16 czerwiec 2oo7 zawody aikido yoshinkan !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na stronie organizacji [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest podane że zawody sportowe odbendą się w następujących konkurencjach. 1. formy kata(kihon dosa) 2.walka reżyserowana(jiu waza) 3.pokaz aikido. być może i inne style aikido pójdą podobną drogą.
Dziadek się w grobie przewraca...
Napisano Ponad rok temu
To co robi szkoła Aikido Yoshinkan, powoduje u mnie smutek, ponieważ zaprzecza sensowi praktyki BUDO i jest sprzeczne z nauczaniem Ueshiby Morihei.
Ludzie opamiętajcie się co czynicie
Napisano Ponad rok temu
To co robi szkoła Aikido Yoshinkan, powoduje u mnie smutek, ponieważ zaprzecza sensowi praktyki BUDO i jest sprzeczne z nauczaniem Ueshiby Morihei.
Ludzie opamiętajcie się co czynicie
Zawody te są organizowane tylko przez trzy dojo, więc generalizacja odnosząca się do całego Yoshinkanu nie ma racji bytu.
Napisano Ponad rok temu
Tomiki,Nishio i Kobayashi sensei z tego co czytałem też nie byli przeciwni rywalizacji...
Napisano Ponad rok temu
na stronie organizacji [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest podane że zawody sportowe odbendą się w następujących konkurencjach. 1. formy kata(kihon dosa) 2.walka reżyserowana(jiu waza) 3.pokaz aikido. być może i inne style aikido pójdą podobną drogą.
... UFC Aiki-Pride :?
Ludzie, BUDO to nie sport , nie tylko Dziadek się w grobie przewraca, ale również Pradziadek
Zgadza się !!! W końcu Aikido to nie sport a Sztuka Walki -droga do i w poszukiwaniu wymiaru astralnego,niewiarygodne duchowe przeżycie, pozostawanie w jednej wielkiej rodzinie, sposób postrzegania otaczającego nas świata a nie jakies brudne zapasy :roll:
Całe szczęście, że przybywa ludzi o właściwym podejściu a takich "sportowców" co to z Aikido sobie walki urządzają - jest coraz mniej.
Samuraje się psia krew znaleźli.
> TROCHĘ POKORY
Dziadek się w grobie przewraca... Jak by żył i zobaczył co robicie z jego Aikido to by wam tak wszystkim wpierdolił, że by wam sie odechciało...
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem nie można o pewnych sprawach zapominać, gdyż jedno wychodzi z drugiego, a gdy zapomnimy o historii zapomnimy o tym co robimy i dokąd zmierzamy.
Oczywiście, że rywalizacja istnieje w każdej dziedzinie nawet w BUDO, ale jaki jest jej cel, medale?, zaszczyty?, sława?, jeżeli tak, to czy to jeszcze jest BUDO.
Napisano Ponad rok temu
Dziadek się w grobie przewraca... Jak by żył i zobaczył co robicie z jego Aikido to by wam tak wszystkim wpierdolił, że by wam sie odechciało...
... zawody sportowe odbendą się w następujących konkurencjach. 1. formy kata(kihon dosa)...
Kihon dosa (ruchy podstawowe) to patent Yoshinkanu - po to by łatwiej było prowadzić zajęcia z dużą grupą początkujących. Dziadek raczej tego nie wymyślił...
...2.walka reżyserowana(jiu waza) 3.pokaz aikido.
... na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] swego czasu mozna było znaleźć zasady oceniania - może jeszcze są, to sobie Bogumil poczytaj....
Hmmm.... ale wiesz co Bogumil, w sumie masz rację... a nawet idźmy dalej - turniej Aikido w klatkach... oceniamy stopień uszkodzenia stawu, siłę atemi i ogólny stan obrażeń uke...
Tam gdzie zaczyna się sport, tam kończy się Budo, i nie jest to mój wymysł. Po prostu zmienia się podejście do treningu i jego cel. A akurat Aikido i sport pasują do siebie jak pięść do oka...
Ale co ja tam wiem, ze mnie taki łorior jak z koziej rzyci raisen tasza...
być może i inne style aikido pójdą podobną drogą.
I krzyż im na droge. Ja tam i tak wolę mój aerobik.
Pozdrawiam
Sentiel
Napisano Ponad rok temu
Medale, zaszczyty i sława to raczej przypisuje się sportowi(zawodom) niż samej rywalizacji. Jeśli chodzi o rywalizację to bardziej przypisałbym ją do rozwoju strategii walki. Dają ci zestaw narzędzi i schematy ich użycia a cała zabawa polega na ich użyciu czyli na strategii walki, która jakby nie patrzeć jest i była stałym elementem wojen.Oczywiście, że rywalizacja istnieje w każdej dziedzinie nawet w BUDO, ale jaki jest jej cel, medale?, zaszczyty?, sława?
Można by powiedzieć, że "nie sztuką jest nauka technik tylko ich wykorzystanie w walce" ale techniki wcale nie są proste i to rzeczywiście jest sztuką tak samo trudną jak ich wykorzystanie.
Tyle ode mnie.
Napisano Ponad rok temu
Dziadek się w grobie przewraca... Jak by żył i zobaczył co robicie z jego Aikido to by wam tak wszystkim wpierdolił, że by wam sie odechciało...Chyba się nie znamy...
Hmmm.... ale wiesz co Bogumil, w sumie masz rację... a nawet idźmy dalej - turniej Aikido w klatkach... oceniamy stopień uszkodzenia stawu, siłę atemi i ogólny stan obrażeń uke...
Daj znać kiedy to będzie i ile startowe. Mnie zdobywane medeale puki co cieszą i chętnie zmierze się z Yoshinkanowcem w klatce.
Napisano Ponad rok temu
Acha Teraz dopiero zajażyłem Dziadek się w grobie przewraca bo sam by chętnie wziął udział... a tak to dupa.
Napisano Ponad rok temu
Po śmierci wziął się za bjjDziadek się w grobie przewraca...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak zdołałeś to powiązać, nie jestem w stanie zrozumieć. Sport jest wynikiem kapitalizmu? Czyli przed kapitalizmem sport nie istniał? W epoce feudalnej sport nie istniał? Ciekawe. Czyżby negatywne nastawienie do sportu wynikało ze studiowania dzieł Marksa i Engelsa?
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Witam w klubie. PUA ciągnie takie zawody dla dzieci od 6 lat.
Jest to prezentacja form pokazowych /układu technik/, w tym roku dojdzie kategoria kata z jo.
Tak to wygląda:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zawody nasze nie są w żaden sposób zamknięte dla innych szkół, także każdy może przyjechać i wystawić "zawodników".
Najbliższe będą w Lublinie, także 16 czerwca.
A co do maniaków ducha budo, zróbcie duży rozbieg i poszukajcie drzewa...
Cała akcja jest fajnym wydarzeniem dla dzieciaków, motywuje ich do zwiększonego wysiłku. Promuje aikido w świadomości ludzi, ściąga nowych adeptów do ćwiczenia. No i zwalcza "sekciarską" etykietkę, która jak czytałem niektóre posty nie jest przyczepiona bez powodu.
Mamy 21 wiek, samurajowie wymarli, a komercjalizacja nam nie zagraża, bo gra jest o pietruszkę.
Napisano Ponad rok temu
Przeciwstawiam aktywność fizyczną jaką jest sport(choć nie jestem jej przeciwny, sam gdy mogę uprawiam sport), od praktyki Budo, ponieważ tę praktykę traktuję jako odnalezienie siebie prawdziwego, takim jakim jestem, może jako zwierzę, które chce kogoś zabić, a może jako altruistę. Sport moim zdaniem tego nie daje, bo nie takie ma cele. Budo dla mnie to "esencja życia, to więcej, jak życie, to wyjście poza narodziny i śmierć, to bycie życiem i śmiercią, w tym momencie, w tej chwili, to przebywanie w stanie całkowitego przemienienia i obecności sprzeczności. Budo to tradycja, przez którą objawia się: prawdziwa esencja, tego co można nazwać: duch wyzwolenia, duch nieskrępowanej wolności, duch, który, mówi, że śmierć, to naturalna sytuacja, że śmierć to stan umysłu, który pozwala, przekroczyć ego i spowodować inaczej, głębiej spojrzeć na świat, samego siebie. Prawdziwe budo to kwintesencja ducha prawdy, modlitwy, mądrości, współczucia, harmonii, sprawiedliwości, współodczuwania, współistnienia to duch pełni".
Napisano Ponad rok temu
O, w mordę. 8O Pomijając chwilowo fakt, że ten "pseudo-filozoficzny bełkot" (pamięta ktoś jeszcze? ) obśmiałby każdy szanujący się japoński budoka, pomijając również to, że ktoś ci zrobił konkretne pranie mózgu, powiem tak: lecz się. Czy ty sam siebie słyszysz? "Duch prawdy," "modlitwa," "sprawiedliwość," "współodczuwanie," "współistnienie," "duch pełni." 8O :roll: Takie rzeczy to tylko w Erze! Do filozofów z tym, albo lepiej: do szamanów jakichś. Ewentualnie do kościoła. Ale z dojo won z sekciarstwem, zwłaszcza tak dalece posuniętym!Budo to tradycja, przez którą objawia się: prawdziwa esencja, tego co można nazwać: duch wyzwolenia, duch nieskrępowanej wolności, duch, który, mówi, że śmierć, to naturalna sytuacja, że śmierć to stan umysłu, który pozwala, przekroczyć ego i spowodować inaczej, głębiej spojrzeć na świat, samego siebie. Prawdziwe budo to kwintesencja ducha prawdy, modlitwy, mądrości, współczucia, harmonii, sprawiedliwości, współodczuwania, współistnienia to duch pełni".
A w temacie: sztuki i sporty walki uczą walki. Przy czym zdarza się, choć nie jest to regułą, że obok wyraźnych korzyści zdrowotnych wyrabiają pewne porządane cechy, takie jak pokora, punktualność czy systematyczność. Znajdzie się pewnie jeszcze kilka innych. To - oraz przysłowiowy pot, krew i łzy, czyli pokonywanie własnych ograniczeń - to jest budo. Tylko tyle i aż tyle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Koncepcja "kontaktu" i "żywego uke" w sz
- Ponad rok temu
-
Gdzie ćwiczyc kenjutsu w wawie?
- Ponad rok temu
-
Aikido Yoshinkan
- Ponad rok temu
-
Fajne to Aikido:D
- Ponad rok temu
-
Aikido jako WF
- Ponad rok temu
-
Jaki powinien być instruktor aikido?
- Ponad rok temu
-
Egzaminy w aikido
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu 30.06-01.07.2007, komitet kolejkowy zapisy!
- Ponad rok temu
-
Fujimoto w Pradze
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu - decydujące starcie
- Ponad rok temu