Ile godzin trenujesz w tygodniu?
Napisano Ponad rok temu
Temat zainspirowany tematem o przemeczeniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
btw. Nie wiem jak pracując czy pracując/studiując można znaleźć czas na >11 h tygodniowo, podziwiam takich ludzi.
Marchew, trenujesz 2.5h dziennie 7 dni w tyg pracując na pełen etat? 8O
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś pytałem się kumpli o takie sprawy - ile wyciskasz na klatę, jakimi hantlami ćwiczysz, ile razy się podciągniesz... Za każdym razem jak była okazja zweryfikować, okazywało się, że dodawali wartości zawyżone 2-3 razy. Najlepszy był koleś, który deklarował 15 podciągnięć na drążku, a nie był w stanie podciągnąć się nawet raz.
Wielu zawodowców trenuje 6 razy w tygodniu, 2 treningi dziennie po 1,5h + 1h biegu co rano. Ja tak trenowałem w wakacje na studiach i mało się nie zarżnąłem - taki wysiłek wymaga lat przygotowań i specjalnych predyspozycji. Do tego jeszcze sauna, basen, masażyści, suplementacja, regularne badania lekarskie etc. Amatorom odradzam, bo dojdzie do kontuzji lub/i wypalenia.
Mój idealny mikrocykl to 6 dni i 6 jednostek treningowych po 1,5h + jeden dzień na regenerację. Jeśli ktoś ściska więcej to chyba znaczy, że nie ma szkoły, pracy, kobiety czy przyjaciół albo jego szkoła, praca, kobieta i przyjaciele to ciasny krąg związany z SW.
Napisano Ponad rok temu
W zależności od makrocyklu oraz rodzaju zleceń do których muszę sie przygotować ...
Wysiłek jest zróżnicowany - w zależności od dyscyplin.
Poniżej 12 raczej nie spada chyba, że podczas okresów regeneracyjnych itd
Napisano Ponad rok temu
Albo nie mają pracy (nie związanej ze sportem), rodziny i życia osobistego. Ile masz lat Tynks i czym się zajmujesz na co dzień?Albo mają inne predyspozycje niż Ty.
Napisano Ponad rok temu
Ale nie rozumiem pytania, nie pisałem, że sam zapierdalam jak niektórzy tutaj, napisałem tylko, że wiele również zależy od predyspozycji.
Jeden zajedzie się trenując te 5x w tygodniu po 2h, pracy szkole i znajomych (np. ja) a drugi może napierdalać jak robot, co widać po tym co niektórzy tu piszą.
Edit: Lat mam 20
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzisz, z tym że to nie jest już kwestia sił tylko czasu jakim się dysponuje.
Uwierz mi, że rozumiem to doskonale, sam sypiam po 5-6 godzin dziennie i szkoda mi marnować czasu na więcej w związku z czym ciągle chodzę niewyspany i obecnie raczej ciężko byłoby mi znaleźć nawet te 10h na sport (nad czym ubolewam) chyba, że kosztem innych zajeć.
Koniec offtopu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
intensywnosc bedzie troche inna niz u kogos kto 5 razy w tygodniu robi mma i mu wychodzi podobna ilosc godzin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mi wychodzi jakieś 6 do 8 godzin maksymalnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tylko, że nie wszystkie to są treningi o tej samej intensywności, umówmy się. Mam tylko kilka 'mocniejszych' treningów w tygodniu, które mnie zarzynają i są bardzo wymagające kondycyjnie. Mam też kilka lajtowych, gdzie chodzę razem z początkującymi i tylko powtarzam, mam też takie "średnie". Poza tym, dużą część czasu poświęcam na rozciąganie. Jak się odpowiednio łączy różne rodzaje treningu to idzie uciągnąć.
Miałem ostatnio maraton treningowy na wyjeździe - codziennie około 9 godzin treningu przez 5 dni i z czystym sumieniem powiem, że nie pamiętam kiedy mi taką przyjemność sprawiało, że mogę siedzieć i nic nie robić przez jakąś część dnia, jak już było po wszystkim :>
Napisano Ponad rok temu