Zmierz swój obwód nadgarstka - jeśli wynosi od 15,5/16 cm do 17,5/18 cm i masz biodra mniej więcej takiej szerokości jak szerokość mostka, to powinieneś zjadać:
1,6 - 2 g białka na kg masy ciała, 6 g węglowodanów na kg masy ciała i ok. 1 g tłuszczów na kg masy ciała.
Jeśli masz kości nadgarstka chudsze niż 16 cm, a już tym bardziej niż 15,5 cm powinieneś zjadać tak:
1,5 - 1,6 g białka na kg masy ciała, 2 g tłuszczów na kg masy ciała i minimum 5 g węglowodanów na kg masy ciała (najlepiej 6 - 7 g węglowodanów).
Do podstawowych źródeł białka należą: mięso, jaja, ryby, nabiał.
Mięso, ryby i nabiał należy łączyć z jakimś źródłem węglowodanów, tzn. np. makaronem razowym żytnim/orkiszowym lub z ziemniakami lub z ryżem (brązowy/dziki/basmati/biały), kaszą (gryczana, jaglana, jęczmienna), ewentualnie z pieczywem.
Natomiast jajka należy jeść bez dodatku węglowodanów ale za to dopuszczalne jest zjedzenie ich z warzywami.
Warzywa mogą być w niewielkich ilościach do każdego posiłku (przy czym nie ograniczaj się tylko do jednego czy dwóch warzyw).
Realny przyrost masy, którego możesz się spodziewać, to od 0,5 do 1 kg wagi więcej każdego miesiąca, ale z drugiej strony nie patrz na wagę tylko na obwody.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu