Składniki:
- 200g ryżu brązowego
- 200g odzywki białkowej (najlepiej o smaku naturalnym, czekoladowym, waniliowym, orzechowym, kawowym - smaki owocowe się niestety nie nadają)
- 1 cukier waniliowy
- 200g kremu czekoladowo-orzechowego
- 100ml oleju z pestek winogron
- mała łyżeczka kakao i kilka tabsów słodzika o ile ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy (ja słodzika nie potrzebowałem)
Wykonanie:
- gotujemy ryż al dente i odstawiamy aby ostygł
- wsypujemy wszystkie składniki prócz białka do miksera i miksujemy na gładką masę lub do lekkiego rozdrobnienia ryżu jak kto woli ( ja zmiksowałem na gładko
- do masy wsypujemy białko i miksujemy nadal do powstania jednolitej konsystencji
- gotową masę wkładamy do zamrażarki na tyle aby tylko nieznacznie zgęstniała i dało się formować batony
- gdy masa jest już na tyle gęsta wykładamy ja na folię formujemy wałek zawijamy i przecinamy, ja uformowałem 4 batoniki. Wkładamy najpierw do zamrażarki na 2/3 h a potem przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3/4 dni na górnej półce ( w zamrażarce można do woli jak mięso czy czekoladę)
Skład jednego batonika ( całą masę podzieliłem na 4 części)
1 część:
waga - 210g
wartość energetyczna około 1030 kcal
- białko zwierzęce około 45g
- białko roślinne około 7g
- węglowodany złożone około 50g
- węglowodany proste około 30g
- zdrowe tłuszcze około 40g
Oczywiście wielkość porcji jak i składniki nie są sztywne i można dostosować wartości białka wegli czy tłuszczy do swoich indywidualnych zapotrzebowań dietetycznych. Smacznego
Użytkownik Grammatik edytował ten post Ponad rok temu