Zdrowa woda z kranu
Napisano Ponad rok temu
jego zdaniem kranowa obecnie jest czystsza niz tanie wody mineralne a picie jej jest zdrowe
takie podejscie kloci sie z moim dotychczasowym pojeciem na ten temat
mnie zawsze uczyli unikaj picia kranowy a teraz koles ktory zajmuje sie tym na codzien wyjezdza mi z taka teoria
co o tym sadzicie
Napisano Ponad rok temu
7 dni i 7 nocy !!!!!!
Nie rozumiem, czemu Twoj znajomy mowi, ze kranowa jest zdrowsza od przegotowanej? Przeciez plynac przez rurociagi woda ma mase bakterii, a wysoka temperatura zabija je.
A, ze te wody mineralne maja mase zanieczyszczen to sie zgadzam. Ale i tak, jestem przekonany, ze mniej niz kranowa. Zywiec Zdroj, Primavera - moje ulubione
Napisano Ponad rok temu
A tak nawiasem mowiać - jakiś czas temu czytałem artykuł o wodach mineralnych, ich jakości, ilości minerałow itp. I to co najdziwniejsze - ranking wygrała Cisowianka:D Jedna z najntanszych wod
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak, przegotowana jest ohydna, masz racje
a ja od dziecka jade na surowej kranowie i nic mi nie jest...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale jak sobie pomyśle przez ile tych zasyfionych rur ona płynie itd. to nie mógł bym tego wypić oczywiście jak byłem młodszy to Sie zdarzało w szkole po wf'ie ale teraz podziękuje
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jezdzi na sympozja naukowe, ma wiedxze teoretyczna i praktyczna w dziedzinie oczyszczalni, wodociagow itede itepe
jego zdaniem:
podczas gotowania wiazesz wapn w zwiazki, w ten sposob powstaje kamien
przepuszczasz przez nerki wode z kamieniem
w surowej kranowie masz jony Ca+ podobnie jak w wodzie mineralnej przez to nie osadza sie kamien ani piasek na nerkach
gosc twierdzi ponadto ze jesli chodzi o czystosc i zawartosc bakterii to obecnie sa takie standardy ze np. w moim 60 tys miescie nie ma mowy zeby ta woda nie byla zdatna do picia i co wiecej zdrowa
co wiecej twierdzi on ze spokojnie mozna pic np. wroclawska kranowe a teoria o zlym wplywie kranowy na organizm (z czasow kiedy rzeczywiscie lecial z kranu szlam) jest juz zupelnie nieaktualna
dzisiaj kranowa ponoc jest mineralizowana na wzor wody mineralnej w takich proporcjach aby ludzie mogli ja spozywac w duzych ilosciach (cos na ksztalt nisko- lub sredniozmineralizowanej wody mineralnej)
powtarzam tylko slowa czlowieka ktory od kilku lat ineteresuje sie tymi zagadnieniami
dla mnie jest to rowniez swego rodzaju szok bo zawsze kranowe uwazalem za szlam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś w Białymstoku woda była niezła, potem przez kilka lat dowalili tyle chloru że nie nadawała się za bardzo do czegokolwiek ;>
Teraz jest ok, ale jakoś odkąd skończyłem te 15-17 lat nie musiałem jakoś gasić pragnienia wodą z kranu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Brzmi przekonująco tylko pozostaje jedna kwestia:jego zdaniem:
podczas gotowania wiazesz wapn w zwiazki, w ten sposob powstaje kamien
przepuszczasz przez nerki wode z kamieniem
w surowej kranowie masz jony Ca+ podobnie jak w wodzie mineralnej przez to nie osadza sie kamien ani piasek na nerkach
gosc twierdzi ponadto ze jesli chodzi o czystosc i zawartosc bakterii to obecnie sa takie standardy ze np. w moim 60 tys miescie nie ma mowy zeby ta woda nie byla zdatna do picia i co wiecej zdrowa
co wiecej twierdzi on ze spokojnie mozna pic np. wroclawska kranowe a teoria o zlym wplywie kranowy na organizm (z czasow kiedy rzeczywiscie lecial z kranu szlam) jest juz zupelnie nieaktualna
dzisiaj kranowa ponoc jest mineralizowana na wzor wody mineralnej w takich proporcjach aby ludzie mogli ja spozywac w duzych ilosciach (cos na ksztalt nisko- lub sredniozmineralizowanej wody mineralnej)
W jaki sposób przeciętny człowiek może sprawdzić czy woda która leci mu w kranie rzeczywiście nadaje się do picia?
Napisano Ponad rok temu
Osobiście byłem świadkiem jak do nas do domu przyszedł jakiś koleś jako przedstawiciel firmy która montowała specjalne filtry, oczyszczające wodę z kranu. Niby właśnie woda oczyszczona przez ich urządzenie była lepsza jak mineralka. Pokazywał rożne doświadczenia, np. wziął 4 szklanki dwie z jego woda (ciepła i zimna) i dwie z kranu (też ciepła i zimna). Później coś wsypał i zagotowywał za pomocą włożonych grzałek. No faktycznie wg doświadczenia wyszło że szlam pijemy (bo jakiś osad zielony sie zrobił w jednej a w drugiej szklance jakiś taki w kolorze miedzi) a ich woda bez syfu była Założenie cudownego urządzenia - (nie pamiętam dokładnie) ale na pewno ponad 1000zl, jak nie ponad 2000zl. No ale to było jakiś czas temu więc pewnie teraz taniejW jaki sposób przeciętny człowiek może sprawdzić czy woda która leci mu w kranie rzeczywiście nadaje się do picia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
..i prawidłowood kranówy mam sraczkę... a tori nie lubi sraczki
Napisano Ponad rok temu
O kur...od kranówy mam sraczkę... a tori nie lubi sraczki
Napisano Ponad rok temu
a tak na poważnie, to ja np. zamiast kranówki to używam oligoceńskiej, ale i tak czajnik jest zasyfiony kamieniem
Napisano Ponad rok temu
postaram sie wyciagnac od goscia pelniejsza wiedze i umieszcze
cierpliwosci :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Problemy ze snem
- Ponad rok temu
-
Koktail !
- Ponad rok temu
-
Optymalna waga
- Ponad rok temu
-
trening
- Ponad rok temu
-
Nadgarstek
- Ponad rok temu
-
opis rezonansem magn. kolana - kto mi powie co to znaczy
- Ponad rok temu
-
Szczecin!! ... ortopeda sportowy w Szczecinie??
- Ponad rok temu
-
rash guard bądź coś w tym stylu
- Ponad rok temu
-
trening na siłę w nogach
- Ponad rok temu
-
Substytut...
- Ponad rok temu