Że co proszę?W konsekwencji, wykonywanie technik w aikido, podobnie jak judo (w oparciu o kuzushi), bez kooperacji uke jest po prostu niemożliwe.
....
Można właśnie tutaj zawody utożsamić z randori w judo, gdzie chodzi o to, by partner nie blokował, umożliwiając wykonanie techniki, jeśli nastąpiło 'poprawne' do niej wejście.
16 czerwiec 2oo7 zawody aikido yoshinkan !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Że co proszę?W konsekwencji, wykonywanie technik w aikido, podobnie jak judo (w oparciu o kuzushi), bez kooperacji uke jest po prostu niemożliwe.
....
Można właśnie tutaj zawody utożsamić z randori w judo, gdzie chodzi o to, by partner nie blokował, umożliwiając wykonanie techniki, jeśli nastąpiło 'poprawne' do niej wejście.
no wlasnie. ja tez prosze o objasnienie. w randori w judo partner nie blokuje, umozliwajac wykonanie techniki??? to jakos calkowiecie odbiega od moich o judo wyobrazen, jak rowniez od tego co widzialem na wlasne oczy.
Napisano Ponad rok temu
Kontekst nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. Napisałeś:Myślę, że nie zrozumiałeś kontekstu zdania.
Jest to wierutna bzdura. Wykonywanie technik bez kooperacji uke jest w judo nie tylko możliwe (właśnie dzięki koncepcji kuzushi, na której całe judo stoi) ale wręcz pożądane. Oczywiście w randori, bo o tym pisałeś, a nie o kata czy gokyo.W konsekwencji, wykonywanie technik w aikido, podobnie jak judo (w oparciu o kuzushi), bez kooperacji uke jest po prostu niemożliwe.
Napisano Ponad rok temu
Shabu, proszę nie zarzucaj mi bzdur, tylko uważnie czytaj. Nie chodzi o judo! W judo techniki są tak pomyślane, że przy poprawnym ich wykonywaniu uke nie ma nic do gadania. Nawet dzisiaj komuś odpisałem (prywatnie): z niecierpliwością czekam na to, kiedy to rzucisz mnie, stosując jakąkolwiek technikę aikido, kiedy Ci na to nie pozwolę (czytaj - nie będę kooperował).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gdybyś dodał, że chodzi Ci o trening techniczny to ok zgadzam się, ale:W konsekwencji, wykonywanie technik w aikido, podobnie jak judo (w oparciu o kuzushi), bez kooperacji uke jest po prostu niemożliwe.
Jestem aktualnym judoką, mam trening randori co środe i niby na randori mamy takie sytuacje?Można właśnie tutaj zawody utożsamić z randori w judo, gdzie chodzi o to, by partner nie blokował, umożliwiając wykonanie techniki, jeśli nastąpiło 'poprawne' do niej wejście.
"ajj ale wszedłeś ładnie, wygrałeś, rzucaj mnie" albo "ejjjj nie oporuj tak bo nie zdobęde ipponu"
Żartuje sobie ale biadolisz i tyle. Trening randori to jest ten jeden piękny dzień w tygodniu gdzie każdy idzie tylko w jednym celu: walczyć. Nie konkurs wejść tylko walki, normalne walki gdzie każdy oporuje, przeszkadza i trzeba się mocno nakombinować żeby swój cel(daną technikę) osiągnąć.
Tak nie chodzi o judo tylko o to czy wiesz o czym piszesz. Uczestniczyłeś na treningach judo?
Napisano Ponad rok temu
Złóż zatem zażalenie do Polskiego Związku Judo. Takich tam promują instruktorów, do których należę.Mi sie wydaje, że nie byłeś nigdy na treningu judo, a piszesz byle pisać.
Napisano Ponad rok temu
Czytam uważnie. Użyłeś sformułowania "w aikido, podobnie jak w judo," co wskazuje na to, że to co następuje tyczy się obydwu dyscyplin w tym samym lub prawie takim samym stopniu. Nie widzisz tego?Shabu, proszę nie zarzucaj mi bzdur, tylko uważnie czytaj.
Tutaj oczywiście zgoda, jak z resztą w całej rozciągłości, po twoim wyjaśnieniu. Rozchodziło się jedynie o tamto niefortunne sformułowanie, podczas gdy miałeś na myśli coś przeciwnego.z niecierpliwością czekam na to, kiedy to rzucisz mnie, stosując jakąkolwiek technikę aikido, kiedy Ci na to nie pozwolę (czytaj - nie będę kooperował).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...Nawet dzisiaj komuś odpisałem (prywatnie): z niecierpliwością czekam na to, kiedy to rzucisz mnie, stosując jakąkolwiek technikę aikido, kiedy Ci na to nie pozwolę (czytaj - nie będę kooperował).
Myślę, że jest to możliwe! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja jutro, biore udzial w tych zawodach, sekcja zabrzanska. Dla mnie to nie beda zawody, totez zdobywanie metalu, pucharow czy tez slaby. To bedzie dla mnie zobaczenie umiejetnosci, i porownanie ich. Ocenienie umiejetnosci, zgrania sekcji, jakze indywidualnych przygotowan, wykazanie sie odwaga, oraz pochwalenie sie tym, co umie.
Napisano Ponad rok temu
Uznanie aikido jako sztuki obrony jest stwierdzeniem niezwykle uproszczonym i nieprawdziwym, a powolywanie sie na filmy jako zrodlo dla potwierdzenia tej tezy jest nie tylko smiesne i naiwne ale nie majace nic wspolnego z rzeczywistoscia.Pozwole poprawic kilka osob, nie bede wymienial nickow. Aikido to nie sztuka walki, ani sport, to jest sztuka obrony. Czesto mozecie sie z tym spotkac w filmach, jak sie bronia. Ale to zobaczy tylko czlowiek ktory to trenuje..
Napisano Ponad rok temu
No ale udanego chwalenia się jaki z ciebie kozak :roll:
Napisano Ponad rok temu
No i dobrze, że promujesz takie cnoty jak:
ODWAGA - ( ciekawe gdzie ona jest w formach kihon dosa czy juiwazach)
SKROMNOŚĆ - "pochwalenie sie tym, co umie"
i ogólną wiedzę na temat Aikido i języka polskiego. :wink:
ehh proszę administratora o wprowadzenie egzaminu wstępnego na 'Vortal BUDO". Może wtedy Forum nie było by napchane tego typu dyskusjami. Chyba że Minister Edukcaji znów wprowadzi "amnestię" :? .
Myślę że ten temat już chyba nie będzie ewoluował w żadnym, wartym zużywania klawiatury, kierunku.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy się śmiać czy płakać 8O :? :roll:(...) Czesto mozecie sie z tym spotkac w filmach, jak sie bronia. (...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem skad ty wytrzasnales odwage w kihonie?? Widac ze nie wiesz co to wogole jest kihon, kihon jest to 6 cwiczen podstawowych, KTORE POMOGA W CWICZENIU I DOSKONALENIU TECHNIK. A po drugie, odwaga, to cecha charakteru, niektorzy jej nie maja, i aikido w tedy im nie pomoze, "Do odwaznych swiat nalezy".
Skromnosc?? A to juz sprawa osobista...
Szczepan, cwiczyles kiedys aikido?? Jezeli nie to sie nie wypowiadaj, a jezeli juz cwiczyles, to napewno za krotko by poznac tajemnice aikido, sztuki obrony. Jest ona niezwykle skuteczna jakze brutalna na ulicy oraz na treningu.
Jezeli chce ktos podyskutowac o Aikido zapraszam na rozmowe na gg:7277556. Dzisiaj nie bede na gg przed 22 pozniewaz zawody, a pozniej ukochany Grill ^____^
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Koncepcja "kontaktu" i "żywego uke" w sz
- Ponad rok temu
-
Gdzie ćwiczyc kenjutsu w wawie?
- Ponad rok temu
-
Aikido Yoshinkan
- Ponad rok temu
-
Fajne to Aikido:D
- Ponad rok temu
-
Aikido jako WF
- Ponad rok temu
-
Jaki powinien być instruktor aikido?
- Ponad rok temu
-
Egzaminy w aikido
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu 30.06-01.07.2007, komitet kolejkowy zapisy!
- Ponad rok temu
-
Fujimoto w Pradze
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu - decydujące starcie
- Ponad rok temu