Re: Katana vs. długi miecz
bo byli cipasami... jakby naszych wyszkolili w 2 mieczach to by nie bylo bitwy pod grunwaldem bo by krzyzakow sklepali duzo wczesniej
A pozatym najslawniejszy o ile sie orientuje samuraj -Musashi Miamoto(czy to byl Jubei)czemu byl najlepszy i zabijal kazdego kto mu podskoczyl?- bo walczyl dwoma mieczami...fakt historyczny :wink:
Double The Sword-Double The Fun
Jasne ,ze oczywiste ,takie rycerzyki kiedys poslugiwaly sie prymitywna technika ,wyjebane zbroje i cep cep mieczami.
Dziwne ze taka prymitywne technike praktykuje sie do dzisiaj (jak np. te traktatowe rycerzyki) ...zero finezji
Jeszcze ktos tam pisal ze atakowano pchnieciami najmniej chronione miejsca zbroi .....no wow jakie to mosialo byc ciekawe...
Musashi to właśnie przypadek ekstremalny, jako że o kontynuatorach jego tradycji ucho moje nie słyszało.
Nie chciałbym szerzyć plotek, więc w razie czego prosze o sprostowanie, ale obiło mi sie o uszy, że Musashi podłapał niejako swą szermierkę od Hiszpanów. Rapier z lewakiem miałby być tu źródłem... Rapier z lewakiem, podkreślam, nie zaś dwie jedynki, co jest pomysłem kuriozalnym.
Obawiam się jednak, że kolega nie pojmie, póki nie spróbuje...
Dyskusja zeszła niestety gdzieś w głęboki rynsztok, ja zaś nie mam sił ni ochoty tłumaczyć dłużej rzeczy podstawowych miłośnikom szermierki według Hollywood. EOT.