Wasze Kulinarne Hity...
Napisano Ponad rok temu
Przepis:
Składniki:
Makaron Włoski "penne rigate" - rurki karbowane ścięte pod skosem (najlepiej w paczkach z niebieskim akcentem i włoskimi napisami ;-)
Pomidory w puszcze 2 szt. (bez skórki – ewentualnie mogą być z kartonika – najlepiej Włoskie)
Parmezan tarty 1 paczka (ser)
Fasolka biała w puszcze 1 sztuka
Cebula 2 średnie
Czosnek 3 ząbki
Bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie (solić według upodobań) uważać aby nie rozgotować makaronu .
Do głębokiej patelni (lub garnka nadającego się do podsmażania) nalać oleju i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (2 średnie cebulki) – posolić i smażyć na złoto (ważne aby cebulka nie zgorzkniała). Kiedy cebulka już jest podsmażona wylać na nią zawartość 2 puszek pomidorów. Posolić, popieprzyć, dodać bazylii (3 szczypty) i wcisnąć 3 ząbki czosnku. Przykryć pokrywką i poczekać 10 minut (co chwilkę mieszać). Po 10 minutach dodać białą fasolkę z puszki (wcześniej odcedzić – dodać samą fasolkę). Jeżeli pomidory trochę odparowały dodać przegotowanej wody (0,5 szklanki). Sprawdzić smak, ewentualnie troszkę doprawić. Po doprawieniu gotować jeszcze z 20 minut na małym ogniu. I sos gotowy.
Po ugotowaniu makaronu odcedzić go i wylać na niego ¾ z ilości przygotowanego sosu, dodać tartego parmezanu (sporo) i dokładnie wymieszać.
Podawać na głębokich talerzach lub miseczkach, polać sosem i posypać jeszcze parmezanem.
Smacznego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hhehehe...ja uwielbiam makarony i robie dobre spaghetti (podobno)
Chwal się tu przepisem na "spaghetti a-la Mustafa"
Napisano Ponad rok temu
A jedliście kiedyś "spaghetti pesto"? ?? (czy jakoś tak)
To jest taki sos z bazylii i innych ziół.
Napisano Ponad rok temu
1)Na olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić.
2)Na cebulę wrzucić ryż i podsmażyć (chwilkę)
3) Do podsmażonego ryżu dodać wody(tak by przykryła ryż oraz 1/2 drobno posiekanej marchewki) oraz kostkę rosołową.
4)Przykryć to wszystko i dusić
Ja kostkę rosołową najpierw rozpuszczam we wrzątku,bo wtedy równomierniej się wchłania w ryż. Kontrolować ilość wody(Jak za mało to dolać, jak za dużo to odsunąć pokrywkę i odparować.
Sos robię kupny(Ma ktoś jakiś przepis)?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Produkty:
makaron typu spaghetti ok. 100-150 g na osobę
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku na osobę
suszona lub świeża papryczka chili
Wykonanie:
makaron gotować al'dente, ja trzymam w wodzie o minutę krócej niż pisze na opakowaniu - jest wtedy perfekt. Wodę w tym przypadku można posolić, w przypadku makaronów do których mamy zamiar dodać słony sos, nie solimy!! Na 3-4 minuty przed wyjęciem makaronu - oliwę rozgrzać na patelni, jednak nie przesadzać - to nie tłuszcz do smażenia, kiedy będzie gorąca zmniejszyć ogień po patelnią. Na rozgrzaną oliwę wgnieść czosnek ( nie mamy ugniatarki - zmiażdżyć boczną stroną noża i drobno posiekać )i w zależności od upodobań dodać chili. Kiedy nie lubimy baaaardzo ostrego, można ze świeżych papryczek usunąć gniazda i pestki - będzie łagodniej. Makaron odcedzamy, w miarę dokładnie i na minutkę wrzucamy na patelnię szybko mieszając. Całą gorącą zawartość znowu wrzucamy do cedzaka. Nadmiar oliwy zostaje usunięty. A teraz na talerze, doprawiamy odrobiną parmezanu i - NIEBO W GĘBIE. Nie polecam przed randką, no chyba, że zjecie razem. Aha, w przypadku suszonych papryczek chili, jeżeli rozcieraliście je palcami - BARDZO, BARDZO DOKŁADNIE umyjcie ręce. Najlepiej kilka razy. Przed randką nawet kilkanaście. Domyślcie się czemu.
Smacznego!
Napisano Ponad rok temu
PopieramDobra kulinarni eksperci potrzebuje dobry przepis na ciasto do pizzy. Bo te co mialem do tej pory byly kiepskie.
Napisano Ponad rok temu
Ja oprócz zapożyczonego sosu do spaghetti robię niezły ryż do chińszczyzny(Od znajomej dostałem przepis).
1)Na olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić.
2)Na cebulę wrzucić ryż i podsmażyć (chwilkę)
3) Do podsmażonego ryżu dodać wody(tak by przykryła ryż oraz 1/2 drobno posiekanej marchewki) oraz kostkę rosołową.
4)Przykryć to wszystko i dusić
Ja kostkę rosołową najpierw rozpuszczam we wrzątku,bo wtedy równomierniej się wchłania w ryż. Kontrolować ilość wody(Jak za mało to dolać, jak za dużo to odsunąć pokrywkę i odparować.
Sos robię kupny(Ma ktoś jakiś przepis)?
Z tego co sie orientuje taka potrawa nazywa sie Pilaw....
Napisano Ponad rok temu
2. Polecam spaghetti alla puttanesca (gdzies juz wstawialem ten przepis, dlatego tez podaje tylko link): [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
3. Co zas pizzy sie tyczy:
tak na 7 pizzy (rozmiaru wloskiego!)
maka - 1 kg,
oliwa - kieliszek,
sol - 2 lyzki,
woda mineralna (niegazowana) - decydujemy my
drozdze - najlepiej piwne, ile? czym wiecj tym szybciej ciasto urosnie, ale bardziej sie bedzie czulo drozdze...
Wyrabiamy ciasto ok. 3 godzin wczesniej
przykrywamy na 10 minut mokra sciereczka
nastepnie dzielimy ciasto na czesci i formujemy kulki (panetti), obtaczamy w mace i zostawiamy az wyrosna (pizzaiolo z ktorym rozmawialem mowil az o 12(sic!) godzinach, wszystko zalezy od ilosci drozdzy)
i juz, jak nam "panetti" urosna, rozwalkowujemy ciasto (a w zasadzie formujemy je przy pomocy rak, troche oliwy na wierzch, sos i mozzarella i mamy Margherite - krolowa wszystkich pizzy
Osobiscie z tego przepisu nie korzystalem, ale moj kolega robil i wyszlo!
Napisano Ponad rok temu
Ja oprócz zapożyczonego sosu do spaghetti robię niezły ryż do chińszczyzny(Od znajomej dostałem przepis).
1)Na olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić.
2)Na cebulę wrzucić ryż i podsmażyć (chwilkę)
3) Do podsmażonego ryżu dodać wody(tak by przykryła ryż oraz 1/2 drobno posiekanej marchewki) oraz kostkę rosołową.
4)Przykryć to wszystko i dusić
Ja kostkę rosołową najpierw rozpuszczam we wrzątku,bo wtedy równomierniej się wchłania w ryż. Kontrolować ilość wody(Jak za mało to dolać, jak za dużo to odsunąć pokrywkę i odparować.
Sos robię kupny(Ma ktoś jakiś przepis)?
Z tego co sie orientuje taka potrawa nazywa sie Pilaw....
Bardzo możliwe. Otrzymałem ten przepis bo pasuje do sosów chińskich, ale sam ryż zrobiomy w ten sposób jest też niczego sobie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak.ryz oczywiscie do tego sie daje surowy? tzn mam na mysli bez wczesniejszego podgotowania itd?
Napisano Ponad rok temu
Z kotów wolisz, czy gołębi?Dajcie mi jakiś ciekawy przepis na chinszczyzne to coś jutro pokombinuje
Quasimodo - zazwyczaj używam wyciskarki, ale w niektórych przypadkach, kiedy chcę by kawałeczki czosnku były zarówno wyczuwalne jak i widoczne, rozgniatam czosnek boczną stroną ostrza noża i kroje to co zostało na drobne kawałeczki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobra kulinarni eksperci potrzebuje dobry przepis na ciasto do pizzy. Bo te co mialem do tej pory byly kiepskie.
Hmmm - ja ciasto do pizzy robię wg następującej receptury (sama się wypracowała metodą prób i błędów)
W szklance letniej wody z dodatkiem cukru (pół łyżeczki do herbaty) rozczynić pół kostki drożdży (takiej standardowo dostępnej w spożywczych - ja się kieruję zasadą "za jakość się płaci" i zazwyczaj kupuje najdroższe dostępne - sprawdza się) odstawić na około 15 min. Następnie odważyć ok 40-45 dkg mąki (mąka z oznaczeniem "400" ) dosypać łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę (dużą - zupową ) masła, rozczynione drożdże i ok 2 łyżeczki oleju z oliwek. Ciasto wyrobić bardzo dokładnie i w odstawić przykryte "ściereczką" na ok 30 minut.
Później wiadomo :wink:
Ja ciasto - zgodnie z powyższymi proporcjami rozkładam na dużej blaszce o rozmiarach piekarnika (lubię niezbyt grube)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najprostsze w wykonaniu i doskonałe Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino.
Na rozgrzaną oliwę wgnieść czosnek ( nie mamy ugniatarki - zmiażdżyć boczną stroną noża i drobno posiekać )
AAAAAAAA!!! już mi się podoba :wink:
Napisano Ponad rok temu
- makaron polecam kupować włoski, na co dzień świetna jest np. Barilla, jeżeli chcecie coś extra, są sklepy z importowanymi makaronami, tam można kupić cuuuda - droższe, ale smak nieporównywalny
- makaron gotować pół minuty, minutę krócej niż podano na opakowaniu, będzie jędrny, smaczniejszy
- jeżeli sos lub inne dodatki będą słone - nie solić wody do gotowania
- ZA NIC W ŚWIECIE NIE LAĆ UGOTOWANEGO MAKARONU ZIMNĄ WODĄ!!
- makaron po odcedzeniu, wrzucić do garnka i polać niewielką ilością oliwy z oliwek, nie będzie sie kleił i będzie miał cudowny aromat ( nie stosować, gdy bazą sosu jest oliwa - nie ma sensu )
A taraz do rzeczy:
Składniki:
- makaron typu spaghetti 100-150g na osobę
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- suszone pomidory w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- duże krewetki królewskie ( mrożone są w każdym supermarkecie )
- bazylia ( polecam kupić w doniczce świeżą - bez porównania lepsza niż suszona ), odrobina oregano
Wykonanie:
Makaron do wody i niech się gotuje. Kilka płatów pomidorów wyciągamy z zalewy, odsączamy delikatnie z zalewy i kroimy drobniutko. Ponieważ są baaardzo słone, nie dodajemy soli ani do makarony, ani do niczego innego. Krewetki wrzucamy pod ciepłą wodę z kranu, jak trochę odmarzną, można oddzielić ogonki, ale niekoniecznie. Czosnek traktujemy jak zwykle, mażdżymy, siekamy. Podgrzewamy oliwę, jak będzie gorąca zmniejszamy gaz pod patelnią, dodajemy posiekane pomidory, czosnek, trochę bazylii, troczę oregano i krewetki. Krewetki obracamy, mają sie smażyć minutkę, góra półtorej. Jak dłużej, będą twarde. Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy zawartością patelni, mieszamy, znowu odcedzamy ( żeby nie tonął w oliwie ), na talerze, parmezan - smacznego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak zwiekszyć szybkość w wing tsunie ??
- Ponad rok temu
-
tak se ponazekam...
- Ponad rok temu
-
Czy oplaca sie brac kreatyne
- Ponad rok temu
-
Jak podniesic szybkosci i dynamike, przydatne cwiczenia
- Ponad rok temu
-
HMB
- Ponad rok temu
-
naciągnięcie mięśna pachwiny
- Ponad rok temu
-
Skurcze...mięśni
- Ponad rok temu
-
[Trening] HIIT - High Intensity Interval Trening
- Ponad rok temu
-
Sprzęt turystyczny.
- Ponad rok temu
-
zakwasy a rozciaganie
- Ponad rok temu