Witaj Sanjuro Yojimbo
Widze ze w końcu jakis nowy temat na forum, więc i ja się z chęcią wypowiem. Na samym poczatku uprzedzę ze narazie doczytałem tylko do 6 strony, jednak postanowiłem wypowiedzieć sie jusz teraz, z uwagi na to ze pewne rzeczy mogly by mi po prostu wylecieć z gowy.
Zacznę moze od podjętej przez Ciebie na bodajrze 5 stronie (ewentualnie +- 1 strona) wystrój vortalu. W jednym z postów chodziło Ci bodajrze o miniatórki zawodników (tych 4 gości) a w drugim chyba o reklamy.
Jak dla mnie te 4 emotikony przedstawiają: judokę (tradycyjny, kontaktowy), bjj (nowoczesny, kontaktowy), aikido (tradycyjny, nie kontaktowy) i mma (nowoczesny, pełnokontaktowy). W stos. tradycyjny-nowoczesny mamy remis 2-2. W stos. niekontaktowy (1), kontaktowy (2), pełnokotaktowy (1) tez jest zachowana "regóła złotego środka". Powiem więcej patrząc na tych 4 jagże różnych ludzików pierwszą moją myślą jest nie "tutaj tradycyjni mają gorze", ale 'pełna przekrojowość", ewentualnie "każdy znajdzie tutaj kąt dla siebie".
Teraz zapytam sie Ciebie, jagby to wyglądało gdyby tam oprucz np. judoki i boksera stało 2 aikidoków??
Uwaga 2 - chyba napisałes cos o reklamie (późno jest, mogę się mylić) - vortal budo nie jest instytucją ideologiczną sponsorowaną przez rząd i pojawiają sie tutaj reklamy osób\sekcji które skłonne są za banerek zapłacić. A że akurat w tym momencie więcej jest banerków szkół kontaktowych to jusz inna bajka. Sam pamiętam jak kiedys 3\4 banerki to było aikido i byłem tym lekko zniesmaczony, jednak pieniądz jest pieniądz.
inna Twoja wypowiedź
Ale już się nie mogę doczekać polemiki z nim, w stylu: MMA także trenują kolesie: "wrazliwi, subtelni, inteligentni, wyksztalceni i dla wlasnej przyjemnosci trenujący sobie...". Wink
Osobiście znam takich ludzi. Nawet całkiem nie dawno jeden z nich walczył zawodowo w formule MMA. Cichy, spokojny, wrażliwy. Zapewne sztukę tez kocha, ale MMA - to jest jego sport i lubi sprawdzić się na zawodach.
A wracając do głównej tezy przez Ciebie postawionej to moze podam kilka przypadków które tylko częsciowo zobrazują syt. (częsc tych arg. jusz padło, jednak myślę ze chciałbys w pełny wyczerpać temat).
Osobiście wywodzę się ze sztuk ogulnie nazwanych tradycyjnymi. Mówię tytaj o karate kyokushin (które swoją droga jak na karate jest dość nowoczesne). Wcale się nie zgadzam z twierdzeniem iż "tradycyjni" mają lżejsze treningi, mniej się moga nauczyc. Lat tam spędzonych nie żałuję.
Kolejna sprawa, te nasze karate było dość dobre. Trener dodatkowo opłacał zajęcia z trenerem z boksu. Karate - dobre nogi, Boks - dobre ręce = kick boksing. Było tanio, dobrze więc po co odrazu przechodzic.
Ale jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego i w pwenym momencie zapragnołem przejsc na bjj, a najlepiej to na MMA (co by kompletnie nie zatracic stycznosci z tym czego jusz się nauczylem).
Do sekcji MMA zapisałem się rok później niz planowałem z przyczyn czysto finansowych. Nie było mnie stac na treningi, i dopuki sam nie zaczołem zarabiac to o drogich treningach mogłem zapomnieć.
Zapewne jest wiec duzo "tradycjonalistów" ktorzy chcieli by trenowac nowsze style ale ich nie stac.
Kolejna sprawa. Wielu "nowoczesnych" zaczyna swoją przygodę z SW odrazu od kontaktowych. Mają (jak to kazdy nowy) nie odpartą chęc opowiedzenia światu o swojej fascynacji SW całemu światu. Jak to u nich jest świetnie i wogule. Osoby trenujące "tradycyjne" robią to jusz zwykle znacznie dłuzej, SW jusz im znormalniało. Nie podniecają sie jusz nim tak bardzo, aby każdego innego przekonac do swojej racji. Zreszta obecnie i tak jusz mamy bardziej spokojne i racjonane dyskusje niz jeszcze kilka lat temu jak bjj dopiero wchodziło i robiło "agresywny marketing". Teraz nawet bjj spowszechniało. Ludzie trenują dłuzej i jusz im się po prostu nie chce prowadzic internetowych wojenek o wyższosci jednego stylu nad drugim.
No chyba ze od czasu do czasu pojawi się kolejny "świeżak" , który postanowi zorganizowac kolejną krucjate w celu nawrucenia nie wiernych :? :? :? :?
Dobra, tyle reflekcji do strony nr.6 Jak przeczytam więcej to zapewne jeszcze cos skrobnę.
P.S. Uprasza się użytkownika Mate o zaprzestania swojej kruciaty przynajmniej w tym temacie - tutaj jusz chyba nikogo nie przekonasz, a jedynie obnizasz dość wysoki (jak narazie) poziom dyskusji.
pozdrawiam