Karate shotokan, a karate tradycyjne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Noo jak shotokan i tradycyjne karate to to samoMój trener powiedział ,że Karate Tradycyjne jest bardziej kwadratowe.
Trenuje karate Shotokan
Napisano Ponad rok temu
Szkoda, że nie jest to rzeczowy artykuł techniczny o shorin ryu tylko znów przytyki do tego, że ktoś ma inne zdanie.Przezytaj artykół w nawym numerze BUDOJO o karate tradycyjnym ....
Napisano Ponad rok temu
Wiem , że zaraz zostanę potępiony za moje słowa przez gości z W.S.I. ale miałem możliwość porównania tych szkół w momencie, gdy na nasze treningi przyszli zawodnicy z tradycyjnego (klub im się rozpadł) i wspólnie stwierdziliśmy że różnic jest bardzo wiele. Co nie umniejsza faktu że baza wyjściowa jest ta sama, ale "naleciałości" bardzo zmieniły charakterystykę tego stylu.Dla mnie (ale to moje zdanie) to dwie różne rzeczy, chociaż pokrewieństwo jest widoczne.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś shotokan w Polsce właśnie tak wyglądał jak teraz w karate tradycyjne. Oczywiście nie było takiego aparatu pojęciowego jak teraz, nie było takiej systematycznej analizy jak teraz, ani tak wielkiej wiedzy jaką teraz mamy o karate tradycyjnym. Jednak kiedyś w Polsce ćwiczono tylko i wyłącznie takie karate. Potem przyszło WUKO -> WKF i zaczeto majstrowac przy dobrym karate shotokan tak, że wyszło z tego karate WKF. Ci sami zawodnicy startują w MP karate WKF i w MP karate shotokan, ci sami sędziowie je sędziują, tak samo przygotowuje się do tych zawodów i tak samo ćwiczy się na treningach... Nie chce tu robić wykładu ale wychodzi mi, że karate WKF = karate shotokan /PZK/. Nie liczę różnic w kolorze napięstników, walki sanbon shobu od ippon shobu, podziału na kategorie wagowe czy walki bez kategorii - zawartośc jest wciąż taka sama...
Nie gniewaj się, ale wydaje mi się, że ćwiczysz karate WKF nie zaś shotokan...
Pozdrawiam
dan
Napisano Ponad rok temu
Ci sami zawodnicy startują w MP karate WKF i w MP karate shotokan, ci sami sędziowie je sędziują, tak samo przygotowuje się do tych zawodów i tak samo ćwiczy się na treningach... Nie chce tu robić wykładu ale wychodzi mi, że karate WKF = karate shotokan /PZK/. Nie liczę różnic w kolorze napięstników, walki sanbon shobu od ippon shobu, podziału na kategorie wagowe czy walki bez kategorii - zawartośc jest wciąż taka sama...
Prawda, ale nalezy jeszcze rozroznic to co cwicza w szkolach tzw. karate tradycyjnego. Ja piszac KT mam na mysli karate cwiczone pod egida PZKT... A tu juz roznice sa znaczace.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale spróbuję Tobie odpowiedzierć:
1. karate okinawskie - karate ćwiczone i wywodzące się z okinawy
2. karate tradycyjne w sensie ITKF itp jest to karate japońskie
3. karate międzynarodowe (światowe) to formy karate okinawskiego i japońskiego zmnienione poza Japonią, często z domieszką innych sztuk walki
jednocześnie te trzy krótkie charakterystyki odnoszą się do etapów rozwoju karate (tak na marginesie).
Napisano Ponad rok temu
Jak ma się wtedy karate tradycyjne do okinawskiego?
karate tradycyjne to karate japonskie, wzglednie uproszczone w stosunku do okinawanskich starszych braci, jak wiadomo wplyw na to mialo wejscie karate w kanon szkolnictwa w-f.....
BTW nie podoba mi sie nazwa "karate tradycyjne", po pierwsze ta tradycja jest zbyt mala a po drugie jakos tak...wole shotokan ryu
Napisano Ponad rok temu
niektórym osobom z Zarządu PZKT bardzo niepodoba się to co robimy, dlatego nie nazywamy naszego karate karate tradycyjne lecz karate shotokan WSI .
Panowie z Łodzi mają teraz większy problem - problemem tym jest fudokan powstający w Warszawie... może odpczepią sie od nas
Napisano Ponad rok temu
1/ karate okinawskie jest karate tradycyjnym w takim sensie, że jest najbardziej zbliżone do swojego archaicznego pierwowzoru. Słyszałem jeszcze taką definicję karate okinawskiego, że to takie style i szkoły, które mają swoje Honbu dojo na Okinawie. Więcej o karate okinawskim nie napiszę ponieważ się na nim nie znam.
2/karate tradycyjne to karate japońskie ćwiczone w organizacyjnych ramach ITKF, jest tradycyjne w tym sensie, że trening i zawody podporządkowane są XVII wiecznej japońskiej koncepcji TODOME - finishing blow - cios kończący oraz traktowania dyscypliny jako sztuki walki - dodajmy - japońskiej sztuki walki. Ze względu na znaczący dorobek H.Nishiyamy, który poddał karate głębokiej analizie i unaukowieniu w wyniku czego powstał niezwykle wartosciowy system edukacyjno-wychowawczy ze znkomitą metodologią i metodyką treningu i nauczania technik karate - możemy powiedzieć - paradoksalnie karate tradycyjne jest najbardziej nowoczesnym spośród wszystkich karate... Pomimo to karate tradycyjne ćwiczone w Polsce nazywam tradycyjnym shotokan
3/karate klasyczne, ten termin pojawia się coraz częściej w odniesieniu do karate ćwiczonego w organizacyjnych ramach JKA WF. Jest to zmodernizowana wersja karate shotokan. Takie karate nazywam nowoczesnym shotokan
4/karate sportowe, to karate uprawiane w organizacyjnych ramach WKF, czyli karate uprawiane i rozwijane tylko i wyłącznie pod kątem zawodów sportowych. Techniki wykonuje się wyłącznie pod kątem uzyskania maksymalnej szybkości i jakiegokolwiek kontaktu ze strefą trafień. Formy kata wykonuje się i ćwiczy zwracając uwagę na etetykę wykonania nie zaś na zawartość i przesłanie kata. Tu moim zdaniem nie ma już shotokan, chociaż wciąż się o nim mówi...
Tak na maginesie przyznacie chyba, że termin tradycyjne w odniesieniu do karate okinawskiego i karate ITKF, w takim rozumieniu jak powyżej, wcale nie jest sprzeczny i godzi w całej rozciągłości dążenia obu tych dyscyplin do całkowitego zawłaszczenia terminu tradycyjne...
Napisano Ponad rok temu
karate tradycyjne to karate japońskie ćwiczone w organizacyjnych ramach ITKF, jest tradycyjne w tym sensie, że trening i zawody podporządkowane są XVII wiecznej japońskiej koncepcji TODOME - finishing blow - cios kończący oraz traktowania dyscypliny jako sztuki walki - dodajmy - japońskiej sztuki walki.
z tego co sie orientuje koncepcja ta odnosi sie do sztuk walki bronia, a nie wrecz, poza tym w XVII wiecznej japonii karate bylo nie znane, chyba ze sie myle...no i nie zapominajmy ze karate w japonii poczatkowo bylo uwazane za barbarzynskie ...
Napisano Ponad rok temu
Widzisz Waloo, rzecz w tym, że to my ćwiczymy shotokan zaś to co robi tzw."shotokan" w PZK jest w zasadzie tożsame z karate WKF.
........
Nie gniewaj się, ale wydaje mi się, że ćwiczysz karate WKF nie zaś shotokan...
Pozdrawiam
dan
Różnice pomiędzy przepisami WKF a Shotokanu (np.: ESKA/WSKA) są jak dzień do nocy, podobnie jak specyfika i metodyka treningu.
Poza tym WKF to skrót nazwy Światowej Federacji Karate a nie nazwa stylu karate czy formuły walki sportowej.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Fajny, obiektywnie mądry tekst. Gdyby miarą tradycyjności w karate było posiadanie dojo na Okinawie to szół tradycyjnych byłoby mnóstwo. I to jakich :roll:[...] Jeśli zaś chodzi o różnice to moje zdanie jest takie [...]
Napisano Ponad rok temu
/tak nawiasem mówiąc to popełniłem błąd - japońskie sztuki walki przejęły w miarę jednorodne zasady psychofizyczne i filozoficzne Budo w XVI wieku...a nie jak napisałem w XVII.
Natomiast masz rację, że koncepcja "todome" dotyczyła przede wszystkim sztuk walki bronią. Napisałem dotyczyła ponieważ teraz już tak nie jest skoro na koncepcji tej oparło się także karate tradycyjne ITKF... Własnie w karate najtrudniej jest zrealizować tę zasadę. Dokonano transformacji niektórych zasad Budo tak aby mogło je przejąć karate. Oczywiście główny cel jest taki sam - ciągłe doskonalenie się w poszukiwaniu ideału...
I tak np. zasada wzięta z walki mieczem - a dotycząca dystansu - zawierająca się w stwierdzeniu: one step - one cut - one life /jeden krok, jedno cięcie, jedno życie/ , tzw. dystans "sokuito", znalazła doskonałe zastosowanie w jiyu-ippon-kumite w którym techniki uderzamy równiez wedle zasady: one step - one punch - one life /jeden krok, jedno uderzenie, jedno życie/. Elementów takich /przejętych z Budo/ w karate jest wiele, ale z oczywistych względów poprzestanę na tym jednym, chyba dla każdego zrozumiałym, przykładzie takiej transformacji.
Waloo skoro różnice są tak ogromne /jak dzień do nocy/ to bardzo cię proszę o opisanie tej specyfiki i metodyki treningu karate WKF i karate shotokan PZK... Przekonaj mnie, że nie mam racji !
A co do samej nazwy WKF to napiszę tylko tyle: kick-boxing też był kiedyś tylko sposobem prowadzenia sparingu /formułą sparingu/ dzisiaj po latach nazywany jest już stylem walki. Niestety przepisy kreują dyscyplinę i Twoja dyscyplina ma już znamiona samodzielnego stylu - WKF.
Dla jasności moje wypowiedzi /sam ćwiczyłem prze 10 lat w dawnym WUKO/ nie mają na celu zdyskredytowanie ani Ciebie ani karate WKF, nasza dyskusja z mojej strony jest rzeczowa i oparta o argumenty - czekam więc na Twoje /argumenty/.
Pozdrawiam
dan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisz później jak było...
Napisano Ponad rok temu
Jakich argumentów mam użyć, skoro Ty nie widzisz różnicy pomiędzy shotokanem(jako styl i jego organizacjami) a WKF - chodzi mi o różnicę w przepisach sportowych. Zapytam tylko czy widziałeś ostatnie MP shotokanu w Gryfinie i jakieś zawody w formule WKF?? Jeśli tak to odpowiesz sobie sam. Jako doświadczony instruktor/trener wiesz, że system przygotowań do tych dwóch typów zawodów jest zupełnie inny, a co za tym idzie determinuje on metodykę treningu.
Poza tym, powiedz chłopakom z PZK że oni nie uprawiają shotokanu !!! Spojrzą na Ciebie cokolwiek dziwnie.
Nie chciałbym żebyś mnie postrzegał jako człowieka dyskredytującego karate tradycyjne.Znam wielu karateków z tego stylu z Łodzi(jeszcze z czasów gdy był tylko PZK) i mam o nich bardzo dobre zdanie, podobnie jak o karate wogóle(niezależnie czy to tradycyjne,kyokushin, shotokan itp). Niech każdy robi to co lubi i co uważa za stosowne. Oss.
Napisano Ponad rok temu
Widzisz Waloo, rzecz w tym, że to my ćwiczymy shotokan zaś to co robi tzw."shotokan" w PZK jest w zasadzie tożsame z karate WKF.
Dan,
Ja cwicze shotokan, choc nie jestem ze wsi ani itkf. Cwicze shotokan-shotokan. I nie mow mi, ze nie cwicze shotokan.
A to co robia kolesie z tradycyjnego zakrawa o kpine, nie wiem jak w wsi. Brazowe i czarne pasy (no, przynajmniej shodany ktorych znam) sa chyba u nich dawane za kare.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oyama Karate
- Ponad rok temu
-
Szkoly Karate w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Oszołomy w Karate
- Ponad rok temu
-
Jak mozecie...
- Ponad rok temu
-
GOJU RYU FILM
- Ponad rok temu
-
Oyama a Shidokan... ;)
- Ponad rok temu
-
Dlaczego Karate jest lepsze od Taekwondo?
- Ponad rok temu
-
Zawody w shotokanie
- Ponad rok temu
-
Życzenia
- Ponad rok temu
-
Uderzenia w Ryu-te
- Ponad rok temu