programy na brzuch vs wlasny plan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A1) 3-5 powt na prosty, ciężkie
A2) 3-5 powt na skosy, ciężkie
B1) 10-12 na prosty, średnie
B2) 10-12 na skosy, średnie
C1) 20-30 na prosty, jakieś tradycyjne brzuszki albo rzuty lekarską o ziemię
C2) podobnie na skosy
Powt obwód 3-5x
Napisano Ponad rok temu
ps. na mięsnie brzucha najlepsze są salta ;D
Napisano Ponad rok temu
A nie, bo przysiady i wyciskanie nad głową. Tak twierdzi T-Nation (bodajże Jim Wendler) oraz Charles Poliquin. Przy czym chodzi o siłę i stabilizację, czyli to do czego mięśnie brzucha zostały stworzone, a nie o ładną kratkę.ps. na mięsnie brzucha najlepsze są salta ;D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I zgodzę się z Uira, że ćwiczenia trzeba zmieniać, stąd podałem szablon a nie gotowy program Można zmieniać trzymając się szablonu, co trening, można co szósty trening, można zamienić w nim część wytrzymałościową na stabilizacyjne itp itd, w zależności co jest najsłabszym ogniwem zawodnika/trenującego.
Nie zmienia to sytuacji, że żeby mięsień wzmocnić, trzeba go stosownie (do poziomu wytrenowania, do celu, do rodzaju włókien) obciążyć i stopniowo obciążenie zwiększać. Kiedy nastąpi adaptacja zmienić ćwiczenie na pokrewne, jeśli nie osiągnęliśmy jeszcze celu, lub przestawić się na inny cel treningowy.
Napisano Ponad rok temu
A nie, bo przysiady i wyciskanie nad głową. Tak twierdzi T-Nation (bodajże Jim Wendler) oraz Charles Poliquin. Przy czym chodzi o siłę i stabilizację, czyli to do czego mięśnie brzucha zostały stworzone, a nie o ładną kratkę.ps. na mięsnie brzucha najlepsze są salta ;D
zgadzam się w całej rozciągłości. pierwsze pytanie do osoby cwiczącej i to najbardziej omijane przez nie szerokim łukiem: "czy wiesz co ty wlasciwie chcesz osiagnac?"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak ci o wiotka talię idzie, to nie pomogę. Większe plecy FTW, proporcja załatwi resztę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwoli sprawiedliwości dodam, że ani razu nie skończyłem całego programu. Raz doszedłem chyba do dnia 34, drugi raz 27. W obydwu przypadkach poddałem się z powodu straszliwej nudy odczuwanej podczas tego treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cieżkie cwiczenia na skosy takie do 5 moze 8 powtorzeń? jakieś przyklady proszę. Bo jedyne co moge wykminić to dragon's flag na boki, kołko na boki. Może jeszcze odgiecia stojąc z ciężarem w jednej rece?
Ostatnio próbuję coś takiego. Nie wiem czy będzie wystarczająco ciężkie dla Ciebie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu