Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kyokushin-kan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
708 odpowiedzi w tym temacie

budo_mtklub
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kyokushin-kan
Już niedługo KAn przeprowadzi egzaminy na dany podczas obozu międzynarodowego więc będa nowe doświadczenia
  • 0

budo_mesjasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1074 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Ninjitsu

Napisano Ponad rok temu

W najlepszym karate dojo jakie znalazłem w moim mieście ćwiczą obecnie cztery osoby.

No nie , ty co ty piszesz . Najlepzsedojo i 4 ludzi . no tom gdzie cwiczy setka to dziadostwo tak / ?

Chłopie weź sobie firefoxa z kontrolą błędów zainstaluj albo coś, bo tragedia po prostu 8O
Zęby mnie bolą jak musze to odszyfrowywać

Dajcie juz spokuj i nie dyskutujcie i ja wiecej nie dyskutuje , jutro jade na wakacje .

Yes Sir! Zaraz napiszę do Janusza żeby zamknął budo do czasu jak nie wrócisz. :roll:
  • 0

budo_khunag
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2091 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

No nie , ty co ty piszesz . Najlepzsedojo i 4 ludzi . no tom gdzie cwiczy setka to dziadostwo tak / ?
Dajcie juz spokuj i nie dyskutujcie i ja wiecej nie dyskutuje , jutro jade na wakacje .

Niepełnosprytny jakiś jesteś?

Byłeś? Nie? To się ze mną nie sprzeczaj :-)

Wiem jak wygląda dobre karate i w klubie, w którym obecnie ćwicze jest najlepsze w okolicy. Wolałbym, żeby było chociaż z 20 osób, ale nie można mieć wszystkiego, lepsze to niż jakiś karate-aerobik, który serwują w pozostałych klubach.

Teza, że ilość ćwiczących jest wprost proporcjonalna do jakości nauczania jest idiotyczna i z dupy.
  • 0

budo_romanowicz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1485 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Już niedługo KAn przeprowadzi egzaminy na dany podczas obozu międzynarodowego więc będa nowe doświadczenia

No i wyszło szydło... kolejne dany, żebyś się nie przeliczył. Kolejny egzamin to nie znaczy kolejny dan, a szczególnie w Kyokushin-kan.
  • 0

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Niepełnosprytny jakiś jesteś?

Byłeś? Nie? To się ze mną nie sprzeczaj :-)

Wiem jak wygląda dobre karate i w klubie, w którym obecnie ćwicze jest najlepsze w okolicy. Wolałbym, żeby było chociaż z 20 osób, ale nie można mieć wszystkiego, lepsze to niż jakiś karate-aerobik, który serwują w pozostałych klubach.

Teza, że ilość ćwiczących jest wprost proporcjonalna do jakości nauczania jest idiotyczna i z dupy.

Olej go. Najlepsze dojo karate do którego trafilem to to w którym zosstalem na kilka lat. Tasm wlasnie bylo malo kata, albo inaczej kata byly i ich interpretacja tez, ale na sile nikt nich nie kazal zapamietywac, zrób heiany jaknajlepiej umiesz a bedzie dobrze. No i duzo uderzen na cialo. No i dziesiec osob w porywach. Przychodzili czasami chlopcy i dziewczeta z innych, tych licznych sekcji, jakos tylko im technika nie szla, uderzyc nie potrafili.
  • 0

budo_mtklub
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i wyszło szydło... kolejne dany, żebyś się nie przeliczył. Kolejny egzamin to nie znaczy kolejny dan, a szczególnie w Kyokushin-kan.

Nie wiem o czym piszesz chę zobaczyć ten egzamin i porównać z IFK i IKO
  • 0

budo_sandman1976
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Romanowiczowi chyba chodzi o to, że samo przystąpienie do egzaminu nie oznacza jego zdania;P

Natomiast jeżeli chodzi o oglądanie - to jeżeli nie będziesz do niego przystępował, to go nie zobaczysz.
  • 0

budo_khunag
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2091 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zrób heiany jaknajlepiej umiesz a bedzie dobrze.

Pinany/heiany to w ogóle są rewelacyjne kata, Itosu głupi nie był :-)
  • 0

budo_mtklub
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kto wybiera sie do Tucholi na obóz :?: Będzie tam nowy klub czyli mój :!:
  • 0

budo_jan111
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1216 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja sie nie wybieram :lol: Pozdrawiam :!:
  • 0

budo_shindojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

MTklub, gratuluję ...decyzji też :-)
  • 0

budo_mtklub
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To była decyzja trzech naszch klubów w regionie i ja nie miałem na nią wpływu to nasi szefowie :)
  • 0

budo_shindojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem pewien, że miałeś wpływ. Nie sądzę, żeby Sensei nie pytali o opinię swoich uczniów, zwłaszcza tych dłużej ćwiczących. U mnie w analogicznej sytuacji Sensei podał alternatywę i kolektywnie ustalilismy plan działania. Nie wyobrażam sobie zostać potraktowanym jak worek w dojo. Nikt mnie nie pyta o zdanie i bierze mnie do innej organizacji. Ja zrobiłem zebranie z rodzicami moich uczniów i przedstawiłem sytuację. Pozdrawiam i życzę sukcesów na nowej drodze życia :wink:
  • 0

budo_shindojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie jak w kan traktowane sa stopnie mistrzowskie reprezentujace inne style knockdown ; Oyama, ashihara etc.?
Pozdrawiam
  • 0

budo_mtklub
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem pewien, że miałeś wpływ. Nie sądzę, żeby Sensei nie pytali o opinię swoich uczniów, zwłaszcza tych dłużej ćwiczących. U mnie w analogicznej sytuacji Sensei podał alternatywę i kolektywnie ustalilismy plan działania. Nie wyobrażam sobie zostać potraktowanym jak worek w dojo. Nikt mnie nie pyta o zdanie i bierze mnie do innej organizacji. Ja zrobiłem zebranie z rodzicami moich uczniów i przedstawiłem sytuację. Pozdrawiam i życzę sukcesów na nowej drodze życia :wink:

Ty to się czepiasz 8) z tego co wiem to w naszym klubie najwięcej ma dopowiedzenia Zarząd składający się z 7 osób i to On podjął uchwałę, która została powierzona do realizacji trenerą.Tym samym powołano nowa sekcje do życia ,a starą zawieszono.taki Matrix ,a trenujący poprostu trenuja dzis sa jutro ic h nie ma ,a biedny Zarząd bymie przez 4 lata :wink:
  • 0

budo_mtklub
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie jak w kan traktowane sa stopnie mistrzowskie reprezentujace inne style knockdown ; Oyama, ashihara etc.?
Pozdrawiam

Z tego co wiem mój sensei będzie miał zachowany 3 dan bo taki zdobył, każdy kolejne podejście do egzaminu będzie zaliczeniem wszytkiego w KAN do 4 dan włącznie czyli stopnie pozostają . W Kan jest juz kilkunastu instruktorów z 1,2,i 3 dan z Oyama ,IFK, IKO 1 , którzy maja swoje stopnie tym bardziej,że shihan Jeremicz jest człowiekiem pogodnym nie zwracającym uwagi co masz na sobie tylko co sobą reprezentujesz :!:
Tym,bardziej ,że słyszałem iż opłata dla Japonii na 1 dan to tylko 120 dolców i żadnych innych pochodnych opłat czyli na nasze to tylko około 250 złotych czyli taniej niż np. w ju jitsu, gdzie kolega za 1 dan płacił 1100 zlotych ( szereg opłat pochodnych). Mój sensei u shihan Drewniaka na początku 2000 roku za 1 dana 250 baksów i 1000 złotych dla Polskiej Organizacji Kykushin Karate oraz 500 zł dla Polskiego Związku Karate.
  • 0

budo_jan111
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1216 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to ladne kwiatki, a pies ogrodnika tez dostal swoja dzialke :?: Bo przeciez w czasie egzaminu ladnie machal ogonem :lol: U nas 1 dan kosztuje kupe pracy i 150 euro.
  • 0

budo_shindojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziękuję MTklub za odpowiedź. Ciekaw byłem jak u Was.
W shinkyokushin tylko reprezentanci kyokushin zachowują stopnie mistrzowskie. Mistrzowie Oyama , Ashihara, Enshin i innych stylów knockdowne nie są weryfikowani na ten sam stopień. Automatycznie otrzymują ichikyu.
Ostatnio dołączył do nas duży warszawski klub Oyama karate, kierowany przez instruktora z 2 danem. W shin zgodnie z panującą tendencją został zweryfikowany na 1 kyu. Od kilku już lat współpracujemy dość ściśle, Chłopaki jeżdżą na nasze obozy, organizujemy wspólnie różne imprezy a nawet przyjaźnimy się. Instruktor, o którym mowa bardzo dobrze zna nasz materiał szkoleniowy, kata, kihon i ido geiko, które przecież znacznie różnią się od Oyama karate. Jedynym ukłonem jest możliwość podejścia do shodan a po roku do nidan - w tym przypadku bez obowiązkowej karencji.
W Czechach natomiast do shin wstąpiło 2 instruktorów goju ryu, 4 i 3 dan. Zostali zweryfikowani na 1 kyu - nie dlatego, że byli słabi...taka polityka EKO...
Mam trochę mieszane odczucia względem takiej polityki...Z jednej strony wiem, że trzeba dbać o poziom, z drugiej niewielu ludzi zdecyduje się zdjąć czarny pas i zaczynać ...prawie od początku. Wymaga to wielkiej pokory i siły ducha...Poul się ze mną zgodzi jak sądzę...MTklub teraz już wiesz czemu moja organizacja nie rozwija się w Polsce jak twoja...
Pozdrawiam :-)
  • 0

budo_poul sepek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 977 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja rozumiem polityke Shinkyokushin, w Enshin z kolei kazdy z nowo wstepujacych sensei ma wybor, nosic czarny pas i gi ze swego stylu lub zmienic naszywki na gi i zalozyc pomaranczowy pas (jest to znak dla innych z Enshin ze posiadacz tego tego pasa jest sensei w innym stylu) Czas noszenia "pomarancza" zalezy ,od sensei prowadzacego i kancho Niniomiya.Panowie umowmy sie ze czarny pas w jednym stylu nie rowna sie czarnemu w innym. Nie rozumiem sensei ktorzy z uporem walcza o zachowanie swego pasa, pozniej stoja w pierwszym szeregu i popelniaja szkolne bledy,lub co gorsza nie znaja technik z nowego stylu. Nie wyobrazam sobie takiej sytuacji w moim przypadku, jestem sensei w Oyama Karate znam kihon,kata,kobudo walczylem i zdobywalem medale i puchary w Knock-down wiec mysle ze umiem walczyc i niech tak zostanie. W Enshin noszac czarny pas bylbym smieszny, i postawilbym w trudnej sytuacji mojego sensei (jak wytlumaczyc mlodym ludziom ze oni znaja kata,kihon w walce w regulach Enshin czasami okazuja sie lepsi, ze oni maja zielone,brazowe pasy) Przepraszam rozpislem sie. Na koniec szacunek dla sensei Piotra.
  • 0

budo_poul sepek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 977 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Opowiem taka historyjke:
Pare lat temu, 6 moze 8 , na jednym z letnich obozow w Darlowku, po ciezkim treningu bralem prysznic z sensei Jankiem Bierowcem (aktualnie Kyokushin-kan) opowiadamy sobie kawaly i ogolnie nastruj wesoly. Pod prysznic wchodzi jeden z uczniow wtedy posiadacz chyba zielonego pasa bardzo rozesmiany. My nie odwracajac sie do niego pytamy: "Z czego sie tak smiejesz?" pada odpowiedz:"Widzielismy jak sensei robil kata" W tym momencie odwrucilismy sie razem z piorunami w oczach i sensei Janek zapytal "Jaki sensei?" odpowiedz:"Sensei X" Padla moja odpowiedz: "To nie sensei tylko gosc noszacy czarny pas"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024