Składniki:
1 papryka
2 cebula
4 łyżki cukru
5 łyżek octu (polecam jabłkowy, winny oraz balsamiczny) odradzam spirytusowy ze względów zdrowotnych
4-5 plastrów ananasa z puszki (najlepiej taki pocięty na plasterki, a nie w drobnych kawałkach)
4 łyżki ketchupu (osobiście polecam pikantny z tego względu, że macie już tu cukier i raczej ketchup lekko słodkawy nie nada już smaku )
250 wody (w większych ilościach można dodać wodę z ananasa)
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Paprykę oraz cebule kroimy w kostkę najlepiej, jest to sprawa indywidualna Ananasa kroimy również wedle uznania, polecam nie za małe nie za duże kawałki.
Tak pokrojonego ananasa, paprykę oraz cebule wrzucamy na lekko rozgrzana patelnie, czekamy chwile aż wszystko się ze sobą zaprzyjaźni. Po czym dodajemy 4 łyżki cukru, 4 łyżki ketchupu oraz 5 łyżek octu, wszystko razem mieszamy, nie chcemy aby coś nam się przypaliło.
Między czasie rozrabiamy 2 łyżkami w 250 ml wody. Po czym wlewamy całą zawartość na patelnie. I teraz tak patrzymy jeśli za gęste dodajemy po prostu wodę wszystko ma się ładnie skarmelizować. Nie może być za gęste, ale wodnistego sosu tez nie chcemy Na końcu próbujemy, jeśli jest za słodkie dodajemy łyżkę lub dwie octu.
Wartości odżywcze:
Białko: 6.4g
Węglowodany: 59g
Tłuszcz: 1.3g
Z tak zrobionego sosu mamy około 2-4 porcji na torebkę ryżu w zależności ile kto używa. Oczywiście można robić w większych ilościach.
Smacznego
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jedno zdjęcie dodatkowo jak ja kroje ananasa
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownik Kwiatek edytował ten post Ponad rok temu