Specyfika? W której sztuce walki tak nie jest?BJJ ma akurat taką specyfikę, że duże rzeczy się technicznie robi.
Kompedium wiedzy-silownia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Np. zapasy. Tam technika jest ważna, ale dużo się robi siłowo.Specyfika? W której sztuce walki tak nie jest?
Ok. dobra siła jest przydatna tylko, jeśli idze w parze z techniką. Wytrzymalość jest o tyle ważna, że jeśli poziom techniczny jest wyrównany a któryś z zawodników ma kiepską wytrzymałość, po prostu sam się skończy po krótkim czasie.napisales, ze wytrzymalosc jest wazniejsza od sily. jesli spotka sie dwoch zawodnikow o jednakowym stopniu techniki, moim zdaniem wygra silniejszy, a nie wytrzymalszy.
Napisano Ponad rok temu
Ok. dobra siła jest przydatna tylko, jeśli idze w parze z techniką.
Ale tak samo jest przecież z wytrzymałością.
Dlatego ja bym postawił znak równości pomiędzy tymi obiema (siła i wytrzymałość) cechami. Sporty walki są najlepszym przykładem sportu wymagającego jak najbardziej wszechstronnego przygotowania - i na dobrą sprawę większej różnicy nie ma czy to będzie BJJ, MT czy MMA.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Szukam obecnie wiedzy na temat kilka konkretnych tematów z dziedziny treningu siłowego, odżywiania i takich tam. Może zrobić taki temat gdzie zrobimy zbiór dobrych merytorycznie linków z danych tematów?
Napisano Ponad rok temu
Powiedzcie mi co jest w końcu najlepszym rozwiązaniem.
Full Body Workout, Kompleksy Sztangowe czy może taki plan treningowy.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A może to połączyć np 2 dni FBW 2 dni Kompleks Sztangowy
Chcę przede wszystkim zwiększyć wytrzymałość mięśniową , siłę wydolność tlenową i schudnąć. Nad tymi dwoma ostatnimi pracuje biegając a jakbym miał wybierać siłę czy wytrzymałość wybrałbym wytrzymałość. Siła się zrobi później.
Kupiłem sobie karnet na siłkę i nie wiem jak mam na niej ćwiczyć. A chcę ćwiczyć 4-5 razy w ciągu tygodnia + 2 razy karate.
Tyle czasu się olewało treningi paliło papieroski i chlało browary hektolitrami ,że został 106kilowy FLAK z którego mam zamiar zrobić predatora.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A już myślałem, że sam będę musiał wkleić ten obrazek.[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
W sportach walki raczej nie należy przesadzać z treningiem siłowym. Dźwiganie dużych ciężarów usztywnia i czyni ciało podatnym na kontuzje. Lepiej trenować siłowo stosunkowo lekko i okresowo, dużo ćwiczeń wykonywać z wagą własnego ciała i wagą partnera, czyli stawiać na siłę specjalistyczną. Dźwiganie mega-obciążeń to bardziej zaspokajanie własnego ego niż coś faktycznie przydatnego w SW.
można z powodzeniem ćwiczyć na wyciągach. Tam masz też duże ciężary, zrobisz na wyciągach różne treningi itp. What's de problem.
Napisano Ponad rok temu
Mam 2 pytania:
1. Czy sensowne jest łączenie siłowni (FBW) oraz treningu HIIT (biegi)? Chodzi mi konkretnie o HIIT bezpośrednio po siłowni (20-30min sprint/bieg).
2. Czy trening FBW (2x/tyg) lepiej jest realizować poprzez ćwiczenie wszystkich (głównych) partii mięśni na każdym treningu czy jakoś rozdzielić ćwiczenia na konkretne mięśnie między treningami?
Moje pytania wywodzą się z faktu że mam tylko 2 (góra 3) dni na trening w tygodniu przez najbliższe 2-3 miesiące i chciałbym to jakoś efektywnie wykorzystać. Moim celem jest wydolnościowe przygotowanie się do treningów SW i zrzucenie paru kg.
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
--
Marcin
Napisano Ponad rok temu
A) zarzut siłowy x1, podrzut x2, ciężar pod podrzut, 5 powtórzeń całości
martwy ciąg x10, wiosłowanie sztangą w pochyle x6 (ciężar pod wiosłowanie), 2 powtórzenia calości
C) podciąganie x10, uginanie na poręczach x10, całość 2x
D) wyciskanie na ławeczce 3x, pompki klaskane x10
Robisz prze 30-40 min, potem na zakończenie 3-4 rundy na 'gorset' - proste i skośne - jakieś wznosy nóg, kółko, tureckie, ruskie skręty, hehe, scyzoryki, najlepiej w układzie od najcięższego do najlżejszego
Napisano Ponad rok temu
1- podciaganie z przysiadem 3-4 razy
2- pompki z obciazeniem (wyciskanie na klatke), wykroki z obciazeniem lub skoki na skrzynie
3- wyciskanie zolnierskie , martwy na prostych nogach
4- brzuch: 2 serie kolka po 8 razy i 3 x super seria wznosy nog na drazku i brzuszki w zwisie na drazku glowa w dol.
na zakonczenie 5-10 interwalow.
Napisano Ponad rok temu
trenujcie i podnoscie z tego wszyscy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sily masy kondycji wytrzymalosci wycinki??
Napisano Ponad rok temu