
Przepis:
Składniki:
Makaron Włoski "penne rigate" - rurki karbowane ścięte pod skosem (najlepiej w paczkach z niebieskim akcentem i włoskimi napisami ;-)
Pomidory w puszcze 2 szt. (bez skórki – ewentualnie mogą być z kartonika – najlepiej Włoskie)
Parmezan tarty 1 paczka (ser)
Fasolka biała w puszcze 1 sztuka
Cebula 2 średnie
Czosnek 3 ząbki
Bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie (solić według upodobań) uważać aby nie rozgotować makaronu .
Do głębokiej patelni (lub garnka nadającego się do podsmażania) nalać oleju i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (2 średnie cebulki) – posolić i smażyć na złoto (ważne aby cebulka nie zgorzkniała). Kiedy cebulka już jest podsmażona wylać na nią zawartość 2 puszek pomidorów. Posolić, popieprzyć, dodać bazylii (3 szczypty) i wcisnąć 3 ząbki czosnku. Przykryć pokrywką i poczekać 10 minut (co chwilkę mieszać). Po 10 minutach dodać białą fasolkę z puszki (wcześniej odcedzić – dodać samą fasolkę). Jeżeli pomidory trochę odparowały dodać przegotowanej wody (0,5 szklanki). Sprawdzić smak, ewentualnie troszkę doprawić. Po doprawieniu gotować jeszcze z 20 minut na małym ogniu. I sos gotowy.
Po ugotowaniu makaronu odcedzić go i wylać na niego ¾ z ilości przygotowanego sosu, dodać tartego parmezanu (sporo) i dokładnie wymieszać.
Podawać na głębokich talerzach lub miseczkach, polać sosem i posypać jeszcze parmezanem.
Smacznego
