Kyokushin-kan
Napisano Ponad rok temu
Racja! Te gloryfikowanie Japonczykow to takie troche zabobony. Sa bardzo ciekawym narodem o fascynujacej kulturze i wielu bardzo pozytywnych cechach. O tym nie trzeba dyskutowac.
Jesli chodzi natomiast o japonskich mistrzow to czesto wiedza mniej od niektorych europejczykow, ich wiedza i doswiadczenia sa czesto powierzchowne, brak szerszego spojzenia na karate i historie, czeste metodyczne bledy itd.
Tam gdzie nie mozna kombinowac japonscy zawodnicy mimo ze bardzo waleczni, nie zawsze wypadaja dobrze, np K1, K1max, mma...
Troche mnie smieszy egzaltacja niektorych ludzi (rowniez pewnych naszych forumowiczow)
japonskimi Shihan. Bylem na paru seminariach z kilkoma liderami roznych stylow i wcale nie padlem z wrazenia. Jesli porownam poziom z tym jaki reprezentuja np Jonkers albo Voinescu to nie ma w ogole o czym gadac :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe co z tego wyjdzie. Syetem jak pokazali w kan mie się nie podoba
narzie dwa razy miałem przyjemnośc trenować w kan ... Na tych zajęciach w których uczestniczyłem miałem przyjemnośc zobaczyc jak wspaniałą wspójnością wykazują sie zajęcia począwszy od kihon, ido geiko , bunkai, kata, iken ,a na końcu kumite . Wszystko sprowadza się do jedengo czyli dobrego kumite. Każdy ruch , który tłumaczył shihan ,a następnie miał przełożenie jak w klockach domino.
Wchodze w ten system i narazie mi to odpowiada czytaj ze zrozumieniem,a to nie :wink: łatwe :wink: :wink: :wink:
A więc reasumując:
Syetem jak pokazali w kan mie się nie podoba ... i narazie mi to odpowiada
No więc ja nie rozumiem co czytam czy Ty waść nie rozumiesz co piszesz?
Ja na razie Twoje kolejne wypowiedzi dają niespójny obraz tego co piszesz na temat K-kan.
A tak swoją drogą jak to możliwe że podba Ci się coś co Ci nie odpowiada?
Napisano Ponad rok temu
Bedziesz na obozie w Tucholi ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to luzuj bo jak widac masz problemy ze zrozumienime czyli za mło ruchu .Nie bądz mistrzem forum jak inne patafile tylko zbieraj się na obóz.Jeszcze nie wiem. Coroczne wakacyjne obowiązki firmowe i kłopoty z potwierdzeniem urlopu mają bardzo poważny wpływ na moje plany urlopowe. Ale grupa z Radomia będzie.
Napisano Ponad rok temu
No to luzuj bo jak widac masz problemy ze zrozumienime czyli za mło ruchu .Nie bądz mistrzem forum jak inne patafile tylko zbieraj się na obóz.
warn... za caloksztalt Twoich wypowiedzi w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze nie aspiruję do miana mistrza ani tu ani nigdzie indziej, robię to co uważam za słuszne, to co mnie interesuje no i wreszcie to na co mogę pogodzić bezkolizyjnie z moim życiem zawodowym i prywatnym a po drugie dziękuję za troskę, ale nie martw się o ilość ruchu jaką sobie zapodaję. Jest wystarczająco duża do utrzymania się w formie na stałe a nie tylko w tzw.: miesiącach treningowych. Dziś np.: zrobiłem prawie dwie godziny cosobotniego treningu wytrzymałościowo-siłowego.No to luzuj bo jak widac masz problemy ze zrozumienime czyli za mło ruchu .Nie bądz mistrzem forum jak inne patafile tylko zbieraj się na obóz.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co dowiedziałem się od kolegów z Oyama to ten sensei przeszedł inkwizycję IKO 3 i został zweryfikowany na 3 dan kyokushin IKO 3 z takim stopniem zapisał się do KAN, a więc z mojej wiedzy wynika ,że nie ma w KAN nikogo z danami z Oyama.A inni z Oyama , którzy przeszli to byli instruktorzy z kyu , którzy obecnie jeszcze je posiadają lub zdali na dany po 1.5 rocznym szkoleniu i zaliczeniu kilku seminarium w Tucholi i Wałczu.Opowiem taka historyjke:
Pare lat temu, 6 moze 8 , na jednym z letnich obozow w Darlowku, po ciezkim treningu bralem prysznic z sensei Jankiem Bierowcem (aktualnie Kyokushin-kan) opowiadamy sobie kawaly i ogolnie nastruj wesoly. Pod prysznic wchodzi jeden z uczniow wtedy posiadacz chyba zielonego pasa bardzo rozesmiany. My nie odwracajac sie do niego pytamy: "Z czego sie tak smiejesz?" pada odpowiedz:"Widzielismy jak sensei robil kata" W tym momencie odwrucilismy sie razem z piorunami w oczach i sensei Janek zapytal "Jaki sensei?" odpowiedz:"Sensei X" Padla moja odpowiedz: "To nie sensei tylko gosc noszacy czarny pas"
Napisano Ponad rok temu
Na marginesie uważam go za świetnego fightera i jegi walki z Nowego Yorku, które kiedyś obejrzałem zrobiły na mnie duże wrażenie.
Czyli w kan stopnie mistrzowskie w kyokushin są uznawane / jak w shin /. Osobiście myślę, że lepiej zrobić weryfikację niż z automatu nadawać 1 kyu ludziom ze stopniami mistrzowskimi w innych stylach knockdown karate. Kata i kihon kyokushin są dość proste więc dość szybko wchodzą do głowy.
Napisano Ponad rok temu
Jestem tego samego zdania ,że do każdego trzeba podejść z osobna tak jak to uczyniono w stosunku do mojego sensei , który pomimo mlodego wieku ma dany.
Napisano Ponad rok temu
Naprawdę nie miałem niczego złego na myśli...
Pozdrawiam i życzę ... miłego i owocnego spedzenia czasu w Tucholi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moi karateka też właśnie wrócili z europejskiego obozu na Litwie z Shihan Jesus Talanem.
Ja niestety musiałęm siedzieć w pracy...Nie ma sprawiedliwości
Napisano Ponad rok temu
Cieszę się również, że Ci się podobało.. I oczywiście gratulacje za dokonanie wyboru...Czas poszukiwań jak mniemam się skończył?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ROZCIĄGANIE :-(
- Ponad rok temu
-
Propozycje obozowe w wakacje KK
- Ponad rok temu
-