BJJ -reaktywacja judo kodokan?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nikt nie zrywa z tradycją, bo chyba sama nazwa odwołuje się właśnie do korzeni. No chyba, żeby wierzyć w to, że Brazylijczykom brakowało inwencji odnośnie nazwy. Natomiast sama nazwa pokazuje też oprócz tradycji i rodowodu pewien postęp albo zmiany. Czasem się tak dzieje, że ktoś rewiduje pewne techniki cos dodaje, coś usprawnia. To naturalne ewolucja. Czasem ją blokują inni, np. w ramach jakiejś organizacji, wtedy delikwent decyduje się na własną drogę i powstają różne nowe style, udane lub zupełne dziadostwo, będące tylko komercją w świecie sztuk walki. Zresztą podobnych historii jak z bjj było wiele i pewnie się powtórzą.
Najważniejsze, co dało bjj, to nowe spojrzenie na element walki, który był wcześniej pomijany. Co jednak nie znaczy, że wszystko sprowadza się do tego, że walka w parterze i tylko w parterze to esencja sztuk walki. Niektórzy ludzie tak gadają i dobra, niech sobie gadają, to na pewno nie są żadne autorytety. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś poważny z BJJ obrażał innych i mówił, że ich styl jest najlepszy z wszystkich. A Ci mali krzykacze, jak tylko pojawi się coś nowego, spluną na swoje dawne ideały.
Odnośnie "czy to kiedyś już nie było??" Pewnie i było. Ludzkie pomysły nieraz wracają na przestrzeni wielu lat i niekoniecznie musza być kopią. Wystarczy obejrzeć Discovery.
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie czy w judo kadokan była praca w gardzie
Co masz na mysli ?
Czy bylo cos co chociaz przypominalo garde Bjj ? Nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak OT ( nie do konca )
Napisano Ponad rok temu
racja, jak ktos zapiol garde to od razu odklepywal z tej niemocy. o_OMam pytanie czy w judo kadokan była praca w gardzie
Co masz na mysli ?
Czy bylo cos co chociaz przypominalo garde Bjj ? Nie.
moze mi ktos wytlumaczyc co to jest ta cala walka garda, czy moze jest to cos tak b-o-s-k-i-e-g-o ze sie slowami opisac tego nie da ?
Napisano Ponad rok temu
moze mi ktos wytlumaczyc co to jest ta cala walka garda, czy moze jest to cos tak b-o-s-k-i-e-g-o ze sie slowami opisac tego nie da ?
Oj nie da sie opisac slowami, w dodatku dziwie sie co poniektorym ze pisza "Garda" przez male G
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ten na plecach zapial Garde [] a ten na gorze probuje ja przejsc
Polecam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] oraz http://www.forum-kul...showtopic=72687
wtedy szybko dowiesz sie o nurtujacych Cie kwestiach
Napisano Ponad rok temu
ale jak ten na dole sie podniesie, zlapie drugiego za reke i zapnie kimure to to bedzie Boska Walka Garda jakiej jeszcze swiat nie widzial - istna rewolucja w sztukach walki, dowod tego ze bjj jest najlepsze ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po drugie pytalem co to jest walka garda, a nie co to jest garda (nie znalazlem w googlach)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Sory faktycznie nie doczytalem pytania, walka garda a garda to roznica, jeszcze raz sory
Co do walki garda dobrze by bylo zeby napisal ktos dluzej trenujacy bjj niz ja
Walczac garda mozesz przejsc do innej pozycji, zalozyc duszenie, dzwgnie, kontrolowac przeciwnika... napisane po amatorsku wiec prosilbym kogos z wyzszej polki o opisanie koledze profesjonalniej na czym polega walka garda ;]
Pozdro dla judokow, bjjokow i calej reszty !
Napisano Ponad rok temu
nie obraź sie Jerzu ale wydaje mi sie ,że jestes jeszcze zbyt mlodym chlopcem abym chcial z tobą dyskutowaćJak nie chcesz urazić takich osób to, po co piszesz takie brednie. W każdej sztuce walki znajdziesz takich ludzi, o jakich pisałeś i nie wydaje mi się żeby było to zależne od tego, co trenują a raczej od ich dojrzałości. Nie odpowiedziałeś na moją propozycję dotyczącą seminarium.
8O :roll: :?
Nie obrażam się gdyż wydaję mi się, że jesteś już zbyt starym bucem na to, aby móc się silić na jakąkolwiek dyskusję w związku z tym używasz tego jakże mądrego i trafionego w 10 argumentu....
P.S. Jak przekroczę 30 będę mógł się do Ciebie zgłosić po poradę czy dopiero po 40 ??
Napisano Ponad rok temu
tzn jak ten na dole sie podniesie, zlapie drugiego za reke i ......
Na to pytanie uzyskasz odpowiedz na najblizszym seminarium Bjj (linki w dziale Bjj) tudziesz na treningu Bjj.
Owocnego treningu zycze.
Napisano Ponad rok temu
Do pierwszego UFC (jak i do kolejnych) Royce wyszedł jako zawodnik JJ, a nie BJJ. BJJ jest tylko odmianą JJ - ale jakie to kurwa ma znaczenie?
Jeśli o mnie chodzi BJJ może byc reaktywacja judo-kodokanu, czy zapomnianego chińskiego stylu pełzającej ośmiornicy - nie ziębi mnie to ani nie grzeje. Jeżeli od jutra BJJ bedzie się nazywało "srutututu kłębek drutu" - i tak będe je trenował.
henryk ma rację - tylko co z tego?
Napisano Ponad rok temu
Do pierwszego UFC (jak i do kolejnych) Royce wyszedł jako zawodnik JJ, a nie BJJ.
Podpisali go jako jiu jitsu ale on mowil sam mowil:
-I'm teach jiu jitsu, gracie jiu jitsu.
Na jego gi pisalo nawet Gracie Jiu Jitsu ....
Ale dyskusja zaczyna zmierzac nie w ta strone co powinna sugerowalbym skonczyc temat.
Napisano Ponad rok temu
tzn nie ma na tym forum nikogo kto by mogl w prostych zolnierskich slowach napisac co to jest walka garda ?Na to pytanie uzyskasz odpowiedz na najblizszym seminarium Bjj
Napisano Ponad rok temu
tzn nie ma na tym forum nikogo kto by mogl w prostych zolnierskich slowach napisac co to jest walka garda ?Na to pytanie uzyskasz odpowiedz na najblizszym seminarium Bjj
może ktoś to poprawi: walka gardą polega na sprowadzeniu przeciwnika do gardy (zapiecia mu nóg na plecach leżąc) i wyprowadzania z tej pozycji technik kończących. Ogólnie rzecz biorąc adepci bjj w przypadku przewagi siły, masy itp. przeciwnika strają się złapać go w gardę, gdyz ta pozycja bardzo dobrze pozwala na kontrolowanie oponenta i neutralizowanie jego przewagi.
Napisano Ponad rok temu
- zamknieta
- otwarta
- polgarda
- motyla
- pajecza.
Ale glowna idea polega mniej wiecej na tym, ze sa techniki z tych rodzajow gardy, ktore pozwalaja:
- zneutralizowac przeciwnika
- zmienic niekorzystna pozycje na dominujaca
- zalozyc technike konczaca.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy: zneutralizowac przeciwnika nie jest tym samym co: zalozyc technike konczaca. a jak nie to czym się różni??
"zneutralizować przewagę" a dopiero potem "zneutralizować przeciwnika"
o to chyba mi chodziło
a może nie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Odszkodowanie za kontuzje
- Ponad rok temu
-
co trenować?
- Ponad rok temu
-
Kiedy Wam przeszło?
- Ponad rok temu
-
Nowy z ?problemem? wiekowym
- Ponad rok temu
-
Nietypowe BOKKENY
- Ponad rok temu
-
Komercjalizacja SW
- Ponad rok temu
-
Sprint między stopniami - Na skróty przez Dany
- Ponad rok temu
-
I znowu temat o walce
- Ponad rok temu
-
Czy dobra taktyka???
- Ponad rok temu
-
Jaka sztuka walki jest najodpowiedniejsza dla dziewczyny??
- Ponad rok temu