Czy musze zmieniać plan treningowy?
Napisano Ponad rok temu
Podobno trening dla poczatkujacych powinno sie stosowac 6-8 tygodni. Ja ćwiczę wedlug planu dla poczatkujacych z atlasu ćwiczen kfd.pl juz 3 miesiac i caly czas nabieram powoli jakies tam kilogramy. Jestem dość chudy i wlasnie dlatego zdecydowalem sie cwiczyc a wczesniej sama dieta nic nie dala. I teraz moje pytanie; CZY POWINIENEM ZMIENIAC PLAN TRENINGOWY NA TAKI DLA SREDNIO-ZAAWANSOWANYCH??? jesli obecny plan caly czas jest skuteczny?
Czy jest możliwe, że na kolejnym planie treningowym masa pojdzie jeszcze bardziej w gore?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jeśli nadal widzisz efekty progressujesz to nie ma sensu nic zmieniać. Dopóki nie ma stagnacji ćwicz dalej
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
Ze swojej strony moge jeszcze dodac, ze 3 m-ce to mimo wszystko krotki staż, proponuję abys w pierwszej kolejności skupil sie na dopracowaniu techniki do perfekcji a dopiero pozniej zwiekszal kg na sztandze
To czy po zmianie planu masa pojdzie w górę w glównej mierze zalezy od diety i nadwyzki kcal a nie samego planu
Użytkownik Bart-osz edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem i nie tylko z resztą moim, bo tak pisał m.in. Maciej Sulikowski znany na forum SFD i Body-Factory jako _Knife_:
Dopóki widzisz postępy w postaci tego, że rosną obwody Twoich mięśni i/lub sylwetka na zdjęciach wykonywanych w zbliżonych warunkach z miesiąca na miesiąc się poprawia i/lub zwiększa się Twoja waga ciała i/lub rośnie Twoja siła NIE MUSISZ, a nawet nie powinieneś zmieniać planu treningowego.
Tak długo jak notujesz postępy w rozwoju sylwetki (wzrost obwodu klatki piersiowej, ramienia, przedramienia, uda, łydki), wzrost siły, wizualną poprawę swojej sylwetki nie tylko nie musisz zmieniać nic w planie ale powinieneś CAŁY CZAS REALIZOWAĆ TEN SAM PLAN do czasu aż zauważysz stagnację.
Po czym poznać stagnację ? Po tym, że ani nie rośnie siła, ani nie zwiększają się obwody mięśni, ani sylwetka nie poprawia się wizualnie (zdjęcia).
Pomiary poszczególnych mięśni wykonuj zawsze dzień po treningu siłowym, po załatwieniu obu potrzeb fizjologicznych - zdjęcia podobnie.
No i najważniejsze - zdjęcia i pomiary wykonuj zawsze po zjedzeniu takiej samej ilości posiłków i wypiciu takiej samej ilości picia.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.