cięcia, pchnięcia, garda
Napisano Ponad rok temu
a jak cięcia w tym chwycie? chodzi mi tez o to co robic z drugą ręką...
uchwyt reverse: ciecia - jak w boksie (sierpy i haki - w roznych plaszczyznach)
dzgniecia - na odlew (w kicku jest takie uderzenie dozwolone - backhand )
a co z druga reka?
jak wyglada garda z nozem - defensywna? ofensywna (pewnie niejeden z Was cwiczy tez ataki nozem)?
o walce nozem nie mam pojecia; teoretyczne obrona przed atakiem - niby cos tam powinienem wiedziec..
w biblioetce wizialem 2 ksiazki o szermierce (dosyc stare) myslicie, ze wartobyloby je poczytac? sa tam opisane techniki.
oj chyba warto byloby !!
pozdro
Napisano Ponad rok temu
cięcia - generalnie szybkie, w róznych płaszczyznach -tą strona noza która jest ostra, sposób wykonania ciecia determinuje konstrukcja noza-inaczej wykonujesz je ciężkim bowie(raczej nadgarstkiem) a inaczej sztyletem(całym przedramieniem-nadgarstek mam usztywniony).
wolna ręka (od noza oczywiście ) zawsze przed sobą i też w ruchu-słuzy mi do obrony i do mamienia przeciwnika (bardzo lubie wykonać atak własnie na tę rekę u oponenta jak zapomina ze to tez cześc jego ciała) najlepiej jak jest zabezpieczona -np. owinięta kurtką lub dobrze trzymać w niej kurtę za kołnierz.
o reverse lepiej niech się wypowie ktos kto na tym się rozumie lepiej
kooniu
Napisano Ponad rok temu
w biblioetce wizialem 2 ksiazki o szermierce (dosyc stare) myslicie, ze wartobyloby je poczytac? sa tam opisane techniki.
oj chyba warto byloby !!
pozdro[/quote]
Chris zawsze powtarza. Boks - Gradpułowa, Szermierka - Czajkowskiego, on to przeczytał, zrozumiał i dlatego taki mądry jest - tak twierdzi :wink:
Napisano Ponad rok temu
szermierka, boks, i w/łaściwie chyba wszystkie sztuki walki maja pewne podstawowe zasady i mozna doswiadczenia przenosić- chociazby praca nóg - w nozu też "nogami" wygrywa się starcia
kooniu
Napisano Ponad rok temu
w chwycie floretowym NIE wyprowadza sie pchniec jak uderzen prostych w boksie. Anatomia.
w reverse pchniecia wcale nie na odlew, moga byc bardzo krotkie i szybkie, choc pchniecie na dol wymaga pewnej gimnastyki.
nie przepadam za trzymaniem drugiej reki za daleko od ciala, raczej blisko, choc tez nie przycisnieta kurczowo (trzymanie sie za kolnierz odradzam, moglbys nie zdazyc z parowaniem).
najlepiej wybrac sie z atrapa do jakiegos parku i zlozyc sie na jakims drzewku do ciec i pchniec w roznych uchwytach. Przy okazji skoryguje to sposob trzymania, jesli zle bedziesz trzymac, albo noz wyleci Ci z reki, albo rozboli Cie ona.
Kooniu, ciezkim bowie z nadgarstka, a sztyletem calym przedramieniem ? Nie pomylilo Ci sie cos ? 8O
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
nie nie pomyliło - jak mam cięzszy nóz uderzam cieciem tak jakbym strzelał z bata taki strzał z nadgarstka - majac kukri tak wykonuje równiez pchniecie przez wrzucenie ze tak powiem , lekkim nozem wykonuje to inaczej sam nóz nie ma takiej energii musze ciac cała łapą
cholera musiałbym to pokazać(macham teraz przed kompem i usiłuję to opisywać :wink: )
kooniu
Napisano Ponad rok temu
w chwycie floretowym NIE wyprowadza sie pchniec jak uderzen prostych w boksie. Anatomia
oczywiście tak mozna tylko pushdagerem mają normalny nóz dłoń jest inaczej ułozona, w pozycji nawrócenia, (grzbiet na górze) lub odwrócenia ale sam ruch ramienia do przodu jest podobny jak przy prostym w boksie. Anatomia
kooniu
Napisano Ponad rok temu
majac kukri tak wykonuje równiez pchniecie przez wrzucenie ze tak powiem
no to jakim cudem przy wrzuceniu nie angazujesz reki 8O ??
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Jesli dobrze (?) w koncu zrozumialem, pracujesz calym cialem niezaleznie od rodzaju noza, natomiast koncowka ciecia jest inna w zaleznosci od typu noza? Tak ?
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kooniu
wczoraj pociołem flaszkę po pepsi zeby jakos to spróbować opisać-łatwiej jest zrobic niz wytłomaczyć-jedno jest pewne nie będzie koniowej ksiazki o nożu:twisted:
Napisano Ponad rok temu
"szermirka" - wężowski
"szablą i piórkiem "- ktos tam..
ksiazki wydane w latach siedemdziesiatych
a "boks" gradopolowa w necie jest "publikowany - polskiboks.pl
no i w ogole z boksem troche mialem i dalej mam do czynienia.. na treningach jj.
czyli materialy mam dobre.. tylko teraz trzeba je efektywnie wykorzystac..
kolejne pytanie mam...
trenujecie walke nozem na treningach? czy tylko sami? czy jak? jakies filmy instruktazowe macie? czy tylko wlasne doswiadczenia zdobyte podczas walk atrapami (pisakami) z partnerem?
ja sam bym musial probowac... ewentualnie z partnerem - ktos chetny by sie na bank znalazl
wiec gdzie trenujecie? skad czerpiecie wiedze?
Napisano Ponad rok temu
no wiesz... :?"szablą i piórkiem "- ktos tam..
Wojciech Zablocki.
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Mars
Napisano Ponad rok temu
kooniu
ps. wiem że to ciut off topik ale w końcu miecz to baaaaardzo duży nóż :twisted:
Napisano Ponad rok temu
a Polsce ofkors.
nic wiecej Ci niestety nie powiem.
ale mi sie "zbiera", zeby sobie go calego skompletowac.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sayoc - Birmingham
- Ponad rok temu
-
Bokserski reverse...?
- Ponad rok temu
-
I bron ci nie pomoże jak spotkasz capoerzystę :-)
- Ponad rok temu
-
Cięcia vs. pchnięcia - ciężka brygada Bałakława
- Ponad rok temu
-
Praca nóg...
- Ponad rok temu
-
podstawy; materialy instruktazowe !!
- Ponad rok temu
-
destrukcyjna siła noża
- Ponad rok temu
-
Hanwei Practical Katana 1070-GT .... pomoz mi...
- Ponad rok temu
-
jak zmieniac uchwyt z prostego na odwrotny ?
- Ponad rok temu
-
władca pierscieni-broń
- Ponad rok temu