Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kolagen


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2323 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 3 tygodni temu

Kolagen

Kolagen

co to takiego i dlaczego tego potrzebujesz

 

1. Poprawia zdrowie skóry i włosów
Wraz z wiekiem produkcja kolagenu maleje. Pewne badania wykazały, że stosowanie 2-2,5g hydrolizatu kolagenu u kobiet w wieku 35-55 raz dziennie przez 8 tygodni poprawiło elastyczność skóry, jej nawilżenie, sprzyjało utracie wody itp. Kolagen redukuje rozstępy i celulit.
 

2. Redukuje bóle stawów i degenerację
Gdy tracimy kolagen nasze ścięgna, mięśnie, więzadła zaczynają się poruszać gorzej co prowadzi do obrzęków, sztywności. Kolagen ma strukturę żelowatą, gładką, dzięki czemu pozwala nam ślizgać się i poruszać bez bólu.
 

3. Pomaga w leczeniu nieszczelnego jelita
Pomaga rozbić białka i łagodzi podszewkę jelit, lecząc uszkodzone ściany komórkowe nasycając  go aminokwasami.
 

4. Pobudza metabolizm, masę mięśniową i produkcję energii.
Zwiększenie kolagenu może pomóc w pobudzaniu metabolizmu poprzez dodanie beztłuszczowej masy ciała i pomóc w przekształcaniu składników odżywczych. Podczas spożywania kolagenu można korzystać z witaminy C by organizm mógł przekształcić kolagen w białko. To może być pożyteczne w przywracaniu energii i witalności. Glicyna także odgrywa ważną rolę w CUN, wydaje się, że glicyna może zapobiec/spowolnić efekty starzenia się poprzez polepszenie w wykorzystaniu antyoksydantów przez organizm. Ponadto arginina zwiększa zdolność do wytwarzania białka z innych aminokwasów co jest ważne dla naprawy tkanki tłuszczowej, gojenie ran czy pobudzania metabolizmu i wspomaganie prawidłowego wzrostu czy rozwoju. Glutamina to paliwo dla naszych komórek, ułatwia syntezę wielu chemikaliów.
 

5. Wzmacnia paznokcie, włosy, zęby
Białko kolagenowe jest budulcem paznokci, włosów i zębów. Dodanie kolagenu do diety może pomóc w utrzymaniu ich w zdrowiu i odwróceniu objawów łysienia.

 

6. Poprawia zdrowie wątroby
Dzieje się tak, że glicyna pomaga zminimalizować uszkodzenia, które odczuwa wątroba. Jednym z najprostszych sposobów na oczyszczenie wątroby jest zrobienie bulionu kostnego. To pomoże pozbyć się chemikaliów i ''zresetować'' jelito poprawiając również odporność.
 

!! Glicyna odgrywa również kluczową rolę w regulacji snu !!

 

7. Chroni układ sercowo-naczyniowy
Prolina aminokwasu pomaga ścianom tętnic uwalniać tłuszcz w krwiobiegu, zmniejszając jego ilość w tętnicach. Prolina jest potrzebna do naprawy tkanek stawów i tętnic, czy kontrolowanie ciśnienia krwi . Jako część kolagenu buforuje nasz organizm przed działaniem wibracji czy wstrząsu i pomaga utrzymać cenną chrząstkę. Ponadto arginia pomaga w produkcji tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne - lepsza cyrkulacja.

 

W ludzkim ciele znajduje się co najmniej 16 różnych rodzai kolagenu. Od 80-90% składa się z typów 1,2,3.
 

TYP 1  najbardziej obfity i  najsilniejszy typ kolagenu w ludzkim ciele. Składa się z eozynofilowych włókien, które tworzą ścięgna, narządy, skórę. Pomaga w tworzeniu kości, gojeniu ran, nadaje sprężystość i elastyczność skórze.

 

TYP 2  pomaga w budowie chrząstki, obecna w tkankach łącznych.
 

TYP 3 wykonany z włókien siatkowych, składa się na nasze narządy i skórę. Zwykle pomaga kolagenowi typu 1 , tworzy naczynia krwionośne i tkankę w sercu. Związane z tym typem niedoboru występują problemy z zerwaniem naczyń krwionośnych, śmiercią.

 

TYP 4 ten typ ma ważne zadanie w tworzeniu blaszki, która znajduje się w komórkach śródbłonka, otaczające narządy, mięśnie, tłuszcz. Blaszka potrzebna jest do funkcji nerwów, naczyń krwionośnych.
 

TYP 5 ten rodzaj kolagenu jest obecny we włosach, tkankach znajdujących się w łożyskach kobiet.
 

TYP 10 pomaga w tworzeniu się nowych kości, chrząstki stawowej. Bierze udział w procesie kostnienia endochondrialnego. Korzystny przy gojeniu złamań kości i naprawie stawów maziowych.

 

Jeśli chodzi o źródła kolagenu z diety, to pokarmy bogate to między innymi wołowina, kurczak, skorupki jaj.

 

Kolagen bydlęcy(krowa, wołowina) składa się z typu 1 i 3, co jest plusem, bo te typy są najliczniejsze w lidzkim ciele. Jest to bogata podaż glicyny i proliny, które są przydatne do produkcji kreatyny, budowania mięśni czy stworzeniu własnego kolagenu.

 

Kolagen z kurczaka tu występuje typ 2, nadający się do budowy chrząstki, co sprawia, że jest to korzystne dla stawów.

 

Kolagen rybny odkryto, że kolagen rybny jest łatwo wchłaniany i dostarcza typ 1  z aminokwasami glicyny, proliny i hydroksyproliny. Hydroksyprolina to ważny składnik potrójnej helisy kolagenu, jest potrzebna do stabilności kolagenu i powstaje poprzez modyfikację normalnych aminokwasów proliny po zbudowaniu łańcucha kolagenowego. Ta reakcja wymaga także witaminy C dlatego niedobór tej witaminy może powodować nieprawidłowości w poziomie kolagenu.

 

Kolagen błon jajecznych znajdujący się w skorupkach oraz białkach jaj to głownie typ 1. Ma również typ 3,4 i 10, ale przeważa typ 1. Zapewnia siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, kwas hialuronowy i różne aminokwasy które mają zalety w budowaniu tkanki łącznej, gojeniu ran, budowaniu masy mięśni czy zmniejszaniu bólu.

 

Odżywki kolagenowe

Kolagen jest często określany jako ''białko złożone'' co nie jest zaskakujące, ponieważ zawiera aż 19 różnych aminokwasów. Jest świetnym sposobem na uzyskanie aminokwasów takich jak arginina, glutamina, glicyna czy prolina.

 

Procentowe zawartości aminokwasów w kolagenie z korzyściami.

 

Prolina to około 15% kolagenu. Prolina chroni naczynia krwionośne, poprawia zdrowie stawów.
 

Glicyna około 1/3 białka znajdującego się w kolagenie to glicyna. Choć pod względem wielkości jest to najmniejszy aminokwas to glicyna ma duże działanie. Pomaga w budowaniu nowych nici DNA, jest także jednym z 3 aminokwasów, które tworzą kreatynę, która promuje wzrost mięśni, zwiększa produkcję energii podczas treningów.

 

Glutamina  jeden z najważniejszych aminokwasów, tworzona w mięśniach i pozyskiwana z żywności. Glutamina ma także zalety zapobiegające lękowi, napięciom, zaburzeniom snu, bezsenności, brakiem koncentracji, słabemu trawieniu, osłabieniu układu odpornościowego czy niskiej energii. Wykazano, że ma pozytywny wpływ na produkcję hormonu wzrostu co może pomóc uwalniać GABA, który zwiększa poczucie wewnętrznego spokoju. Zapobiega także wyniszczaniu mięśni, czy szybszym gojeniu ran przez azot, który jest wytwarzany właśnie przez ten aminokwas.
 

Arginina poprawia krążenie, wspomaga układ odpornościowy i ma wpływ na męskie libido.

 

A co z żelatyną?

Zastanawiałeś się kiedyś nad tym czy żelatyna rzeczywiście różni się od innych białek? Żelatyna pochodzi z kolagenu. By to uprościć, podam przykład; gdy gotujesz bulion kostny, kości są obciążone kolagenem, gdy kości są już w procesie gotowania, który ma miejsce od 1 do 2 dni kolagen rozpada się na żelatynę.
 

!! Ważne jest by znaleźć kości zdrowych zwierząt, karmionych naturalnie !!

 

Żelatyna to faktycznie jeden z pierwszych pokarmów stosowanych w medycynie starożytnych Chin. Jest świetna dla ludzi z alergiami pokarmowymi.

 

Wprowadzania kolagenu do życia; najważniejsze sposoby obejmują

  • jedzenie/picie bulionu kostnego,
  • przyjmowanie suplementów kolagenowych,
  • posiadanie diety, która zwiększa wchłanianie kolagenu

 

__________

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


Użytkownik aniajlover edytował ten post 3 tygodni temu

  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”


S14L07
  • Użytkownik
  • Pip
  • 25 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna

Napisano 3 tygodni temu

Re: Kolagen

Wszytko ładnie pięknie, ale co jeśli nadmiar kolagenu występuje, jakie są tego objawy ?

Znalazłem w necie coś na ten temat, i choroba którą wywołuje nadmiar nazywa się Twardziną. 

 

Niektóre z jej objawów to:

-Bóle i obrzęki stawów
-Sztywnienie palców
-Napięta, twarda skóra
-Powiększenie serca

-Zanik mięśni ciała

 

Ja uzupełnię jeszcze ten wpis o inne informacje na temat kolagenu. Informacje o tym co tworzy i niszczy kolagen.

 

Są to: likopen, krzem, antocyjany, siarka, kwasy omega-3 i omega-6, glikacja białek, ruch, stres, papierosy.

 

Podsumowując, zbilansowana, różnorodna dieta, ruch, mniej używek .... opóźnia starzenie.


Użytkownik Abetalipoproteinemia edytował ten post 2 tygodni temu

  • 1

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2323 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 3 tygodni temu

Re: Kolagen

Okej dzięki S14 :) 

Ja mam jeszcze jakieś zdrowotne korzyści to też wrzucę


  • 1

„Be strong, u never know who you are inspiring”


aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2323 postów
  • Pomógł: 58
150
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 3 tygodni temu

Re: Kolagen

Zdrowotne korzyści kolagenu 

 

Od lat kulturystyka zapomniała o kolagenie, bo po co zawracać sobie głowę białkiem o ''niskiej jakości'' takim jak żelatyna czy kolagen skoro można kupić serwatkę, jeść mięso i koncentrować się na innych aminokwasach zaangażowanych do budowania mięśni. Jednak te ''nieistotne'' białka są tak na prawdę bardzo przydatne..

 

1. Nie jesteśmy w stanie wytworzyć wystarczającej ilości glicyny, by pokryć nasze potrzeby organizmu.
Większość ludzi postrzega aminokwasy tylko na dwie grupy; na niezbędne, których nasze ciało nie jest w stanie zsyntetyzować, lub są nieistotne co oznacza, że nasze ciało je ma. Jednak istnieje jeszcze trzecia grupa; aminokwasy mają być warunkowo niezbędne. Glicyna jest tu pierwszorzędna, ciało ludzkie wymaga jej co najmniej 10g, a my może wytwarzamy jej z 3g dziennie.

 

2. Marnujemy cenne odpadki z mięsa
Większość z nas je tylko mięsnie czyli mięso ze zwierząt, a zapomina o cennych tkankach łącznych, ścięgnach i innych materiałach kolagenowych.

 

3. Dbaj o równowagę w spożyciu mięsa
Im więcej mięsa jemy tym więcej glicyny zużywa nasze ciało.

 

4. ''choroby mięsne''
Związek między spożyciem czerwonego mięsa i cukrzycą został zniesiony w pewnym badaniu po opanowaniu niskiego poziomu glicyny. Ludzie, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa i mieli niski poziom glicyny częściej chorowali na cukrzycę.

 

5. Oszczędzaj białko
Spożywanie żelatyny zmniejsza ilość mięśni niezbędnych do utrzymania masy mięśniowego i wykonywanie funkcji fizjologicznych związanych z białkiem. Nie potrzebujemy dużo drogiego białka, gdy jemy wystarczająco materiałów kolagenowych.

 

6. Poprawia jakość snu
Zamiast wina walnij kieliszek bulionu około 1h przed snem. Badania wykazują, że 3g glicyny przed snem zwiększa jakość snu i zmniejsza senność w ciągu dnia.

 

7. Jest dobry dla stawów
Te wspomniane 10g glicyny jest używane do konserwacji, a nie do naprawy urazu. Jeśli jesteś po ciężkim treningu, czy uszkodzeniu stawu dodatkowy kolagen/żelatyna/glicyna poprawi Twoją odporność.
 

8. Jest dobry dla skóry
Twarz do kopalnia kolagenu, pachy są kopalnią kolagenu. Wszystkie warstwy skóry są wykonane z kolagenu. Stosowanie suplementu kolagenowego 6g/dziennie zmniejszał pękanie skóry i zwiększał kolagen w surowicy.

 

9. Poprawia gojenie się ran
Nasze zapotrzebowanie na kolagen wzrasta podczas gojenia się ran więc zadbaj w tym czasie o dodatkowe źródło w diecie. U pacjentów u których doszło do owrzodzenia, suplementacja kolagenem przyspieszyła proces gojenia się ran.


  • 3

„Be strong, u never know who you are inspiring”


Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5163 postów
  • Pomógł: 166
346
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano 2 tygodni temu

Re: Kolagen

Świetny temat i masa naprawdę przydatnych informacji. Duma mnie rozpiera, że tacy ludzie są na naszym forum :)!


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018