uirapuru i drążek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. A teraz wez sobie dwa paski od kimona, przerzuc przez drazek, zlap sie za wiszace elementy i sprobuj zrobic L, zatrzymujac sie po drodze, ze dwa razy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...PS. A teraz wez sobie dwa paski od kimona, przerzuc przez drazek, zlap sie za wiszace elementy i sprobuj zrobic L, zatrzymujac sie po drodze, ze dwa razy.
Done, without any problem.
Ale ja ważę 67 kg.
Napisano Ponad rok temu
No ja niestety podciągając sie na drążku szarpię całym ciałem, ale ważę 112-113 kg. Mocno szarpiąć zrobie 20 podciągnięć, a z dowieszonym ciężarem 20 kg 10 podciągnięć.
A może stąd Twoje bóle pleców?
Jaki ma sens dorzucanie dodatkowego ciezaru kiedy sie bujasz? Dla miesni nie jest wazne to jaki ciezar pokonuja a jaki opor. Wiec jesli sie bujasz to nadajesz sobie przyspieszenie i zmniejszasz opor, kiedy sie nie bujasz musisz podniesc prawie caly swoj ciezar ciala i jest ciezej. Wiem, wiem, wiekszosci nie chodzi o to zeby sie stawac lepszym a zeby podbudowac swoja psychike, zrobilem wiecej powtorzen, dorzucilem wiekszy ciezar, bla bla bla, niewazne ze nie jestem silniejszy ale zrobilem wiecej
Napisano Ponad rok temu
W podciąganiu nie chodzi o to czy ciężej; chodzi o to, żeby ciężar ciała podnieść. Generalnie, umiejętność podciągnięcia się, gdy już pary w łapach nie starcza i trzeba zaangażować w to ruch całego ciała, jest znacznie praktyczniejsza niż jakieś tam statyczne kulturystyczne wygibasy.kiedy sie nie bujasz musisz podniesc prawie caly swoj ciezar ciala i jest ciezej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chce zrobic wytrzymalosc silowa to robie tak zeby zrobic duzo, jak chce sie gdzies wspiac to robie tak zeby sie wspiac(chociaz nie wiem czy gdybys mial sie wspiac po skale albo po progu jakiegos budynku to nie przydalaby sie bardziej sila miesni ramion i grzbietu niz umiejesnosc bujniecia sie, bo nie mialbys gdzie sie rozbujac i bys spadl, co innego jak chcesz sie pobawic w malpe i wejsc na galaz) jak chce poprawic sile to wieszam szmate, nogi proste w przod albo dodatkowy ciezar i jade maksymalnie czyste powtorzenia...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale po co chcesz robić więcej powtórzeń-oto jest pytanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli cwiczenie sily maksymalnej -1-5 ruchow w serii, nie mialoby sensu, bo "miesien jest malo pobudzony".
"szarpane" podciaganie jest po prostu latwiejsze, szybko mozna nauczyc sie techniki "szarpania" i podwoic swoj rekord, ale to nie oznacza, ze podwoilimy sile - i ma inny cel - poprawiamy liczbe powtorzen i troche eksplozywnosc w zakresie tego ruchu.
Zeby utrudnic ruch - robi sie podciagniecia na kolkach, czy luzno wiszacych tasmach, robi sie zatrzymania w trudnych momentach, po ktorych przy pomocy szarpania miekko przechodzimy, a wyczynem w gimnastyce przyrzadowej sa "trzymania", w pozycjach trudnej dzwigni.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Oszukiwanie powinno tutaj być rozumiane nie jako sposób na zmniejszenie naprężenia mięśni, ale jako sposób zwiększania tego naprężenia. Cała idea treningu kulturystycznego wiąże się z poddawaniem mięśni cięższej, a nie lżejszej pracy. Powinniście więc stosować oszukiwanie tylko w celu wykonania dodatkowo jednego lub dwóch powtórzeń, bądź też w celu wspomożenia ćwiczonej grupy mięśniowej poprzez wykorzystanie innej części ciała. Powiedzmy, że wykonujecie akurat serię koncentrycznego unoszenia przedramienia na wyciągu i nie jesteście w stanie zrobi kilku ostatnich powtórzeń. Jeśli wykorzystacie wolną rękę, aby pomóc ćwiczonej ręce w „wymęczeniu” paru dalszych powtórzeń, będzie to rozsądne zastosowanie zasady oszukiwania, ponieważ w tym przypadku zwiększa się wysiłek mięśniowy a nie zmniejsza.
zródło: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu