Re: Systemy i sztuki walki, a ulica. Częste pytania nt ulicy.
Trening bez sparingu??Alez bardzo prosze.
Wyglada to mniej wiecej tak ze naprzeciwko siebie staja dwie osoby(cos nowego
). Zalorzmy ze ja jestem osoba wykonujaca technike. Partner uderza np. cki na twarz (standardowy prosty) i to wlasnie jest istota Aikibudo na takie uderzenie a Aikibudo niema jako tako typowych blokow!! Zamiast bloku stosujemy wejscie w twarz przeciwnika badz od razu na reke jesli jest taka mozliwosc , zalezy od sytuacji(podczas randori w tedy to wlasnie wychodzi niewiemy jaki atak , niemozemy sobie z gory przewidziec jaka techinke chcemy robic wszystko wychodzi w trakcie , ulamki sekund) i w tym momencie wykonujemy techinke.W Aikibudo niema wymiany ciosow!!! Niema czegos takiego ze partner uderza raz drugi trzeci , chyba ze np. osoba poczatkujaca(badz z innej sekcji) robi techinke na poczatku blokuje uderzenia, w tedy naprawde bardzo latwo wyprowadzac kolejne uderzenia , kopniecia. Wie to kazdy kto sie sparuje. Lecz wlasnie nie o to chodzi , jedno derzenia mam wejsc i skonczyc z przeciwnikiem barzo dobrze to obrazuja filmiki na stronie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (zachecam do ogladania , co pomoze zrozumiec w jakims stopniu istote Aikibudo bez treningu 8) ).
Teraz co nieco o partnerze atakujacym. Ma on atakowac jak najlepiej potrafi, tak jak by chcial trafic swojego partnera(oczywiscie na osobach poczatkujacych tak sie nie uderza
).Jesli robiacy technike dobrze ja wykona niema szans aby atakujacy zdolal wyprowadzic jakikolwiek inny atak. Nie jest tez osoba bezwladna, samo dobre ustawienie cialo,praca na nogach przy uderzeniu daje solidna pozycje trudna do ruszenia, jesli atakujacy zauwazy podczas robienia na nim techniki ze moglby trafic wykonujacego , pokazuje mu to uderzajac(w szelaki sposob,)przechwytujac badz kopiac . Tak sie uczymy jak sie powinno wykonywac techinke najskuteczniej, gdzie trzeba sie zaslonic, jak reke tzrymana ustawic zeby zaslonic sie od drugiej . Szukamy w ktora strone partenr ma problem z rownowaga , gdzie jest slaby a gdzie jego sila jest najwieksza. Ta sama zasada obowiazuje podczas innych atakow.
Oczywiecie to jest trening, zakladamy ze jednak sie zpozniamy i przeciwnik pierwszy wyprowadzil cois , juz nas chwycil.
Ludziom sparujacym sie bardzo latwo wejsc uderzeniami na twarz poprzez ustawienie ich gardy blisko twarzy(nasza garda jest wysunieta w przod).Tak samo jesli chodzi o chwyty badz proby trzymania , zawsze taka proba zaczyna sie zamachami , w tedy bardzo latwo wejsc obojetnie czym czy to prostym czy front-kickiem.
Regis:) napisał:
ja tam nie wiem ale wydaje mi się, że dobrze opanowany low-kick może nam w walce bardziej pomóc niż jakaś nigdy nie przećwiczona śmiercionośna technika Exclamation
Właśnie na tym polega 'Paradoks Kano'
No pewnie ze moze pomoc , Aikibudo niewyklucza takich wariantow . Parakos kano ?? Tu wlasnie pojawia sie niewiedza ludzi ktorzy przez krotki okres czasu trenowali niewiem czy style tradycyjne bo oprocz Aikibudo innego niepoznalem. Mysla ze nic tu nieda sie nauczyc , a tutaj trzeba poswiecic bardzo wiele czasu na trening i zrozumienie istoty kazdej techniki.A trening ten ma za zadanie nauczenie cialo ruchu, reakcji. Wiekszosc osob chce szybko efektow, dlatego zapisuja sie na kick-boxing, box czy karate bo szybko sie ''naucza'' uderzac kopac , beda sparingi i beda mysleli ze umija sie bic, bo klepia kumpli na treningach, powodzenia zycze.Czy tez pojda do szkol Aikido bo fajne to jest i im wszystko wychodzi po roku treningu , zapraszam na treningi u Nas a zobaczycie ze bedzie ciezko wam cos zrobic. Dobrym fighterem bedzie sie po min 5 latach jakiegokolwiek MA. Wszystkie sparingowe szkoly to SPORTY WALKI i nie maja za duzo wspolnego ze SZTUKAMI WALKI
Taki sobie krociutki poscik, mam bnadzieje ze jesli ktos to przeczytal do konca to sie nie nudzil .
Pozdrowienia