Pompki
Napisano Ponad rok temu
Jak według was powinno się je robić? Na karate jak chodziłem uczyli mnie aby robić je na 2 pierwszych kostkach pięści (od palca wskazującego i serdecznego), na taekwondo widze, ze wszyscy robią na 3 pozostałych a trener ma nawet taką łape że wydaje mi się jakby robił na wszystkich naraz.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mi pompeczki sprawaja duzy problem-staram sie cwiczyc regularnie a i tak sukces,to 30 pod rzad :?
Napisano Ponad rok temu
pompki bardzo dobre cwiczenie na siłe ciosu 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak włansnie, bezwątpienia pompki robi sie na dwóch pierwszych kościach(tymi sie uderza) dziwi mnie dlaczego w teakwon do robią inaczej??
Pewnie dlatego, że jest to początkująca grupa i sporo osób ledwo co na 3 kostkach więc nawet o 2 ni chce myśleć, trener jak już mówiłem miałem wrażenie jakby miał tak dłoń zbudowaną jakby 2 kosta wcale nie wystawała i mógł robić na 4, musze się jeszcze przyjrzeć temu... Nie wiem czy coś wcześniej na ten temat było mówione bo dołączyłem dopiero po paru tygodniach do sekcji.
Osobiście staram się robić na dwóch kostkach, ale gdy te zaczynają odmawiać posłuszeństwa bo akurat robimy dużo pompek to przechodze na 3 kostki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wytrzymalosc vs silajak to jest z pompkami? Znam ludzi,ktorzy wyciskaja spore ciezary,ale kiedy przychodzi robic pompki,to wymiekaja.z olei czesto niepozorni goscie potrafia machnac taka liczbe pompek,ze az sie serce"dziwuje".co decyduje o "sile pompowania"?
mi pompeczki sprawaja duzy problem-staram sie cwiczyc regularnie a i tak sukces,to 30 pod rzad :?
i tyle
2 pierwsze
na stolkach rzadza :wink:
Napisano Ponad rok temu
A co do robienia pompek i wytrzymałości to polecam postać w podporze parę minut i dopiero robić serię, a i potem jeszcze postać, dopóki łydki, brzuch i ręce nie zaczną drżeć, a z czoła pot nie zacznie kapać na podłogę
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorki za sarkazm, ale "coś takiego dziwnego od lat we mnie siedzi, że wkurze mnie arbitralność postaw i wypowiedzi".
Napisano Ponad rok temu
Tak jest! Mam wrażenie, że na świecie istnieje tylko jeden słuszny sposób robienia pompek, tak jak jest tylko jeden słuszny sposób robienia kupy. Koniecznie rano zaraz po kawie. Wszystkie inne sposoby są błędne i nieuchronnie prowadzą do poważnych zaburzeń osobowości. A gdyby tak zastanowić się nad wpływem układu rąk na zmianę obciążenia poszczególnych mięśni i więzadeł stawowych? Mogłoby wyjść na to, że coś wtym jednak jest. Ale po co ryzykować utratę przekonania, że wiem już wszystko.
Hehe Sloniak :-)
Otoz to, Ross Enamait w swoich [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (szukajta na DC) opisuje 30 rodzajow pompek, zaleznie od zadanego celu.
Ale swoja droga, Sloniak powiedz, to prawda co mi do glowy kladli, ze dwie pierwsze kostki sa mocniejsze, a pozostale sa bardziej podatne na kontuzje podczas uderzenia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale swoja droga, Sloniak powiedz, to prawda co mi do glowy kladli, ze dwie pierwsze kostki sa mocniejsze, a pozostale sa bardziej podatne na kontuzje podczas uderzenia?
Prawda, ale to nie tylko z powodu ich mocy, co raczej z fizjologicznego ich ustawienia w osi kości przedramienia. Nie zwalnia nas to jednak od obowiązku względem siebie samych, by obciążać nadgarstek i pozostałe kości śródręcza. Typowe seiken ma nie tyle umacniać co utrwalać ustawienie ręki w fizjologicznym ustawieniu i wzmacniać właśnie nadgarstek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja bym was zapytal o inny aspekt pompek. czy robic pompki majac dłonie blisko tułowia czy szeroko??
To zalezy od miesni, ktore chcesz cwiczyc.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Biodro
- Ponad rok temu
-
Rodzynki
- Ponad rok temu
-
KONTUZJA !!!!! POMOCY
- Ponad rok temu