Ale Ty nadal nie rozumiesz o co mi chodzi

Twierdzić, że Iken było trenowane w Dojo Oyamy to jedno, a twierdzić, że Iken to część Kyokushin to drugie

Mi chodzi o to drugie, bo to, że było, trenowane w Honbu to jest możliwe, choć nie przez samego Oyame, tylko jego uczniów. I to nie jako podstawa tylko jako uzupełnienie. Zresztą nie wszyscy uczniowie trenowali Iken. Natomiast uważam, że nadużyciem jest twierdzenie, że Iken to część Kyokushin. Może jest częścią Kyokushin kan, ale nie Kyokushn jako takiego.
Maniak shihan J już Ci szegółowo opisał transformację ale Ty tez masz duzo wiedzy Wink...
Jasne

wiesz co Ci powiem problem jest w tym, że ja zadaje proste pytania, a Wy nie potraficie mi udzielić prostej odpowiedzi, tylko robicie wykład na temat jak można zastosować Iken w Kyokushin, czy jakie "ruchy" mogą się przydać w Kyokushin. Ta wiedza jest ok, ja tego nie kwestionuję, nie kwestionuje niczyjej wiedzy, ani nie czynię żadnych niestosownych uwag.
Na dobrą sprawę każdy styl lub jego elementy można połączyć z innym stylem, tak aby to tworzyło całość...przykładów chyba nie muszę podawać... i shihan R to właśnie zrobił.
Kubudo było i jest w KK za życia Oyama
Jezeli masz na myśli bo tsyon

to jest to wielkie nadużycie
Wiesz co, zamiast wstecznego lepiej spojrz trzeźwo na to co się dzieje bo sam sobie zaprzeczasz

Kyokushin kan organizatorem tylu imprez sportowych, a gdzie czas na kobudo, nowe kata, Iken? gdzie ta walka z kiczem sportowym? gdzie sztuka? przecież trzeba poświęcić mnóstwo czasu na trening pod zawody... no ale jak sie chce ...
A moje pytania nadal bez odpowiedzi ...
Panowie życzę Wam samych sukcesów na drodze Budo