Siema. Mój problem polega na tym, że nie wiem od czego zacząć. Mam ok. 180cm i 70kg wagi (16 lat), nie wiem czy to dobra waga bo mam troche tego 'tluszczyku' na brzuchu. Poza tym chcialbym poprawić swój wygląd i ułożyć tak trening, żeby sprawial mi przyjemność. Oczekuje przyrost masy miesniowej. Do silowni mam daleko, dlatego moje pytanie brzmi, czy ktoś mógłby mi ułożyc jakis plan treningowy? Jak zacząć i od czego? Dysponuje hantlami i ławeczką. Z góry dziękuje wszystkim!!!!
Od czego zacząć?
Napisano Ponad rok temu
Napisałeś ze do siłowni masz nie daleko
I jednocześnie piszesz ze dysponujesz ławka i hentelkami i tu nasowa się pytanie czy zamierzasz chodzić na siłownie czy ćwiczyc tylko tymi hantlami które posiadasz?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisałeś ze do siłowni masz nie daleko
I jednocześnie piszesz ze dysponujesz ławka i hentelkami i tu nasowa się pytanie czy zamierzasz chodzić na siłownie czy ćwiczyc tylko tymi hantlami które posiadasz?
Do silowni MAM daleko wlasnie. Mam zamiar cwiczyc na hantlach jakie posiadam, ewentualnie ciezarem swojego ciala.
Napisano Ponad rok temu
Haroldek, napisał że do siłowni ma daleko Patrz na fabryka siły, tam masz oferty w ułożeniu treningu.
Tak, tylko ze nie chce wydawac pieniedzy narazie na to, nie mam sprzetu ani jeszcze sam nie zarabiam także ciezko zeby placic za to 40 zl na miesiac czy nawet wiecej. Chcialbym zeby ktos, kto sie na tym zna ulozyl mi jakis prosty plan treningowy, co robic, bo ja nie mam o tym zielonego pojecia, rozumiesz. Szczegolnie chcialbym 'napompowac' klatke piersiowa, gdyz wyglada u mnie slabo.
Napisano Ponad rok temu
Drążek masz? Jak tak to potraktój go jako fundamentalne ćwiczenie na plecy, oprócz tego dołóż [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Jeżeli masz możliwość regulacji konta nachylenia ławki to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ćwiczenie też możesz włączyć. Na barki rób różnego rodzaju wznocy: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Na klatę pompki, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] na łace poziomej lub skośnej - w dół lub górę. Na biceps [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Na triceps [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Na nogi przysiady i wykroki. To tak na szybko. Jak masz jakieś poręcze to pompki na poręczach to dobra opcja na klatę i triceps. Nie wiem jak ciężkie masz te hantle też także na niektóre ćwiczenia mogą być ci za ciężkie (triceps) a na inne za lekkie (plecy).
Pozdro!
Napisano Ponad rok temu
Drążek masz? Jak tak to potraktój go jako fundamentalne ćwiczenie na plecy, oprócz tego dołóż [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Jeżeli masz możliwość regulacji konta nachylenia ławki to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ćwiczenie też możesz włączyć. Na barki rób różnego rodzaju wznocy: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Na klatę pompki, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] na łace poziomej lub skośnej - w dół lub górę. Na biceps [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Na triceps [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Na nogi przysiady i wykroki. To tak na szybko. Jak masz jakieś poręcze to pompki na poręczach to dobra opcja na klatę i triceps. Nie wiem jak ciężkie masz te hantle też także na niektóre ćwiczenia mogą być ci za ciężkie (triceps) a na inne za lekkie (plecy).
Pozdro!
Dziękuje bardzo. Mam jeszcze pytanie jak by to moglo wygladac z dniami? W sensie co robic w jakie dni i np na ile powtorzen to rozlozyc?
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli to twoje początki z siłownią to ja bym trenował na każdym treningu całe ciało tak 3 góra 4 razy w tygodniu. np.
Dzień 1 1 ćwiczenie na każdą partię, 3-4 serie, 8-12 powtórzeń
Dzień 2 Odpoczynek
Dzień 3 1 ćwiczenie na każdą partię, 3-4 serie, 8-12 powtórzeń
Dzień 4 Odpoczynek
Dzień 5 1 ćwiczenie na każdą partię, 3-4 serie, 8-12 powtórzeń
Dzień 6 Odpoczynek
Dzień 7 1 ćwiczenie na każdą partię, 3-4 serie, 8-12 powtórzeń lub odpoczynek
Ważne aby tak dobierać ciężar by zrobienie tych 12 powtórzeń sprawiało trudność.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Spróbuj sobie ułożyć plan i daj do oceny wtedy ewentualnie coś poprawimy pamiętaj ze należy trenować całe ciało
Nogi
Plecy
Klatka
Barki
Biceps
Triceps
Brzuch
http://forum-kultury...any-treningowe/
Użytkownik Haroldek48 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiadasz hantle i laweczke mówisz i chcesz z tego plan ćwiczeń aby Ci ułożyć wiec powiem tak mam chwile czasu to Ci ulozylem plan :
Założenia :
- Trening całego Ciała 3x w tygodniu ( Fbw )
Trening A
* Przysiady z hantlami w dłoniach
5s x max powtórzeń
* Wioslowanie hantel ( Plecy )
5s x 12
* Wyciskanie hantli ławka leżąc
5s x max
* Wyciskanie hantli siedząc w górę (Barki )
4s x max
* Uginanie przedramion hantle siedząc
4s x max
* Francuzkie Wyciskanie hantli siedząc
4s x max
* Skłony tułowia ( Brzuch )
3s x max powtórzeń
Trening B
*Przysiady Wykroczne z hantlami
5s x 12-15
*Martwy ciąg z hantlami w dłoniach
4s x 12-15
* Pompki na podłodze ( z czasem dodawaj do pompek obciazaenia do plecaka włóż sobie np krążek z hantla.)
5s x 12-15
* Podciąganie Hantel w wąskim chwycie opad tułowia
4s x 12-15
* Wąskie Pompki na podłodze
4s x max
* Uginanie przedramion hantle stojąc
4s x max
* Wspiecia na palce z hantlami ( Łydki )
4s x 15-20
Trening C
* Martwy ciąg na prostych nogach z hantlami
5s x 6-8
* Pompki na podwyzszeniu z nogami wyżej np wsparte na ławce ( szeroki rozstaw rąk )
5s x 8-12
* Wyciskanie hantli stojąc w górę ( Barki )
4s x max powtórzeń
* Pompki w Podporze tyłem
4s x max
* Uginanie przedramion hantle młotki
4x 12-15
* Wspiecia tułowia ( Brzuch )
4s x max powtórzeń
Plan wykonuj co drugi dzień np
Poniedziałek / Środa/ Piątek
Lub np
Wtorek / Czwartek / Sobota /
Napisano Ponad rok temu
Ja to trenuję na poręczy K Sport od paru miesięcy i dobrze się na tym sprzęcie czuję. Duży komfort, dobry profil dopasowany do sylwetki, można tutaj wykonywać ćwiczenia poprawnie, zgodnie ze sztuką, co jednak nie każda poręcz gwarantuje....