Combat zapominasz o jeszcze jednym aspekcie: nie wszyscy są gruboskórnymi napakowanymi drabami którzym trzeba mocno przy... żeby poczuli. Niektórzy są powiedzmy "niepredysponowani" :wink: Ja na przykład jestem astmatyczną istotą, której skórę mozna przeciąć paznokciem :wink: przy wzroscie niemal 170 nosze buciki 35 , łapki mam w analogicznym stosunku, zawsze ważyłam ok 50 kilo ( ostatnio zrobiłam sie cieższa o jakies 4 - poszły w mieśnie) ((i do tego mam jeszcze 89 na 59 na 90 choć to częściowo zasługa treningu)) i jakie to ma konsekwencje?
1 -o treningu niczego "skutecznego" :wink: :wink: :wink: nie moze być mowy
2 -mam nie wychodzić wieczorem z domu albo znaleźć se coś napakowanego i z nim wszędzie łazic???
3 -moge sobie potrenować jakies beznadziejne cuś co da mi złudne poczucie, ze coś umiem i mogę sie obronić, i przez to jeszcze większy wpier ... dostać
może na moją wypowiedz ma wpływ to że przedwczoraj po 7 miesiącach TKD zaliczyłam swoje pierwsze deski - razem ze znacznie silniejszymi kolegami - i "łudzę sie" ze technika ma znacznie wieksze znaczenie niz "brutalna siła" :wink: :wink: ale założe sie ze 5 lat "nawalanki" nie dałoby mi wiecej
mam nadzieję ze nikt nie zrozumie mnie zle - nie mam złudzeń ze mam szanse w realnej walce, ale na pewno mam szanse w razie czego zyskać okazje do sp... rintu :wink: :wink: a dzięki treningowi ów sprint moze być szybki :wink: :wink: i jeszcze jedno "bezsensownie widowiskowy" trening TKD uczy jeszcze jednego - skakać :wink: hehe a to moze ułatwić ucieczke :wink: :wink:
zajmij się tym, co najlepsze - ostrzem. nie musisz być silna... :wink: