Re: Katana vs. długi miecz
a propo mieczy - faktycznie, może i nie znam się na bractwach, ale to nie powód żeby mówić że NIC nie wiem. po prostu uważam że katana i wogóle stal japońska jest najlepsza ( była ) na świecie, bez względu na to, co sie mówi. nieprzypadkowo wiele z mieczy było wykuwanych przez lata ( nawet ponad 10 )
To własnie dlatego, że ruda miała kiepską jakość.
A słyszał pan o stali damasceńskiej?
i nieprzypadkowo kiedyś badania któregoś z muzealnych okazów pokazały iż był wykuty z ponad 3.000000 warstw stali - i proszę mnie nie pytać jak to możliwe, badanie nie było tajne, a sfałszowane tym bardziej nie.
Najpierw masz dwie warstwy, jak złożysz i skujesz, to masz już 4, potem 8, następnie 16, w piątym podejściu uzyskasz 32, po czym 64...
Jak widzisz, nie jest to takie straszne. :wink:
Przynajmniej tak mi się wydaje... :roll:
nie orientuję sie w kwestii zbroji średniowiecznej, raczej wiem więcej o zbroji jap[ońskiej, i choć to prawda, że miecze za główny cel stawiały sobie cięcia i pccnięcia w miejsca nieosłonięte ( a takich było sporo ) to jednak mało kto miał czas w bitwie zauważyć gdzie jest to miejsce - po prostu ciął, także miecze z tej racji musiały również być na tyle wytrzymałe, aby ciąc zbroję.
Mi zaś zdaje się, że bitwy pełne były pachołków mających za osłonę środki dalece mniej efektywne niż stalowe płyty. Niech mnie ktoś naprostuję, jeśli się mylę, ale czy miecz u samuraja, tak jak i w Europie, nie był raczej bronią boczną, dobywaną na bitwie, gdy innych środków nie stało?