Dlaczego trenujesz tylko nogi i pośladki skoro powinnaś trenować wszystkie główne grupy mięśniowe (nogi, plecy, klatkę, barki, ramiona, pośladki, brzuch) ?
Popełniasz podobny błąd jak faceci o których się mówi "bocian", z tą różnicą, że oni ćwiczą górne partie ciała, a nie ćwiczą nóg, a u Ciebie dół ciała jest zapewne dobrze rozwinięty, a góra ciała jest słabo rozwinięta.
Jeśli chcesz mieć piękną, wysportowaną sylwetkę, to ćwicz całe ciało.
Piszesz:
Zauważyłam, że niektórzy spędzają dużo więcej czasu przy jakimś urządzeniu niż ja, mam wrażenie,że coś robię nie tak
Wiele kobiet popełnia ten błąd, że wykonują aeroby o wysokiej objętości na maszynach kardio (o wysokiej objętości, czyli trwające długi czas, a mało intensywne) - niestety badania naukowe dowodzą, że podobne treningi mają niewielką skuteczność w pracy nad sylwetką.
O wiele lepsze są interwały jednak aby robić interwały na maszynach kardio trzeba najpierw na tych maszynach wypracować dobrą wydolność aerobową przez kilka - kilkanaście tygodni.
Krótko mówiąc jeśli ktoś nie jest w stanie jeździć na rowerze stacjonarnym przez 30 - 45 minut w takim tempie, żeby mieć tętno między 130, a 150, to jest za wcześnie na interwały.
Podobnie ma się sprawa z wykonywaniem nie wiadomo jak dużo serii przy treningu siłowym przez osoby początkujące - szczególnie w przypadku osób początkujących ważne jest to, żeby dać taką objętość i intensywność treningu siłowego, żeby stymulował on mięśnie do wzrostu, a jednocześnie dać na tyle rozsądną objętość i intensywność aby organizm nadążał z regeneracją i aby nie doszło do przetrenowania.
Kup sobie na allegro książkę "Atlas treningu siłowego", której autorem jest Frederic Delavier.
Do tego polecam Ci dwie części książki "Modelowanie sylwetki metodą Delaviera" (tom I oraz tom II), ponadto książkę "Modelowanie sylwetki - atlas ćwiczeń dla kobiet" autorstwa Delaviera i "Stretching - Ilustrowany przewodnik", której autorami są Frederic Delavier, Jean-Pierre Clemenceau i Michael Gundill
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu