Wasze Kulinarne Hity...
Napisano Ponad rok temu
Jako zapalony wędkarz podam przepis na jedną z ulubionych przeze mnie wersję pstrąga.
Pstrąg zapiekany w miodzie jest naprawdę przepyszny ... 8)
No to jedziemy ...
Skladniki:
3 jednoosobowe pstrągi (znaczy jeden pstrąg na osobę),
mąka (do obtoczenia pstrąga),
sól,
oliwa,
masło,
miód (najlepiej płynny),
migdały,
orzechy włoskie, laskowe itp.
Pstrągi najpierw patroszymy, myjemy, suszymy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Następnie układamy w brytwannie, lub szklanym naczyniu jeden obok drugiego (ja wolę szklaną brytwannę, nie trzeba pózniej przekładać). Polewamy płynnym miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami. Zapiekamy w temp. ok.180-190 st.C przez 10-15 min. W tym czasie na patelni robimy sos:
1 łyżka masła,
sok z 1 pomarańcza,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki miodu,
wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy do połączenia ze sobą. Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polewamy je sosem. Ozdobić można plastrami cytryny i pomarańczą oraz czymś zielonym.
A mówią, że faceci nie lubia kucharzyć
Napisano Ponad rok temu
Dajcie mi jakiś ciekawy przepis na chinszczyzne to coś jutro pokombinuje
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest całkiem niezły.
Proste i szybkie, a smakuje naprawdę git.
Napisano Ponad rok temu
a spagetti tez jest super
Napisano Ponad rok temu
Saku, przepis na prostą i tanią niby-chińszczyznę.
Potrzebne są:
pierś z kurczaka
olej/oliwa z oliwek
mieszanka chińska (najlepiej Bonduelle, Hortex. te tanie to gówno, zupę z tego można robić najwyżej)
sos:
sos sojowy
ocet winny
koncentrat pomidorowy
przygotwanie:
rozgrzewasz olej w garnku/rondlu/woku, wrzucasz na to pokrojonego w kawaleczki kuraka. obsmazasz to kilka minut w goracym tluszczu. po 5 min wrzucasz do tego mieszanke chinska (zamrozona!!!), dusisz pod przykryciem do zmiekneicia warzyw (ok 15 minut). wody nie dolewasz, bedzie z warzyw.
pod koniec duszenia dodajesz sos: zmieszane 2 lyzki koncentratu+dwie łyżki sosu sojowego + 2 łyżki octu winnego.
do tego gotujesz ryż i masz super posiłek w 20 minut (jak zaczniesz ryż gotować równolegle, czyli masz w domu minimujm dwa garnki )
Smacznego
Napisano Ponad rok temu
Mustafa, to danie to się pilaw nie nazywa. Pilaw to takie żarełko bodajże z Mongolii (z jakiś stepów w każdym razie) oparte głównie na ryżu, baraninie i warzywach. Procedura przygotowania jest dość upierdliwa, jak się ktoś chce bawić to poproszę ojca o przepis... ale zabawy z tym sporo.
Pilaw ochodzi z okolic Indii jest obecny także w kuchni arabskiej może coś Ci sie pomyliło ale ja jestem pewny że to pilaw....
Napisano Ponad rok temu
Zresztą chrzanić nazwę, smaczne toto jest
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Skladniki +/- 2 osoby
1 para filetow z piersi kurczaka
1/2 kilo pieczarek
2 srednie cebule
Koncentrat pomidorowy, lub pol puszki pomidorow siekanych.
okolo 100ml czerwonego polwytrawnego wina (np Merlot)
Pieczarki umyc i jesli sa mniejsze podzielic na polowki, jesli wieksze to na cwiartki, usmazyc, gdzy juz beda dochodzily, dodac posiekana cebule, jak cebula sie przysmazy calosc wrzucic do garnka i przykryc
Filety z piersi qrczaka umyc, podzielic na male porcje, rozbic, obtoczyc w mące i wrzucic na patelnie z goracym olejem. Jak sie przytumienia wrzucic do garnka (tego samego co pieczarki i cebula) i przykryc.
Dodac koncentrat pomidorowy lub pomidory, wino i gotowac na malym gazie, jak sie porzadnie podgrzeje i przegryzie mozna podawac.
Napisano Ponad rok temu
Ulubione to Flauta
Tortille + farsz pikantny z chili, kurczaka, papryki, cebuli, pieczarek i gęstej śmietany.
Bardzo sympatyczna potrawa, polecam
Napisano Ponad rok temu
Dobra kulinarni eksperci potrzebuje dobry przepis na ciasto do pizzy. Bo te co mialem do tej pory byly kiepskie.
Ależ proszę bardzo - przepis z gatunku tych, których nigdy nie pamiętam przed rozpoczęciem pracy, a potem samo już leci
- 3 szklanki mąki
- ok 7 dag drożdży (najlepsze w kostce, ale suszone też mogą być, tylko musisz dobrać ilość - przeważnie na opakowaniu jest przelicznik)
- odrobina ciepłego mleka (jako jedzonko dla drożdży)
- 3/4 łyżeczki cukru (patrz wyżej)
- 3, 4 łyżki oliwy z oliwek (jak najlepszej - ciasto będzie delikatniejsze )
- woda
- sól, bazylia, tymianek, oregano, czosnek... i inne śmiecie, które chcesz wsadzić do ciasta.
I robimy - drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i podlewamy mleczkiem. I niech jedzą Jak się troszkę rozpłyną i namnożą, czyli po ok. 5 - 10 min wsypujemy mąkę, trochę soli (szczypta), wlewamy oliwę i miąchamy - najlepiej łapą, żeby "czuć" ciasto. Konsystencja ma być zwarta, twardawa, ale elastyczna. Jeżeli z samą oliwą nie wychodzi taka dolewamy ciut wody - na wyczucie. Gdy ciasto jest wyrobione robimy zgrabną kulkę, obsypujemy trochę mąką i odstawiamy przykryte (czystą) ścierką pod kaloryfer (jeszcze można )
Po 20-30 min ciacha powinno być o połowę więcej. Wtedy zaczyna się zabawa - trzeba je wyrobić raz jeszcze, ale delikatnie. Ja przeważnie dowalam tam mnóstwo "śmieci" czyli właśnie suszony, albo lepiej - miażdżony świeży czosnek, garście ziół.
Na wierzch co tam chcemy.
Piecze się to standardowo, do zbrązowienia się brzegów - trzeba tylko uważać, żeby nie przeschło za bardzo. Dobrze zrobione ciacho robi się cieniutkie jak papier, jest mięciutkie, ale się nie "drze" i nie trzeba zbierać nadzienia z kolan
Życzę smacznego
Napisano Ponad rok temu
Dajcie mi jakiś ciekawy przepis na chinszczyzne to coś jutro pokombinuje
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest całkiem niezły.
Proste i szybkie, a smakuje naprawdę git.
Ten przepis z "Tutaj" rewela - w weekend upichciłem - POLECAM!
Napisano Ponad rok temu
3-4 osoby
1/2 kg ziemniaków
3-4 filety kurczaka(indyka)
1/2 kg marchwi
1/4 kg seleru
1/4 kg pietruszki
1/2 kg cebuli i pory
1/2 pomidorów
słoik oliwek
Prosta sprawa.
na niskim ogniu układamy warstwami (na oliwie) ziemniaki,mięso,potem po kolei warzywa. Dusić około 40 min(można troszkę podlać sokiem pom.) , potem dodać pomidory i oliwki i jeszcze z 30 min. dusić.
Dodać przyprawy:sól,pieprz,oregano,tymianek.
I smacznego
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak zwiekszyć szybkość w wing tsunie ??
- Ponad rok temu
-
tak se ponazekam...
- Ponad rok temu
-
Czy oplaca sie brac kreatyne
- Ponad rok temu
-
Jak podniesic szybkosci i dynamike, przydatne cwiczenia
- Ponad rok temu
-
HMB
- Ponad rok temu
-
naciągnięcie mięśna pachwiny
- Ponad rok temu
-
Skurcze...mięśni
- Ponad rok temu
-
[Trening] HIIT - High Intensity Interval Trening
- Ponad rok temu
-
Sprzęt turystyczny.
- Ponad rok temu
-
zakwasy a rozciaganie
- Ponad rok temu