[quote name="budo_Fiodor"]
A propo aikido
, 20% technik OK, pozostałe: rozwój psychofizyczny, takie jest moje zdanie, m
am 2 dana w tej sztuce walki trenowałem je kiedyś ostro. Pisałem też kiedyś dlaczego tylko 20% i dlaczego dla kogoś kto chce nauczyć się bić odradzam je, poszukajcie w archiwum.
Z tymi textami że jest gdzieś super aikido albo "to właśnie ja ćwiczę skuteczne aikido" jest bzdurą, jeśli ktoś dodaje do aikido lowkicki i uderzenia (tak jak ja kiedyś) wcale nie zmienia sytuacji, bo to już nie jest aikido, tym bardziej paplanie że aikido jest we wszystkim, w uderzeniu, w kopnięciu (nastawienie) itp. to stek w sumie nie wiem czego ale myślę że takich textów już nikt nie pisze? Aikido jest piękne i niech takim pozostanie.[/quote]
Bo chyba nie umiecie czytać jak się pisze małymi literami?
[quote name="budo_europe"]
aikdo daje mi mozliwosc wyboru
nie mosze jak nieche po wejsciu za plecy lamac uke
[/quote]
Każda MA i system dają wybór - to nie ten temat.
pozatym moze sie zdziwisz ale wszystkie te techniki (na zdjeciach) juz dawno robilem na zajeciach AIKIDO (pewie doznasz szoku, ale i tak zaraz poprosisz o jakis filmik i inny dowod ....a ja mam to gdzies bo nie dla ciebie sie ucze ale dla siebie) [/quote]
ZAPOZYCZENIA! Patrz - FIODOR!!!
zreszta pewnie wiesz ze wykonanie techniki (na zdjeciu na tej stronie )2
czesto i silnie prowadzi do urazu ...... wiadomo czego [/quote]
Ehh - tylko tej techniki nie ma w aikido- hę?!
a i chciales wiedziec co takiego tlumaczyli mi na tych wszystkich zajeciach .... no np. zachowanie sie przy kilku napastnikach, i jak wykorzystywac ludzkie odruchy....... zreszta sam pewnie wiesz wielki znawco ze combat to nie tylko prosty sierp i kilka uderzen lokciami nogami
[/quote]
O czym teraz opowiadasz?
oj Combat mam nadzieje ze sie spotkamy za jakies 20-30 lat ciekawe kto kogo zajebie
[/quote]
Wiesz mało jest ludzi którzy byliby tacy hura-do-przodu na sparingach...
zreszta co jest mielismy pisac o karate a nie o AIKIDO ????????[/quote]
Nie ja zacząłem...
jezeli wiesz tyle o aikido??
[/quote]
Słuchaj!! Ja piszę ogólnie - nie rozumiesz TWOJ PROBLEM.
treningach) to zajrzyj na ta strone niezel opracowane :wink:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]kacik techniczny /Unieruchomienia
nie pisz o czym nie masz pojecia!!!!!!!!!![/quote]
Nie tu widze technik o ktorych rozmawiamy...
ps. pewnie jak zwykle zmienisz tenat [/quote]
To Ty nie odpowiadasz na pytania!!!
ps. napisz jeszzce i udowdnij ze pozostale techniki (ze zdjec) przydaly ci sie (sa skuteczne w realnej walce ) kiedykolwiek w zyciu (zastanawiam sie jak czesto jestes atakowany bejzbolem czy nozem)[/quote]
To NIE MA ZNACZENIA. NIE DYSKUTUJEMY teraz o zastosowaniach - ale o obecności pewnych rzeczy w kanonie technik. Taki byleś pewny - że te techniki są w aikido - NIE ZMIENIAJ TEMATU.