Kompedium wiedzy-silownia
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
--
Marcin
Napisano Ponad rok temu
jesli robisz obwody lub jakies kompleksy to hiit bym robil w dzien bez silki
Napisano Ponad rok temu
robilem te kompleksy z tnation i powiem szczerze lepsze efekty mialem na kompleksach do 6 powtorzen 5-6 roznych cwiczen gdzie nie odkladamy ciezaru z rak. Robi sie 4-6 takich kolek. Odpoczynek pomiedzy kompleksami trwa tyle ile wykonanie jednego takiego obwodu lub mniej. Przerwy sa bardzo wazne. A ssanie to mi sie po tym takie wlaczalo ze cala lodowke opierdalalem...
A mógłbyś tak mniej więcej opisać jak wyglądał ten trening lub podesłać jakiegoś linka czy cuś ?
Napisano Ponad rok temu
Np.
1- przysiad
2-wyciskanie z wyrzutem nog do nozyc nie wiem jak to nazwac taki wykrok i wstaje z hantlami uniesionymi nad glowe.
3-wioslo
4-martwy ciag
5-wyciskanie zolnierskie
6-zarzut z kolan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja robilem z hantelkami 2x 20 kilogramow wykonujac przynajmniej 2 cwiczenia dynamiczne.
Np.
1- przysiad
2-wyciskanie z wyrzutem nog do nozyc nie wiem jak to nazwac taki wykrok i wstaje z hantlami uniesionymi nad glowe.
3-wioslo
4-martwy ciag
5-wyciskanie zolnierskie
6-zarzut z kolan
w sumie nie wiem jak sila moze roznac na ciezarkach 20 kilo...kondycja itd owszem ale sila na 100 % nigdy w zyciu....
i hiit po obwodach czy podobnym treningu to kiepski pomysl, nie patrzac na to ze moze sie przetrenowac to chociazby z tego powodu ze taki hiit bedzie kiepski jakosciowo nie efektowny, po silowni jakies lekkie aeroby i tyle...
co do kompleksow wykonywanych jednym ciezarem kika cwczen pod rzad to dla mnie slaba opcja, a powodem jest to ze nie uwzglednia roznic silowych parti miesnowych, jak mam robic np barki i nogi jednym ciezarem to efekt bylby taki ze nogi by byly niedotrenowane a barki az nadto...
Napisano Ponad rok temu
Mylisz sie. Co sobote sparuje ma macie bez gi, z goscmi duzo silniejszymi ode mnie (przynajmniej na sztandze) i ciezszymi srednio 25 kg, kilkanascie lat, a czesto wiecej mlodszymi. Koledzy z silki zabrali sie za sztuki walki i juz sporo potrafia i... wygrywam m.in. dlatego, ze mam wieksza wytrzymalosc, potrafie przetrzymac ich huraganowe ataki i przejsc do ataku i znalezc jeszcze sile na poddanie. Fakt, ze potrafie lepiej gospodarowac energia, ale to sie nabywa z czasem. I chocby podwoili swoje wyniki np. w martwym ciagu (biora po jakies 200 kg, cos takiego mi sie obilo o uszy), nie zagroza mi. Ale jak poprawia technike, poruszanie sie, wytrzymalosc silowa...
Nie boje sie silniejszych i ciezszych, boje sie gosci, ktorzy potrafia przez cala walke nieustannie atakowac np. jedna technika i zameczaja na smierc. Mam takich dwoch sparinpartnerow i mimo, ze nie sa najlepsi w grupie, to omijam ich szerokim lukiem, jeden np. nieustannie chwyta do gardy, lapie za lape (ja sie uwalniam, a on znowu) i piec minut probuje wyciagnac balache, mimo obron, powtarza w nieskonczonosc. Nie daje mi szans na kontre, na przemieszczanie sie. K.. nienawidze tego. Wole kombinujacych technikow.
A co treningu pod bjj, grappling to nie ma co wywazac otwartych drzwi - sa gotowe zestawy - Couture, Maxvell, etc. GSP kombinuje i slusznie z tradycyjna gimnastyka przyrzadowa.
Acha... Dzis np. gracze w pinponga trenuja takze ze sztanga, czy z oporem, bo nie tylko sztanga stanowi opor - kettle, gumy, sztangielki, wlasne cialo.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i smialo jesi chcesz cwiczyc tylko 3 razy w tygodniu mozesz robic hiit po treningu silowym. Jak masz wiecej czasu to lepiej wrzucic pomiedzy silownia bo lepsza regeneracja powinna byc ;]
i hiit po obwodach czy podobnym treningu to kiepski pomysl, nie patrzac na to ze moze sie przetrenowac to chociazby z tego powodu ze taki hiit bedzie kiepski jakosciowo nie efektowny, po silowni jakies lekkie aeroby i tyle...
Jak rozmawiam z ludźmi to jedni mówią że "nigdy w życiu" a inni że "jak najbardziej" .
Przedstawiłeś bardzo sensowny argument przeciwko. Po siłce można nie mieć siły na dynamiczne i efektywne sprinty... Spróbuję raz takiego zestawu i zobaczymy.
Pozdrawiam
--
Marcin
Napisano Ponad rok temu
uwierz mi tez myslalem ze sily tak nie zrobie bo nie jest dla mnie problemem zrobic przysiady z 40 kilowym obciazeniem kilkanascie razy a jednak sie udalo i wlasnie o to chodzi ze z czasem znikaja dysproporcje w sile mniejszych partwii miesniowych i miesni stabilizujacych. Taki trening dobrze wykonany z odpowiednim ciezarem sprawia ze naprawde schodzisz omdlaly i chce ci sie zygac a wcale tak bardzo sie nie zsapiesz.
no tak dysproporcje znikaja, barki robia sie silniejsze nogi stoja w miejscu...jesli chodzi o tego typu treningi najlepsze jest ACT lub kompleksy jak pokazalem z T nation nic lepszego nie wymyslono jeszcze...
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
na silce najlepiej robic sile maksymalna (trojbojowo/dwubojowo), plus jakas kondycja szybka (sprinty, magiczna 50), a na macie uczyc sie tej sily uzywac (bo to jest najwazniejsze, mozna byc silnym a nie umiec tego uzyc na macie, jak mowi kubus. ja tak mam w tej chwili) i robic wytrzymalosc poprzez drille/sparingi (a nie pompki/brzuszki/przysiady/ inne badziewie..).
howgh.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy przy treningu nastawionym na redukcję lepiej stosować obwody czy FBW?
Pozdrawiam.
--
Marcin
Napisano Ponad rok temu