Mam jeszcze takie pytanko w sprawie treningu izometrycznego jak wiadomo jest kilka metod treningu izometrycznego chodzi mi o tą metodę np Pchanie ściane z całej siły , czy phanie ściany z całej siły 1 nogą i trzymanie się czegoś , I czemu piszę żeby robić od 4 do 6 serii jednego ćwiczenia , przerwy między ćwiczeniami jakoś 30-180 sekund, przerwy między seriami około 10 sekund , No i właśnie bo chciałem sobie zrobić coś takiego że np rano o 12 sobie zrobię phanie ściany potem za godzinę znowu i robić przez cały dzień powoli aż zrobię 4-6 serii Coś takiego jak w nagim wojowniku że rano 2 pompki jedno rącz po południu to samo i wieczorem . Przy pchaniu powinno się dojść do maksymalnego napięcia mięśnia , czyli całe pchanie powinno trwać około 3-6 sekund nie dłużej niż sześć bo przeczytałem że jak robi się to dłużej to negatywnie działa na siłę jak dłużej się pcha np 10 sekund to jest trening na mase . I to samo pytanie tyczy się gimnastyki izometrycznej na przykład Frog stand , planche , l-sit , itp itd czyli ćwiczenia izometryczne tylko - a no i przy gimnastycznych to przerwy między seriami były jakoś 30-180 sekund ale mniejsza z tym . Jak będę robił tak jak napisali to jakieś lepsze efekty będą ? czy po prostu napisali tak żeby ten trening trwał jak najkrócej ? czyli po prostu czym się będzie to różnić że będe przerwy stosował zamiast 10 sekund czy 30 sekund to będzie 1 godzina .
to pierwsze pchanie izometryczne jest na siłe maksymalną
to drugie to jest gimnastyka chyba też na siłe maksymalną
jeszcze są 1 lub dwa izometryczne rodzaje muszę poczytać ale powiem teraz o tym co jest na siłe eksplozywną - dynamike Np mamy ręke na ścianie i z całej siły się odpychamy czy jakoś tak takie napięcie powinno trwać jakoś 1-3 sekundy - nie jestem pewien muszę jeszcze poczytać .
AA tak te pchanie wiozłem z książki
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] opisane jest to na stronie od 93 do 107 , jeszcze jest w tej
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ale w tej pierwszej chyba jest więcej opisane . W ogóle to większość tego info z tych książek to jest chyba od Yuri Verkhoshansky - ojciec plyometri
Czy jest jakaś reguła tutaj ? bo ja chciałem sobie wykonać np Rano lekko izometryka np phanie ściany 2 powtórzenia następnie po południ lekki trening siłowy (ciężary , gimnastyka itp) a następnie wieczorem znowu phanie ściany 2 powtórzenia
podałem tylko przykład nie że od razu będe tak robił ale być może podobnie .
AAA i co do tych książek to są książki rossa enamaita zapewne wielu z was je zna