Tluszcze
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie mowa tu o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Nie tylko stanowią dobre źródło energii dla naszego organizmu, ale odpowiadają za kondycję układu krążenia jak i całe nasze zdrowie. Jeżeli szukasz produktów z tzw. "dobrym tłuszczem" to polecam poniższe:
pestki dyni, nasiona słonecznika, len/siemię lniane, orzechy, olej kokosowy/ryżowy/z pestek winogron/oliwa z oliwek, tran/olej z kryla/. Jeżeli ktoś ma coś jeszcze do dodania do tej listy to śmiało .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze zanim dostałam dietę do suplementu Trizer to sama próbowałam ją ułożyć. Czytałam dużo artykułów i wpadłam kiedyś na taki obszerny gdzie były wypisane produkty zawierające dobre tłuszcze i była to lista zawierająca więcej produktów niż wymienił kolega, ale nie mogę znaleźć tego. Pamiętam, że były tam jeszcze ryby , zwłaszcza tłuste ryby żyjące w zimnych wodach oceanów - makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki oraz skorupiaki. A do czego wykorzystujecie siemię lniane? W jaki sposób to spożywacie?
Napisano Ponad rok temu
By dieta była zdrowa tłuszcze muszą być w odpowiednim stosunku do siebie. Zarówno potrzebne są nienasycone jak i nasycone.
Ogólnie temat bardzo złożony. Np nieodpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o3 do o6 na korzyść o6 co w dzisiejszych czasach u przeważającej większości jest normą sprzyja stanom zapalnym i zakrzepom. Przewaga o3 wcale też nie jest dobra, tyle że w warunkach domowych chyba nie osiągalna...
Z kolei mało tłuszczy nasyconych= mało cholesterolu co niekorzystnie wpływa na układ hormonalny choćby poziom testosteronu, za dużo też nie zdrowo itd...
Odpowiedni stosunek jednonienasyconych, do wielonienasyconych i do nasyconych to 1:1:1
Pamiętaj również, że produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko tłuszcze nasycone choćby smalec to koło 50% kwasów jednonienasyconych. Tak samo różnie bywa ze źródłami roślinnymi np olej palmowy ma sporo kwasów nasyconych...
Śmiało możesz jeść tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jedyne których się wystrzegaj to utwardzanych roślinnych jak margaryny czy masła roślinne bo to największy syf..
Napisano Ponad rok temu
Fakt, u mnie od zawsze w rodzinie powtarzano że smażenie na smalcu jest zdrowe. Sam od czasu do czasu stosuję w kuchni jako odskocznia od oleju kokosowego i oliwy z oliwek. Wszystko jest potrzebne w diecie. Byleby jednak pamiętać o umiarze i wpływie na organizm.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisałem Ci staraj się celować w stosunek nasycone:jednonienasycone:wielonienasycone 1:1:1, staraj się ograniczyć omega6 i całkowicie wyeliminuj utwardzane tłuszcze roślinne.
A to jaki produkt ile ma nasyconych czy innych tłuszczy już sobie wygogluj
Napisano Ponad rok temu
wszystkie inne w odpowiednich proporcjach możesz śmiało jeść, ale pamiętaj że, Tluszcze trans, to nie tylko, utwardzone oleje roślinne, ale one powstają również przy niewłaściwym, wykorzystywaniu, tgz, zdrowych Tluszczy, np smazenie, na oliwie z oliwek, powoduje, że pod wpływem, teperatory, powstają trans Tluszcze. do, tego niewłaściwe przechowywanie, zdrowych tłuszczy, może powodowac, ich przemianę w mniej, korzystne..
Tluszcz, który surowy jest zdrowym Tluszczem pod wpływem, teperatory, wysokiej, staje sie szkodliwy..
Napisano Ponad rok temu
Haroldek, ale ponoć trans pochodzenia naturalnego nie są szkodliwe (np z mięsa czy nabiału). Sam nie wgłębiałem się w ten temat ale coś mi się tam obiło o uszy
Napisano Ponad rok temu
,, Roślinne, jak np margaryna"
i te które powstają, z tłuszczów roślinnych, w wyniku, przetwarzania ich, w wysokiej teperatorze..
z tego co się orietuje, to tłuszcze zwierzęce, nie zawierają, transow bo to, w 100%
Tluszcze Nasycone.. które akurat, nie, mają negatywnego wpływu na, zdrowie..
Każda komurka w organizmie, lacznie z Sercem, potrzebuje, tłuszczów nasyconych
,, Taka ciekaeostka-
ludzki muzg, ponad połowa, jego masy, prócz wody to właśnie, Tluszcze nasycone" które, nie przemieniaja, się w trans nawet gdy są poddawane wysokiej temperatorze..
holesterol, ma niewiele wspolnego z, chorobami serca, i td...
Za, to odpowiada, poziom homocysteiny we, krwi...
a, tluszczach można by książkę napisać..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy to prawda, że jajko gotowane na twardo zawiera tłuszcze trans? Dzisiaj mi znajomy trener to powiedział, jak usłyszał, ze nie jadam jajek na miękko. Ufam mu, bo polecił mi kilka sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów. Między innymi ułożył mi plan treningowy polecił Trizer, przypomina o diecie. Wspiera, motywuje. Jednak odnośnie "szkodliwości" jajek na twardo słyszę pierwszy raz.
Napisano Ponad rok temu
tłuszcze, trans powstają przy niewłaściwym, obchodzeniu sie Tluszczami roslinnymi..
a, jajo takich nie posiada...
Napisano Ponad rok temu
Ja osttanio byłem na targach i miałem okazję testować olej ryżowy smakowy.
Słuchajcie niebo w gębie, czosnkowy i cytrynowy coś niesamowitego.
Super sprawa
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy jesteś zainteresowany, ale moja mam robiła kiedyś oliwę cytrynową sama. Nie potrzeba wielu składników. Wystarczy ok. 400 ml dobrej oliwy, skórka z 1 cytryny (bez białej części) oraz wyparzona butelka. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej, najlepiej szklanej butelki wkładamy skórkę z cytryny i zalewamy podgrzaną oliwą. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. Jest to oliwa do spożycia na dniach. Jeśli chcemy taką do przechowywania to wtedy trzeba wykorzystać suszoną skórkę. Sama korzystam z niej czasem. Idealnie nadaje się do ryb. Nawet jak w przepisie, jaki mam w diecie od Trizera jest oliwa do ryby to biorę właśnie taką smakową. Polecam Ci spróbować zrobić. Nie robi się długo, a efekt może zaskoczyć i zmienić smak potraw.
Napisano Ponad rok temu
W podobny sposób można uzyskać oliwę z dodatkiem papryczek chilli bądź ziół jak oregano czy bazylia. Należy jednak pamiętać by używać świeżych produktów aniżeli przypraw. Dla pewności lepiej o tym wspomnieć by potem nie narzekać, że coś nie wyszło .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
niebo, w Gebie..
dodaje do swierzych salat
Napisano Ponad rok temu
Ja ostatnio kupuje, olej z orzechow, wloskich, i Z prazonego sezamu
niebo, w Gebie..
dodaje do swierzych salat
Czy ten olej z prażonego sezamu to taki sam olej sezamowy, który niekiedy można znaleźć w dziale z kuchnią azjatycką ? Pytam bo jestem od długiego czasu ciekaw czy warto spróbować.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
jest, taki dział. z tymi olejami różnymi..
250ml kosztuje 8zl ale naprawdę warto, ze względów smakowych..
a, olej z orzechow włoskich ze względów zdrowotnych, ma takie same właściwości jak orzechy..
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Tluszcze - czyli chcemy masla nie margaryny |
Inne sporty |
|
|
||
Pomoc z dieta masa a tluszczelean muscle |
Sterydy i Prohormony |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta i plan dla 30to latka
- Ponad rok temu
-
Dieta na masę mięśniową
- Ponad rok temu
-
Dieta dla 21 latka
- Ponad rok temu
-
Mam problemy z dietą prosze o pomoc
- Ponad rok temu
-
Tarczyca a ilość kcal w diecie
- Ponad rok temu
-
Dieta na biceps i brzuch.
- Ponad rok temu
-
Niedzielny reset?
- Ponad rok temu
-
Dieta redukcyjna 16lat - ocena
- Ponad rok temu
-
Dieta do oceny
- Ponad rok temu
-
Dieta masowa dla chudego 15-sto latka.
- Ponad rok temu