamy ten horyzont. Jest ku czemu dążyc. Nazywa sie to samodoskonalenie. wstajesz rano, idziesz na trening i budujesz lepszy świat w sobie. Może być lepiej ?
[/quote]
Czy chodzenie na ciężki i wyczerpujący trening, nie jest juz same w sobie doskonaleniem się ?
[quote]
Aikido dla wielu z nas jest stylem na życie, stylem bycia a nie salą trenigowan nauki dawania w ryj
[/quote]
Nie ćwiczcę po to żeby wyjść na ulicę i bić ludzi, ćwiczę po to by skutecznie bronić się przed agresja tych co się o bicie proszą.
[quote]
Kilkanaście lat temu ś.p. sensej Kobayashi przeżywał kryzys finansowy....itd.
[/quote]
Fajnie czyta się takie
legendy z życia mistrzów.
Najlepsze są o Ueshibie.
Mahakala:[quote]
Dahkr. Jeśli trenujesz aby doskonalić umiejętności walki wręcz to z pewnością aikido jest nie dla Ciebie.
[/quote]
Nie musisz mi o tym przypominać.
[quote]
Przyszedłem na aikido nie po to żeby się nauczyć trzaskać z każdym i
zaleczać tym jakieś swoje kompleksy jak to robi wielu.
Człowiek inteligentny w każdej sztuce będzie szukał czegoś więcej niż tylko fizyczności i skutecznego wykorzystania jej.
[/quote]
Nie próbuj mnie obrażać. Jeśli to jest twój rozwój duchowy to cieszę się że zrezygnowałem z Aikido.
[quote]
Również nie uogólniaj że aikidocy to tacy i tacy ludzie, nie znasz ich, nawet powątpiewam czy miałeś z samym aikido do czynienia dłużej niż rok czynnie, więc Twoje opinie też są dość niepoprawne.
[/quote]
Z tymi, z którymi się zetknąłem to tacy, a tacy. Tak więc pozostaje mi tylko przeprosić tych co w tej grupie nie byli.
Sądzę że dyskusja zrobiła się jałowa, dla tego z mojej strony uważam ją za skończoną.[/quote]