Witam. Postanowiłem coś w końcu ze sobą zrobić, zakończyć złe nawyki.
Trochę o mnie:
16 lat, 194cm wzrostu, około 85 kg wagi.
Książkowy przykład ektomorfika, choć przez moje lenistwo i złą dietę zmagazynowała się opona i brzuch trochę sterczy, na nogach też jest wiecej niż powinno, choć naprawdę niedużo. Brak zarysowanych mięśni brzucha i ramion. Mimo złej diety moja forma z bardzo małymi zmianami tak wygląda od 3-4 lat.
Moja dieta składa się w głównej mierze z makaronów, grochu i pieczywa, mięsa jem mało. Ogólnie jem dość mało (tego co powinienem). Zajadam czipsów i czekolad (średnio raz na 3-4 dni duża paczka czipsów), ale czuję że moje rozstanie z nimi nie będzie ekstremalnie trudne. Roztwory cukru pijam nieczęsto, 1.5L raz na tydzień. Piję 3-5L wody dziennie. Jadam duże posiłki dwa razy dziennie - śniadanie i obiad. Pomiędzy zjadam też przekąski, głownie kabanosy/chleb lub jakiś batonik.
Nie mam żadnych nietolerancji żywnościowych, poza niegroźnymi reakcjami alergicznymi na orzechy.
Nie uprawiam i nie uprawiałem żadnych sportów (taka prawda), nigdy nic nie ćwiczyłem. Nie będe tutaj kręcił że jestem jakiś silny czy coś, bo w NAJLEPSZYM przypadku jestem mocno przeciętny. Nigdy chyba nie wygrałem siłowania na ręke, mam spore problemy z wykonaniem jednej pełnej pompki na płaskim podłożu.
Nie mam dostępu do żadnych sprzętów. Nawet do hantli, a ze względu na moje zamieszkanie (zadupie) dostęp do siłowni byłby bardzo niewygodny. Mam za to dużo czasu na ćwiczenia i odpoczynek, praktycznie codziennie mógłbym na to poświęcać parę godzin.
W okolicy chyba też nie mam żadnych miejsc gdzie mógłbym kupić jakieś suplementy (nie znam się na tym ani za grosz).
Nie wiem czy mój plan jest realistyczny, ale w ciągu następnych 10 miesięcy chciałbym zlikwidować nadmiary w okolicy brzucha, conajmniej lekko zarysować mięśnie brzucha i ramion. Jeżeli tak nie da rady, to może w 20 miesięcy. Mam czas.
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób powinienem ćwiczyć, jak często, co zwiększyć w diecie (zakładam że mięso;p), oraz czy mój rzeczony plan jest do zrealizowania.
Dzięki i pozdrawiam
PS Wiem, że za profesjonalne plany się płaci i nie chcę cebulić, chcę jedynie paru wzkazówek i odpowiedzi na parę pytań i może skierowania do istniejącego już planu.
Użytkownik skand edytował ten post Ponad rok temu