Witam, mam 17 lat, 94kg, 180cm wzrostu cel: redukcja. No i tutaj daję dietę do oceny jak i mam też parę istotnych pytań, więc pozwólcie że zacznę od pytań, a więc:
jak są białka szybko, średnio, i wolno (przyswajalne?) to jakim z nich będzie twaróg? bo gdzieś czytałem że chyba wolno, więc wtedy powinno się jeść go na noc? w sensie jako ostatni posiłek? a w takim razie jakim białkiem będzie kurczak?
makaron: jem makaron lecz nie durum tylko taki zwykły najzwyklejszy no i pytanko czy to są dobre węglowodany na redukcję?
bo słyszałem że chyba na redukcję najlepsze to będą złożone, czy to prawda? i jeżeli tak to czy ten zwykły makaron ma te złożone węglowodany, czy jakieś inne do dupy?
jedzienie na noc: czytałem w internetach że nie powinno się jeść po 18 (bardzo stara reguła, wdłg mnie tylko mit) druga opcja to, to że powinno się jeść ostatni raz 30 min przed spaniem? 3 opcja: jesz kiedy chcesz (w sensie że możesz nawet w nocy) liczy się byle byś trzymał się kalorii i makroskładników?
no i drugie pytanko: zasadę układania diety zapożyczyłem za radą Grammatika i robię w ten sposób że: najpierw daję tyle białka ile tylko potrzebuję (w sensie w gramach) (no i jak najwięcej mogę to białka zwierzęcego a resztę mogę dodać np. twarogu) potem obliczam ile to kcal i resztę kalorii wypełniam węglami no i pytanko takie: jak mam około 1500 kcal dziennie i mam około 220g białka, około 140g węgli i 12g tłuszczy to dobrze? w sensie z tego co czytałem to proporcje powinny być takie: białko 40% węgle 40% tłuszcze 20%, a co w wypadku jeżeli białka mi wychodzi tam najwiecej a węgli mniej i tłuszczy mniej? czy jeżeli (a zwłaszcza tłuszczy) wychodzi mi mniej to tym lepiej dla mnie?
no i ile razy powinno się jeść dziennie? bo z tego co czytałem są 2 opinie: pierwsza: jak najwięcej posiłków rozłożonych na dzień (mało a często) a druga to: jedz kiedy chcesz i ile chcesz byle byś dziennie mieścił się w kalorial i makroskładnikach.
no i tutaj moja dietka, od razu mówię, wiem że nie ma urozmaicenia ale mi tam wcale ono nie potrzebne bo pieniędzmi, brzydko mówiąc, nie sram a dla mnie to nie problem, mogę jeść jak krowa dzień w dzień to samo
a więc:
dziennie: 1580kcal
białka: 220,4g
węgle: 139,5g
tłuszcze: 11,4g
a oto składniki:
twaróg: 500g: 335 kcal, białka: 61,5g, węgli: 20,5g, tłuszcze: 1g (normalnie robię z tego jakby shake " dodaję trochę wody i miksuję blenderem, wychodzi ala kefir" no i normalnie piję go z rana ale nie wiem czy prawidłowo...)
kurczak: 600g: 624 kcal, białka: 142,2g, węgle: 0g, tłuszcze: 6g
makaron: 100g: 371 kcal, białka: 5,2g, węgle: 81g, tłuszcze: 1,2g
warzywka 500g (mieszanka warzyw): 250 kcal, białka: 11,5g, węgle: 38g, tłuszcze: 0-1g