Kyokushin czy Oyama
Napisano Ponad rok temu
Niestety kondycja konczy sie wraz z pewnym wiekiem. Znam to z autopsji.
Funakoshi tez umarl. I Dziadek umarl. I Oyama umarl.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Ja o nim wcale nie pisze. Ale z checia popatrzylbym jak silva walczy z takim np. morio higaonna. Znasz takiego dziadka?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale z checia popatrzylbym jak silva walczy z takim np. morio higaonna. Znasz takiego dziadka?
66 lat. Piękny wiek. A złudzenie, że w tym wieku można pokonać wyćwiczonego, wspomaganego młodego byczka jest jeszcze piękniejsze. Tak długo, jak długo się nie spotka takiego byczka należy je pielęgnować dla dobrego samopoczucia.
P.S. Instruktor tai chi zawsze nam powtarzał, żę dzięki tai chi można mieć czterogodzinny seks, widać za mało pilnie ćwiczyłem :? a z uwagi na płeć i wygląd Nama jakoś nigdy nie zweryfikowałem tych informacji.
Myślę że i dla mnie, Nama i dla pana Morio lepiej pewnych rzeczy nie sprawdzać.
Napisano Ponad rok temu
Mam wrazenie, ze wy wszyscy przeceniacie mozliwosci mlodych byczkow
Do tego dochodzi wycwiczyony umysl po dziesiatkach lat medytacji itd. Ale nie bede wam o takich rzeczach przeciez pisal bo wy w takie rzeczy nie wierzycie
Napisano Ponad rok temu
Pytanie konkursowe:
Z jakiej książki jest to cytat
Podpórka:
Nie został jeszcze sfilmowana
Napisano Ponad rok temu
Ninja ja wiem jedno - cialo sie starzeje. Z czasem wskutek wielu ruchow deformuje sie. Zwyrodnieniu ulega szkielet, czego kiedys w ogole nie bralem pod uwage, bo nie wiedzialem i Ty masz prawo nie wiedziec.
Wiem tez jedno - jak wychowujesz psa od malego - to mimo, ze juz dawno wyrosl i jakby klapnal zebiskami to urwalby Ci pol glowy, to tego nie robi, tylko bierze ogon pod siebie, jak podniesiesz reke.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Prosze juz nic nie pisz bo zajezdza mi to prostota.
K_P
Bardzo szkoda ze tego rodzaju filmy cie nie interesuja. W koncu przydaloby sie choc na chwile oderwac od K1 i prajdow. Moze bys z nich wyniosl cenna lekcje pokory.
Dobrze zdaje sobie sprawe z tego ze cialo sie deformuje, traci na szybkosci itd. sam to zaczynam odczowac. Mam zwyrodnienie kolan. Wlasnie od stylow sportowych ktore w bardzo szybkim czasie wyniszczaja organizm. Ale mniejsz z tym.
Ps. nie porownujmy ludzi do psow.
Zakonczmy ten temat. Ty zyjesz w swoim swiecie a ja w swoim i niech tak pozostanie.
Napisano Ponad rok temu
A inny medrzec "po owocach ich poznacie".
K_P
Napisano Ponad rok temu
Zeby zostal perfekcjonista i profesjonalista, a nie marzycielem - trzeba powtorzyc tysiace razy ten sam ruch. Np. moj kolega byly olimpijczyk w judo, powtarzajac osoto gari wyeksploatowal biodro. To danina jaka placi za trening przekraczajacy ludzkie mozliwosci.
Byc moze jestem ignorantem, a byc moze nie ogladalem tych filmow, ktore powinnienem. Podaj link. Czy to takze jest tajemnica?
K_P
PS. Nie porownuje ludzi do psow (choc prawde powiedziawszy nie widze nic w tym uwalczajacego ludziom, naprawde rzadko spotykam psy niegodnie sie zachowujace, ajesli juz tak to macal w tym reke czlowiek). Wskazuje mechanizm powstawania podleglosci i mitow.
Napisano Ponad rok temu
Przykro mi. W kazdym razie przy odrobinie dobrej woli moglbys poszukac czegos w necie.
Zajmie ci to troche czasu ale napewno cos znajdziesz.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
To właściwie oddaje całą prawdę na temat wizolowanych szkół i wielkich mistrzow.Cała ta dyskusja wynika właśnie z tej chorej typowej dla niektorych tradycyjnych szkół IZOLACJI.Łatwiej jest podtrzymywać mit gdy nie ma go kto obalić.Jakkolwiek piękne by były ideały głoszone przez nie to padają w starciu ze smutną rzeczywistością.Kurozialny przykład to pan profesor latami kontenplujący zasady działania łopaty i młody robol ktory rzeczoną łopatą wywija na codzien.Który bedzie wydajniejszy?Taka jest smutna rzeczywistość.Wiem tez jedno - jak wychowujesz psa od malego - to mimo, ze juz dawno wyrosl i jakby klapnal zebiskami to urwalby Ci pol glowy, to tego nie robi, tylko bierze ogon pod siebie, jak podniesiesz reke.
poz
Napisano Ponad rok temu
Ja widzialem filmy z Hiagonna, widzialem fimy z Ueshiba, filmy z Kimura, Funakoshiego widzialem tylko duzo zdjec. Widzialem tez filmy Oyamy - tylko w tym wypadku widzialem jego sparringi i rzeczywiscie zrobily na mnie wrazenie, tak samo jak Kimura, ale wiesz to byli ludzie ktorzy sparowali podobno sporo.Randori...
No comment stary.
Widzialem tez ostatnio na tym forum film jak czarny pas goju sobie radzil z zawodnikiem bjj - nie zadal ani jednego ciosu, podchodzil do proby 2 razy.
Aha ja osobiscie uwazam goju za styl o bardzo duzym potencjale.
Jak masz jakies filmy gdzie Hiagonna WALCZY z kims spoza szkoly ale nie takie jak robi kata albo deski rozbija ja chetnie zobacze
tu mozesz dac na sieci :http://www.yousendit.com/
Napisano Ponad rok temu
To trochę jak ze strzelaniem do tarczy: to,że trafiasz "10" za każdym razem na strzelnicy nie znaczy, że będziesz dobrym żołnierzem, że poradzisz sobie na wojnie - świadczy jednak o znajomości pewnych podstaw i posiadaniu bazy do dalszego szkolenia.
Odrzucanie sportu i zamykanie się w ciasnych ramach jednej szkoły MA to pomyłka. Bez czerpania z dobrodziejstw innych systemów nie masz szansy na rozwój. Jak wyglądał by dzisiejszy Kyokushin gdyby nie było w nim świczeń na workach i tarczach a jedynie kihon i makiwara? Czy MuayThai było by tak poważane gdyby nie położono ostatnimi laty większego nacisku na szkolenie w zakresie technik bokserskich?
Podumowując: sport - jak najbardziej, ale nie za cenę zamykania się w sztywnych ramach turnieju, samoobrona i tradycja - tak, ale nie kosztem izolacji.
Napisano Ponad rok temu
Jezeli zwyciescy turniejow, czy zawodow MMA, boksu, muay thai, zapasow, czy judo - nie sa gotowi do walki realnej - to kto jest gotowy?
K_P
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Europejskie Seminarium Shidokan - Polska 2005
- Ponad rok temu
-
Tuite-waza
- Ponad rok temu