są jakies sposoby by nabrać mase na ręce? na brzuchu mam wystarczająco jedyny problem to rece.. jem jem i nic nadal to samo na brzuchu jest spoko tak jak chce by było a na rękach nadal nic, jakieś sposoby może znacie cos jesc innego bądź jakies ćwiczenia na siłowni bo chciałbym zrobić sobie ręce ale z moich chudych rąk chyba nie uda mi się zrobić takiego czegos jak ma ten koles na zdj, dodam ze na siłke zacznę chodzić od lipca, i ostatnie pytanie czy waga 74 kg na 190 cm jest okej czy trzeba jeszcze trochę podciągnąć się ?
Przyrost masy
Napisano Ponad rok temu
Trenujesz te ręce? Bilans kaloryczny jest dodatni? Bo to że jesz i jesz to nie oznacza że jesz tyle ile organizm do budowania masy potrzebuje.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
tak, jest dodatni jem o wiele więcej niż przedtem i tak trenuje rece, dodatkowo robie pompki i sztanga
Napisano Ponad rok temu
Skąd wiesz ze jest dodatni czym obliczałeś? Ile wynosi? Jak wygląda szczegółowy opis treningu? Podawaj konkrety...
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
jeśli chodzi o obliczanie to tego nie zrobiłem ale kiedyś ważyłem 67 kg... kiedyś... około 1,5 miesiąca temu, nigdy nie obliczałem ale jest o wiele więcej i w większych dawkach staram się jesc 5-6 razy dziennie i to tak znacznie więcej... czyli dużo białka węglowodanów staram się ograniczać cukry... pije dużo wody mineralnej opis treningu, to 20 pompek i 2 serie po 15 podciągnięć oraz handelkiem 4 kilowym na reke tez ok 15 razy po 2 serie, jestem dopiero początkujący wiec nie chce jakos przesadzac. dodam jeszcze ze mam lekkie bocznie skrzywienie kręgosłupa ;/ wiec mnie to troszkę ogranicza
Napisano Ponad rok temu
Nie obliczyłeś = nie masz pojęcia ile kalorii potrzebuje Twój organizm dlatego jest jak jest. To że coś kiedyś było nie znaczy że tempo życia i metabolizmu masz takie samo jak wtedy.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
moje zapotrzebowanie to 1909 kcal
aby przytyć 3259 kcal
15%białka 489 kcal 123g
55% węglowodanów 1793 kcal 449g
30% tłuszczu 978 kcal 109g
Napisano Ponad rok temu
Kaloryka ok makroskładniki do bani jak zawsze w kalkulatorach.
Białko 2g zwierzęce + dojdzie roślinne więc i 3g może wyjść
Smalec max 1g do wagi czyli waga 74kg = plus /minus 74g smalcu
Węgle reszta z bialnsu.
Makrosy i bilans rozkłądasz na 4/5 posiłków i jedziesz z dietą
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
i to jest najgorsze właśnie.. dieta... co jeśli będę spożywał więcej kalorii ? i nie trzymał się diety nie będzie skutków ?
Napisano Ponad rok temu
Będą ale moga byc opłakane i będzie szła głównie masa tłuszczowa. Aby robić coś z dobrym skutkiem trzeba trzymać zdrowe podstawy. Bez pracy nie ma wyników a bez dobranej diety efektów.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
tak racja... pozatym chodze jeszcze na basen by wyprostować jak najbardziej ten kręgosłup.. a co do tej diety to postaram się, co ma najwięcej białka poza ryzem i kurczakiem ? i jajkami?
Napisano Ponad rok temu
Ryby, twaróg, żółty ser, kasze, płatki owsiane, pieczywo, ziemniaki, wszelkie warzywa, owoce zdrowe tłuszcze. Dobra dieta to nie musi być mdła i pozbawiona smaku dieta.
Mateusz Pawlak