sensei Jacek Wysocki 7 dan
Napisano Ponad rok temu
No kto miałby to zrobić w przypadku wysockiego? jakaś chłopaczyna ze stażem 10 letnim? i druga sprawa: co miałby oceniać? przesunięcie stopy o 5 cm? czy płynność? to indywidualna sprawa wychodząca w skuteczności a tą jak wiemy w aikido zmierzyć się nie da.pomijajac drażliwą kwestię skuteczności - dlaczgo nie da się ocenić techniki? tak z ciekawości pytam.....
ehe - pewnie się da zmierzyć, tylko się jeszcze taki nie urodził (albo juz umarł) co by to sprawdzać chciał
Napisano Ponad rok temu
Ja się Broń Boże nie gniewam. Mamy teoretycznie demokrację i wolność słowa. Każdy mówi to co uważa byle by innych nie obrażał. Jeśli czujesz się urażona przepraszam. Chodziło mi tylko o stwierdzenie FAKTÓW.
demokracja i wolność słowa na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] buahahahahaha - koega nowy? :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Doncam,SZCZEPAN TO SZCZEGÓLNIE DO CIEBIE BO TWOJE KOMENTARZE SĄ POPROSTU PONIŻEJ PASA! CHOCIAŻBY ZE WZGLĘDU NA LATA PROKTYKI I STOPIEŃ MISTRZOWSKI NALEŻY SIĘ J.W. SZACUNEK
Ja nie komentuje jego umiejetnosci w aikido. Znam bardzo duzo ludzi majacych 5,6,7 dany i ZADEN (moze poza jednym, niechlubnym wyjatkiem) nie zachowuje sie tak jak Jacek.
Szacunek sie zdobywa, wlasnie dzieki m.inn. odpowiedniemu postepowaniu na macie i poza nia. Szacunek nie spada z nieba, ani nie jest przywiazany do stopni.
6 czy 7 dan, szczegolnie z tytulem shihana, to sa bardzo wysokie stopnie i taki gosciu w pewnym sensie reprezentuje juz nie siebie ale aikido w ogolnosci. Reprezentuje swoja osoba i swoim zachowaniem idee, ktore Dziadek nauczal. Do niego stosuje inne niz do normalnych aikidokow, bardzo surowe kryteria ocen.
Napisano Ponad rok temu
Czepiasz się chłopaka, może nie wiedział no 8)demokracja i wolność słowa na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] buahahahahaha - koega nowy? :wink: :wink:
i nie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tylko [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] do kroćset
Napisano Ponad rok temu
a miałobyć tego ten? :wink:Ech, Fiod, ty znowu "ten tego"
Napisano Ponad rok temu
Teraz zreszta będą musieli placic wiecej za treningi, bo przeciez cwicza już u 7 dana....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Slyszalem bowiem, ze 7 dan amatorski = 1 dan zawodowy.
Napisano Ponad rok temu
Czepiasz się chłopaka, może nie wiedział no 8)demokracja i wolność słowa na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] buahahahahaha - koega nowy? :wink: :wink:
i nie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tylko [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] do kroćset
nie żebym polemizował, ale w okienku adresu mam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
......no ale ja to truskawki cukrem posypuje... 8)
Napisano Ponad rok temu
Czy dany Wysockiego to sa amatorskie, czy zawodowe ?
Do opty..czegoś tam
Troszkę pokory chłopie. A najlepiej będzie jak się dobrze wyśpisz i przeczytasz jeszcze raz te bzdury które napisałeś. Pozdrowienia ze Szczecina. P.U.A. FOREVER
Napisano Ponad rok temu
gdzie mój socom?, zaraz ja tu...nie żebym polemizował, ale w okienku adresu mam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
gdzie mój socom?, zaraz ja tu...nie żebym polemizował, ale w okienku adresu mam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
nie wiem co to jest socom, ale na wszelki wypadek BARDZO PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKO CO NAPISAŁEM DO 7 POKOLENIA WSTECZ. JEST MI NIEZMIERNIE PRZYKRO I OBIECUJĘ POPRAWĘ!!
no - już możesz schować tego socoma 8)
Napisano Ponad rok temu
Bardzo ładne choć naiwne pytanie!
Na przykład w grze GO są rzeczywiście dany amatorskie i zawodowe.
Bardzo różniące się siłą.
Ale wracając do aikido warto sie zastanowić czy stopnie nadawane przez różne osoby i organizacje są sobie równe.
Moim zdaniem 7 dan Wysockiego to mniej więcej tyle samo co 5 dan Hoffmanna. A dla przykładu 8 dan Cognarda to niej więcej tyle co 6 dan Bonemaison.
Ale to tylko moja prywatna opinia na podstawie obserwacji bardzo wielu osób z wysokimi stopniami w aikido.
Stopnie są zawsze rzeczą umowną, a ich główny cel to zaznaczenie hierarchii wewnątrz grupy która je uznaje, dlatego np. panowie Murat i Kondratowicz mają po 10 danie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uprasza się o niewkłądanie kija w mrowisko. :-)
Moim zdaniem 7 dan Wysockiego to mniej więcej tyle samo co 5 dan Hoffmanna.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo ładne choć naiwne pytanie!
Na przykład w grze GO są rzeczywiście dany amatorskie i zawodowe.
Bardzo różniące się siłą.
Ale wracając do aikido warto sie zastanowić czy stopnie nadawane przez różne osoby i organizacje są sobie równe.
Moim zdaniem 7 dan Wysockiego to mniej więcej tyle samo co 5 dan Hoffmanna. A dla przykładu 8 dan Cognarda to niej więcej tyle co 6 dan Bonemaison.
Ale to tylko moja prywatna opinia na podstawie obserwacji bardzo wielu osób z wysokimi stopniami w aikido.
Stopnie są zawsze rzeczą umowną, a ich główny cel to zaznaczenie hierarchii wewnątrz grupy która je uznaje, dlatego np. panowie Murat i Kondratowicz mają po 10 danie.
Widzę jednak, że nie wszyscy mogą się pogodzić z tym, że sensei Wysocki otrzymał z rąk senseia Savegnago 7 DAN. Z Waszych rozwarzań wynika, że skoro Ueshiba nadał 8 DAN H.Kobayashi'emu a ten 8 DAN Savegnago a ten z kolei 7 DAN Wysockiemu to gdzie tutaj widzicie jakieś DAN'y amatorskie i zawodowe ! Chyba za dużo w gierki gracie ! A co to znaczy że ten DAN to mniej więcej ten DAN ? Pogódzicie się z tym, że ma 7 DAN i tyle. Jeżeli dla Was to nic nie znaczy Wasza sprawa fakt pozostaje faktem i nic tego nie zmieni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W aikido nie ma zawodów jak to wspomniał Fiodor trudno porównywać różne organizacje nadają różne stopnie podnoszac min prestiż swoich klubów na danym terenie. Jak dla mnie stopień nie ma takiego znaczenia jak umiejętnosć przekazywania wiedzy a jeżeli już chodzi o stopnie to nadane przez obecnego doshu albo przez niego uznane
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kata
- Ponad rok temu
-
Aikido Pijanego Mistrza
- Ponad rok temu
-
relacje ze staży z Tamura sensei...
- Ponad rok temu
-
gabaryty:)
- Ponad rok temu
-
staż z Etienne Leman Sensei 6 Dan Aikido - szczegóły ????
- Ponad rok temu
-
Staż z Fujimoto Sensei - zdjęcia
- Ponad rok temu
-
Struktura Shu, Ha, Ri i poznanie Shoshin - komentarze
- Ponad rok temu
-
Struktura Shu, Ha, Ri i poznanie Shoshin
- Ponad rok temu
-
Jak wyglądają u was treningi ??