Chyba trochę przesadziłeś Wyborowa.Jest wielu zawodników z innych stylów którzy próbują sił w innych formułach walki.Zauważ,że zawodnicy wywodzący się z kyokushin aby walczyć na innych regułach niż knockdown muszą uczyć się nieznanych im technik.Niestety nie uczą od trenerów kyokushin,do tego potrzebni są inni specjaliści.Zawodnicy tacy jak np.Feitosa i Teixiera ćwiczą u Jaysona Vermoa (muay thai).Do ringu można wejść i wygrać albo przegrać ale można pokazać dobrą walkę.Niestety walki jakie udawało mi się oglądać np.w internecie w przypadku zawodników bez wcześniej wspomnianego przezemnie treningu specjalistycznego zwykle kończyły się bardzo szybko dla takiego zawodnika.
Wystarczy dla przykładu wspomnieć mecz kan vs sanda który skończył się wynikiem 5:0 dla zawodników sanda.I nie chodzi tu o to,że to akurat zawodnicy z kan(na marginesie należy dodać,że wszyscy oni pochodzą z kai np.Osipov walczył na mistrzostwach świata kai)
Wydaje mi się,że wynik byłby podobny bez względu na organizację.Wniosek z tego jest prosty: zawodnik wywodzący się z knockdown aby mógł walczyć w innej formule walki musi się nauczyć walczyć w ten sposób,nie nauczy się tego na treningu kyokushin (chociaż są już sekcje w których powoli się to zmienia).Jeżeli natomiast podejdzie do walki bez uprzedniego przygotowania to kończy się to zwykle bardzo szybko.
nie neguje tego ze potrzeba specjalnego treningu u fachowcow, moja intencja byla taka, ze mentalnie i technicznie ludzie z Kyokushin podejmuja takie wyzwania, nie slyszalem matomiast zeby ktos z Muai Thai probowal cos zrobic w Kyokushin, a teoretycznie sprawe mialby ulatwina bo nie musialby sie niczego uczyc. Kyokushin np. w wielkiej Brytanii z powodzeniem startuje w zawodach bezkontaktowych, na tym polega uniwersalnosc, ze takie przestawienie, przy dobrym treningu fundamentalnym jest mozliwe. Nie slyszalem zeby np. zawodnicy Shotokan walczyli np. w K1.
Jesli chodzi o Osipowa, to on byl mistrzem Europy i Swiata w IFK, IKO1, IKO2 i wcale sie z Kan nie wywodzi. Startowal na dlugo przed zanim sie Kan pojawilo.
Trening w Kyokushin to nie kwestia zmian tylko raczej powrotu czy uzupelnienia tego co juz kiedys w Kyokushinkai bylo, ale zostalo zapomniane przez trening knockdown.